fbpx
Τελευταία ΝέαΤοπικά νέα

Απόλυτη επιτυχία για την Ημερίδα Γεωπολιτικής που διεξήχθη στην Ξάνθη (φωτογραφίες)

 

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η διεξαγωγή της ημερίδας με τίτλο: «Γεωπολιτικές Αναταράξεις και Κίνδυνοι στη σύγχρονη Ελλάδα και την Κύπρο», που διοργάνωσε ο Σύλλογος Κυπρίων Ν. Ξάνθης σε συνεργασία με το Σύλλογο Ποντίων Ξάνθης, το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017. Η αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Νατάσα κατακλίστηκε κυριολεκτικά από τον κόσμο, ο οποίος έμεινε εκεί καθηλωμένος στις καρέκλες του, επί τέσσερις σχεδόν ώρες, ακούγοντας με προσοχή τους ειδικούς ομιλητές, στους οποίους απηύθυνε στο τέλος τις ερωτήσεις και τους προβληματισμούς του, τις οποίες απάντησαν με υπομονή.

 

Όπως είπε και η πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Ν. Ξάνθης Ελένη Χατζηγεωργίου στον σύντομο χαιρετισμό της που απηύθυνε ευχαριστώντας τους φορείς και την κόσμο για την παρουσία τους, αλλά και τους ειδικούς ομιλητές της εκδήλωσης , αφορμή για την πραγματοποίηση της ημερίδας τους έδωσαν : εξελίξεις, οι αναταράξεις αλλά και οι κίνδυνοι που δημιουργούνται στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο. Όπως είπε χαρακτηριστικά η κα Χατζηγεωργίου: «Τόσο εμείς ως Σύλλογος Κυπρίων Ξάνθης έχοντας το 37% της Κύπρου μας κατεχόμενο από τον Τουρκικό στρατό εισβολής, όσο και οι φίλοι του Συλλόγου Ποντίων Ξάνθης, που έχουν υποστεί ολόκληρη γενοκτονία και προσφυγοποίηση από τις ορδές των Τούρκων, είναι φυσικό επόμενο να έχουμε τις ανησυχίες μας, να αφουγκραζόμαστε τα γεγονότα τόσο στην χώρα μας, όσο και στην γείτονα Τουρκία, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής, τα οποία επηρεάζουν άμεσα τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο στην οποία εκτός της κατοχής έχουμε και το φιάσκο των λεγόμενων συνομιλιών για λύση του Κυπριακού οι οποίες εδώ και χρόνια βρίσκονται στο ίδιο σημείο απ’ όπου ξεκίνησαν». Μίλησε ακόμη για την ανακάλυψη των πλούσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και στην Ελλαδική, αλλά και για την εγκατάσταση σ’ αυτές των διεθνών πετρελαϊκών κολοσσών και τις σχετικές συμφωνίες  μεταξύ Κύπρου- Αιγύπτου – Ελλάδας και Ισραήλ, που χαράζουν νέες εξελίξεις;

Ακριβώς αυτά τα ερωτήματα που προβληματίζουν τον κόσμο και ζητούν απαντήσεις σε συνδυασμό με τις συνεχείς ειδήσεις και εξελίξεις στην Συρία και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή αλλά και τις «απειλητικές» κορώνες των Τούρκων επισήμων είναι που δημιουργούν εύλογα ερωτήματα και προβληματισμούς, στα οποία απάντησαν οι ομιλητές.

 

Ο κ. Ιωάννης Κοραντής Πρέσβης (ε.τ), ο οποίος είχε διατελέσει Διοικητής της ΕΥΠ, Ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ και προπαντός είχε υπηρετήσει και ως Πρέσβης της Ελλάδας στο Βέλγιο και στην Άγκυρα, γνωρίζει πολύ καλά τη τουρκική πολιτική και τι γίνεται στην Τουρκία, ανέπτυξε το θέμα: «Τουρκία Στρατηγικό βάθος και τακτική επιφάνεια». Τόσο με την ομιλία του όσο και με τις απαντήσεις που έδωσε σε ερωτήματα του κοινού, έδωσε το στίγμα της τουρκικής πολιτικής, το στρατηγικό βάθος.  Απαντώντας σε ερώτηση με τι θα γίνει σε περίπτωση που ο κ. Ερτογάν χάσει ή κερδίσει στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου 2017 είπε: «1ον εκτιμώ κι αυτό αποτελεί δική μου εκτίμηση, προσωπική μου εκτίμηση ότι ο κ. Ερτογάν έστω και με βραχεία κεφαλή θα κερδίσει το δημοψήφισμα έστω και οριακά. Ξέρετε από σήμερα μέχρι τις δεκάξη Απριλίου είναι ένας μήνας, ξέρετε ένας μήνας ημερολογιακά είναι ένας μήνας αλλά πολιτικά είναι πολύ μεγάλος χρόνος, ένα. 2ον και στην μοναδική περίπτωση όπου το χάσει, απλά δεν θα αποκτήσει στις 16 Απριλίου την νομιμοποίηση μιας κατάστασης την οποία ήδη έχει de facto.»

