Τελευταία Νέα Τοπικά νέα

Σημαντική ημερίδα στην Ξάνθη για τα γεωπολιτικά αυτό το Σάββατο

Tο ερχόμενο Σάββατο 18/3/2017 (ώρα 5 το απόγευμα) διοργανώνεται στην Ξάνθη (και συγκεκριμένα στη συνεδριακή αίθουσα του ξενοδοχείου «Natassa») μία πολύ σημαντική ημερίδα με θέμα «Γεωπολιτικές αναταράξεις και κίνδυνοι στη σύγχρονη Ελλάδα και την Κύπρο». Οι επτά ομιλητές (και συγκεκριμένα η οικονομολόγος και πρώην πρύτανης του ΠΑ.ΜΑΚ. Μαρία Νεγρεπόντη- Δελιβάνη, ο πρέσβης ε.τ. και πρώην διευθυντής της ΕΥΠ Ιωάννης Κοραντής, ο καθηγητής Γεωπολιτικής Κωνσταντίνος Γρίβας, ο δημιουργός του «Greek American News Agency» ερευνητής δημοσιογράφος Αλέξανδρος Στεφανόπουλος, ο Δρ ΙστορίαςΝεκτάριος Δαπέργολας, η δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω Ειρήνη Μαρούπα και ο Πρόεδρος του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών Μελετών Ιωάννης Νομικός) θα επιχειρήσουν να συνθέσουν- ο καθένας από την πλευρά του- πτυχές από την εικόνα του σημερινού γεωπολιτικού τοπίου στα Βαλκάνια, την Κύπρο και τη Μ. Ανατολή, καθώς και τους κινδύνους και τις ευκαιρίες της Ελλάδας, με αναφορά φυσικά και στις εσωτερικές οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις. Οι 20λεπτης διάρκειας εισηγήσεις θα είναι οι εξής (με τη σειρά):

Ι. Κοραντής, «Τουρκία: Στρατηγικό βάθος και τακτική επιφάνεια».

Μ. Νεγρεπόντη-Δελιβάνη, «Οι βασικές κατευθύνσεις της νέας διεθνούς οικονομικής τάξης».

Κ. Γρίβας, «Η Τουρκία, η Ελλάδα και η Κύπρος στο νέο πολυπολικό σύστημα».

Ι. Νομικός, «Οι αμφιταλαντεύσεις του Ερντογάν και η νευρικότητα που προκαλούν στη γύρω περιοχή».

Ν. Δαπέργολας, «Η Ελλάδα στα σύγχρονα Βαλκάνια».

Α.Στεφανόπουλος, «Η Ελλάδα υπό το πρίσμα των διεθνών πολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη και ο αμερικανικός παράγων με φόντο το νέο θρησκευτικό-πολιτικό δόγμα του Ρετζέπ ταγίπ Ερντογάν».

Ε. Μαρούπα, «Το μέν εύδαιμον το ελεύθερον, το δε ελεύθερον το εύψυχον».

Την ημερίδα, που τελεί υπό την αιγίδα των Συλλόγων Κυπρίων και Ποντίων Ξάνθης (μεταξύ των χορηγών και οι Δήμοι Ξάνθης και Αβδήρων), θα συντονίσει η νομικός και αρθρογράφος Μαρία Σταματιάδου.

Σχετικά Άρθρα