 

Στη συνέχεια μίλησε ο κ. Κοραντής για το γεγονός ότι ο πρόεδρος  Ερτογάν που αυτή την στιγμή είναι μονάρχης, έχει πετάξει έξω όλους τους συνεργάτες του, τον Μπουλέντ Αριτζ, Νταβούτογλου, τον Αχμέτ Γκιούλ, πολιτικούς οι οποίοι συμπορεύθηκαν μαζί του και κανένας μα κανένας δεν άνοιξε το στόμα του να πει κουβέντα.  Κάνοντας την πρόβλεψη ότι σε περίπτωση που βγει όχι στο δημοψήφισμα, ενδεχομένως να επιδιώξει νομιμοποίηση με νέο δημοψήφισμα.  Λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θεωρεί απάτη ακόμη και το γεγονός ότι  θα αποποιηθεί οικειοθελώς  της εξουσίας μόνο και μόνο επειδή θα έχει χάσει το δημοψήφισμα.  Και συνέχισε λέγοντας: «όποιος κάνει ένα τέτοιο υπολογισμό πολύ φοβάμαι ότι κάνει λάθος υπολογισμό, εκτός και εάν υπάρξει κάποιο απρόβλεπτο συμβάν, μια αιματηρή εξέλιξη αλά πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, άρα συνεπώς μιλάμε για άλλα υποθετικά σενάρια, δεν είμαι εις θέση να τα γνωρίζω, μου είναι δύσκολο να τα φανταστώ, δεν θα μπορούσα να τ’ αποκλείσω λογικά σκεπτόμενος, διότι μπορεί πάντα να υπάρχει μια νησίδα αντίστασης ακόμα και μέσα στο  αποκεφαλισμένο στράτευμα, μέσα στην αποκεφαλισμένη δικαιοσύνη, μέσα στον αποκεφαλισμένο κρατικό μηχανισμό, αλλά θα μου φαινόταν πραγματικά δύσκολο. Αυτή είναι η δική μου εκτίμηση σήμερα.»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δημοσιεύσεις των ελληνικών μέσων ενημέρωσης που κάθε καλοκαίρι φέρουν την είδηση «προ θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο» , σε αντίθεση με τα τουρκικά μέσα που δεν κάνουν τέτοιες αναφορές, καλώντας τα ελληνικά ΜΜΕ να είναι πιο προσεκτικά τονίζοντας και τη ζημιά που τυχόν προκαλείται στον τουρισμό μας με τέτοιες δημοσιεύσεις, εκτός βέβαια της ανησυχίας που δημιουργείται στον κόσμο. Δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι οποιαδήποτε και να είναι η εξέλιξη, έχει απόλυτη, μα απόλυτη εμπιστοσύνη στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας για να κάνουν αυτό το οποίο τα στρατιωτικά εγχειρίδια προβλέπουν για να υπερασπιστούν το πάτριο έδαφος.  Στη συνέχεια απαντώντας σε άλλη ερώτηση για πιθανές προβοκάτσιες, αναφέρθηκε στις προβοκάτσιες που έγιναν το 1987 σε τζαμιά από μειονοτικούς, επί πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου και αντίστοιχα  του Οζάλ στην Τουρκία λέγοντας χαρακτηριστικά:  Βέβαια ο Οζάλ δεν είναι, ο Ερτογάν, δεν ξέρω αν ο σημερινός πρωθυπουργός είναι Ανδρέας Παπανδρέου, αυτό είναι άλλο θέμα.

 

Η επόμενη ομιλήτρια της Ημερίδας κα Μαρία Νεγρεπόντη- Δελιβάνη, η γνωστή σε όλους μας καθηγήτρια και πρώην πρύτανης του πανεπιστημίου Μακεδονίας, ανέπτυξε το θέμα: «Οι βασικές κατευθύνσεις της διεθνούς οικονομικής τάξης». Τονίζοντας ιδιαίτερα το ρόλο της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης και τους βαθύτερους σκοπούς και στόχους της που δεν περιορίζονται μόνο στον οικονομικό έλεγχο των χωρών. Απαντώντας μάλιστα σε σχετική ερώτηση είπε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα συνεχώς χειροτερεύει και είναι αδύνατο να γίνει ανάπτυξη. Λέγοντας χαρακτηριστικά: «εάν μειώνεις συνεχώς την ζήτηση σε μια οικονομία όπως γίνεται τώρα με μισθούς και συντάξεις και με μία φορολογία η οποία είναι παρανοϊκή,  δεν είναι δυνατόν να αναμένει κανείς ανάπτυξη». Τονίζοντας ταυτόχρονα ότι είναι ουτοπία και να το αναφέρει κανείς και προφανώς δεν το πιστεύουν και οι ίδιοι, εννοώντας τις  διάφορες κυβερνήσεις και όχι μόνο η τελευταία. Και συνέχισε η κα Δελιβάνη λέγοντας: «Διότι η ανάπτυξη αποκλείεται και γι’ αυτό ήθελα να πω, ότι μπορεί να είναι πάρα πολύ δύσκολη η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα και είναι δύσκολη και δεν θα πω εγώ που είμαι υπέρ αυτής ότι θα κάνουμε ένα ευχάριστο περίπατο. Αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση. Αυτή είναι η λύση, θα πρέπει να υποστούμε 12 με 18 μήνες μία κατάσταση η οποία θα είναι αρκετά δύσκολη για να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας».

 

Στη συνέχεια μίλησε ο καθηγητής Γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, Δρ. Κωνσταντίνος Γρίβας, αναπτύσσοντας το θέμα: «Η Τουρκία, η Ελλάδα και η Κύπρος στο νέο πολυπολικό σύστημα». Μια εξαιρετική παρουσίαση από τον κ. καθηγητή του νέου γεωπολιτικού χάρτη που δημιουργείται, με την Κίνα να διεκδικεί μια ευρύτερη θέση και τους  Αμερικανικούς να διεκδικούν πλήρη ναυτική πρωτοκαθεδρία, ενώ και η Τουρκία διεκδικεί ένα κυρίαρχο ρόλο. Με σχέδια και αναλυτικές αναφορές ο καθηγητής Κωνσταντίνος Γρίβας τόνισε την σημαντική θέση που κατέχουν τόσο η Ελλάδα, όσο και η Κύπρος , που είναι ουσιαστικά στο κέντρο της νέας διαμορφούμενης γεωπολιτικής της Ευρασίας οι οποίες είναι υποχρεωμένες πλέον να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις και να δημιουργήσουνε μια νέα εθνική στρατηγική  πολύτιμη και αναγκαία για το μέλλον μας, λέγοντας επί λέξει: «Πιστεύω ότι ακριβώς λόγω αυτής της κατάστασης η Ελλάδα πρέπει να κάνει μία υπέρβαση να ξεφύγει από τον χώρο της οικονομίας όπου έχει ένα πολύ μεγάλο ντισαβαντάζ  και να περάσει στη συζήτηση με όλους τους άλλους ισχυρούς παίχτες του πλανήτη στο γεωπολιτικό επίπεδο όπου έχει πλεονεκτήματα. Είναι μία υπέρβαση των προβλημάτων της η γεωπολιτική αναβάθμιση».

Επόμενος ομιλητής ο Ιωάννης Νομικός – πρόεδρος του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών Μελετών ανέπτυξε το θέμα: «Οι αμφιταλαντεύσεις του Ερτογάν προκαλούν νευρικότητα στην ευρύτερη περιοχή». Δίνοντας ταυτόχρονα στοιχεία για την επιτέλους ανάπτυξη συνεννόησης και σύνδεσης της ομογένειας κυρίως στις ΗΠΑ, με ότι καλό αυτό συνεπάγεται ευρύτερα για τον ελληνισμό και στον ευρύτερο Ελλαδικό χώρο.

 

Στην συνέχεια πήρε τον λόγο Δρ. Νεκτάριος Δαπέργολας- διδάκτωρ βυζαντινής ιστορίας του Α.Π.Θ που ανέπτυξε το θέμα: «Η Ελλάδα στα σύγχρονα Βαλκάνια», κάνοντας σύνδεση και αναφορά με το Βυζάντιο, αλλά και τις ιδιαίτερες σχέσεις και ισορροπίες που μπορούν να έχουν οι Βαλκανικοί λαοί λειτουργώντας ως μια ομάδα που θα έχει πολύ κοινά σοβαρά πράγματα που την ενώνουν όπως είναι η θρησκεία.

Ο Αλέξανδρος Στεφανόπουλος- ερευνητής δημοσιογράφος, ανέπτυξε το θέμα: «Η Ελλάδα υπό το πρίσμα των διεθνών πολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη και ο αμερικανικός παράγων με φόντο το νέο θρησκευτικό πολιτικό δόγμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν». Κάνοντας ταυτόχρονα αποκαλύψεις για τα σχέδια που υφαίνονται και υφάνθηκαν κατά καιρούς, για την δύναμη που έχει ο ελληνισμός της διασποράς στις ΗΠΑ και πως διαχειρίζεται αυτή τη δύναμη. Απαντώντας δε σε ερωτήσεις συνταξιούχων που έθεσαν το θέμα της μείωσης της σύνταξης τους απάντησε ότι αυτό δεν είναι το θέμα της ημερίδας, η οποία έχει ως βασικό σκοπό την ενημέρωση και την αφύπνιση μας ως ελληνισμού στις δύσκολες ώρες που διέρχεται η χώρα μας, αναφέροντας ως παράδειγμα τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη ο οποίος ήταν τόσο φτωχός.

 

Τελευταία ομιλήτρια η κα Ειρήνη Μαρούπα, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω που ανέλυσε το  θέμα: «Το μεν εύδαιμον το δε ελεύθερον, το δε ελεύθερον  το εύψυχον». Με την ανάλυση της  θεωρεί ότι δεν είναι σωστή η πολιτική του ηττημένου που ακολουθούμε  έναντι της Τουρκίας. Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση που της ετέθη από το ακροατήριο είπε χαρακτηριστικά: «η εμπιστοσύνη μου είναι απόλυτη στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις κι αυτό που ζήτησα είναι η συστράτευση του λαού με τις ένοπλες δυνάμεις, και θα πω στον κύριο, επειδή ενοχλήθηκε ότι φάνηκα πολεμοχαρής, δεν είμαι καθόλου, το όνομα μου είναι Ειρήνη και Ειρήνη είναι το μεσοδιάστημα μεταξύ δύο πολέμων όπου γίνονται οι συνομιλίες. Ειρήνη βγαίνει από το είρηκα για να αποφευχθεί ο πόλεμος. Εδώ έχουμε αποδεχθεί ότι έχουμε ηττηθεί, τα μηνύματα που στέλνει η Τουρκία είναι μηνύματα προς ηττημένο και εμείς απλά υποχωρούμε, αυτό λοιπόν πρέπει να γίνει ξεκάθαρο κι αυτό πρέπει να σταματήσει. Και να πω εδώ κι αυτό που έλεγε ο Τζών Λόκ ότι ο πόλεμος γεννιέται από ανάγκη, όταν η ανάγκη για τον πόλεμο σταματήσει, σταματάει ο πόλεμος. Πρέπει να είμαστε ετοιμοπόλεμοι».

Το γενικό συμπέρασμα από την Ημερίδα: ότι οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας είναι ραγδαίες και πρέπει να τρέξουμε να τις προλάβουμε, άρα χρειαζόμαστε αφύπνιση, εγρήγορση και εθνική ενότητα αφενός για να είμαστε ικανοί να προασπίσουμε τη χώρα μας και αφετέρου να σταματήσουμε αυτή την συνεχή απώλεια του ζωντανού πλούτου της Ελλάδας μας, των νέων Ελλήνων που παίρνουν το δρόμο για ξένες χώρες, ιδίως των επιστημόνων.

Τον συντονισμό της Ημερίδας έκανε η νομικός και αρθρογράφος κα Μαρία Σταματιάδου.

Χορηγοί της Ημερίδας:  η εταιρεία ΕΛ.ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, οι δήμοι Ξάνθης και Αβδήρων,  οι διοργανωτές Σύλλογοι, αλλά και φίλοι των δύο συλλόγων που επιθυμούν να παραμείνουν ανώνυμοι.

Ελένη Χατζηγεωργίου

Πρόεδρος Συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης

Σχετικά Άρθρα