Τελευταία Νέα Τεχνολογία

Η μέθοδος πρόβλεψης σεισμών από δορυφόρο παρουσιάσθηκε στην Ξάνθη. Όλα ξεκίνησαν από την συζήτηση με ένα αδειούχο ραδιοερασιτέχνη που μιλούσε για την «διάδοση» στα VHF πριν τον σεισμό

Ένα μεγάλο και ελπιδοφόρο βήμα στη δύσκολη προσπάθεια της πρόβλεψης σεισμών πραγματοποιούν εδώ και χρόνια επιστήμονες στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Χρησιμοποιώντας έναν ειδικό δορυφόρο τον DEMETER διαπίστωσαν ότι πάνω από κάποιες περιοχές της Γης που ετοιμάζονται να δώσουν πολύ ισχυρό σεισμό παρατηρείται «βροχή» ηλεκτρονίων από το Διάστημα, όχι μακριά από εμάς. Η μελέτη που παρουσίασε χθες το απόγευμα Τετάρτης 8 Μαρτίου 2017 ο καθηγητής του ΔΠΘ στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών π. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ.

Ο π. Αναγνωστόπουλος επικεφαλής ομάδας του ΔΠΘ με έναυσμα συζήτηση που είχε με αδειούχο ραδιοερασιτέχνη της Ξάνθης (Νίκο Ιωσηφίδη SV7QC) που του ανέφερε το φαινόμενο της «διάδοσης» στην μπάντα των VHF όταν επίκειται σεισμός σε μια περιοχή μελέτησε 14 σεισμούς με μέγεθος μεγαλύτερο από 6,7 Ρίχτερ που σημειώθηκαν από τα μέσα του 2004 μέχρι και το τέλος του 2008 στην ευρύτερη περιοχή της Ιαπωνίας. Με τη βοήθεια ενός δορυφόρου κατάλληλα εξοπλισμένου, του DΕΜΕΤΕR, διαπίστωσαν ότι μερικές ημέρες ή αρκετές ώρες πριν από την εκδήλωση του φαινομένου κάτι παράξενο συνέβαινε στο Διάστημα, όχι μακριά από εμάς.

Μεγάλες ποσότητες ηλεκτρονίων άρχιζαν να εφορμούν προς τη Γη και μάλιστα προς τις περιοχές εκείνες που σημειωνόταν ο σεισμός. Εντυπωσιακό επίσης είναι ότι στη συνέχεια η «βροχή» αυτή των ηλεκτρονίων σταματούσε, περίπου 2-3 ώρες πριν από την εκδήλωση του σεισμού, δίνοντας έτσι ένα δεύτερο προειδοποιητικό σήμα.

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Το περίεργο αυτό φαινόμενο παρατηρήθηκε καθαρά τουλάχιστον στις 9 από τις 14 περιπτώσεις σεισμών που μελετήθηκαν και οι Έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι αποτελούν τη μοναδική ερευνητική ομάδα παγκοσμίως που μελετά σε βάθος αυτόν τον συσχετισμό, εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για τη μελλοντική χρησιμότητα της μεθόδου που έχουν αναπτύξει.

Η περιοχή απ όπου ξεκινά η «βροχή» των ηλεκτρονίων για να φθάσει στη Γη, πριν από την εκδήλωση ενός ισχυρού σεισμού, βρίσκεται σε απόσταση 30.000 έως 40.000 χιλιομέτρων μακριά από τον πλανήτη μας. Δηλαδή πολύ πιο κοντά από τη θέση όπου βρίσκεται το φεγγάρι (400.000 χιλιόμετρα). Σε αυτήν την περιοχή, που ονομάζεται ζώνη Βαν Άλεν, βρίσκεται παγιδευμένος μεγάλος πληθυσμός από φορτισμένα σωματίδια. Ο πατέρας Γ. Αναγνωστόπουλος ανέφερε χθες στην ομιλία του στο κοινό της Ξάνθης ότι από την περιοχή αυτή ξεκινά ένα μεγάλο κύμα ροής από ηλεκτρόνια προς τον πλανήτη μας λίγες εβδομάδες ή μερικές ημέρες πριν από την εκδήλωση του σεισμού και σταματάει απότομα λίγες ώρες προτού ο σεισμός εκδηλωθεί».

Ταξιδεύουν προς τη Γη

Καθώς λοιπόν τα ηλεκτρόνια ταξιδεύουν προς τη Γη, το «μάτι» των Ελλήνων επιστημόνων τα «συλλαμβάνει». Ο ειδικός δορυφόρος που αναπτύχθηκε από το Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Ερευνών της Γαλλίας (CΝΕS) βρίσκεται σε απόσταση περίπου 700 χιλιομέτρων από τη Γη και είναι αυτός ακριβώς που δίνει στους ειδικούς από πρώτο χέρι τις απαραίτητες πληροφορίες για τους διαστημικούς ταξιδιώτες που εφορμούν στην περιοχή του πλανήτη μας η οποία πρόκειται να συγκλονιστεί από μια μεγάλη δόνηση. Με άλλα λόγια, ο δορυφόρος έχει επωμιστεί το έργο της ανίχνευσης και της αποκωδικοποίησης των ηλεκτρομαγνητικών σημάτων στο Διάστημα, σε κοντινή απόσταση από εμάς, τα οποία σχετίζονται με φυσικά φαινόμενα όπως οι σεισμοί και οι ηφαιστειακές εκρήξεις.

Τα δεδομένα που συγκεντρώνει ο δορυφόρος για την ποσότητα, την ταχύτητα και τη διεύθυνση που ακολουθούν τα σμήνη των ηλεκτρονίων, καθώς κινούνται ταυτόχρονα γύρω από τη Γη αλλά και με κατεύθυνση από Βορρά προς Νότον και αντίστροφα, οι ειδικοί τα επεξεργάζονται στο Εργαστήριο Ηλεκτρομαγνητισμού του ΔΠΘ.

Τελευταία «προειδοποίηση» έως 2 ώρες πριν από τον σεισμό

  • Η μελέτη των σημάτων μέχρι στιγμής έχει δείξει ότι η βροχή ηλεκτρονίων εμφανίζεται αυξανόμενη, κορυφώνεται και πέφτει σταδιακά σε χρονικό διάστημα από περίπου πέντε έως δεκαπέντε ημέρες. Αντίστοιχα την ημέρα που γίνεται ο σεισμός η παύση της ηλεκτρονικής «βροχής» σημειώνεται λίγες ώρες πριν το γεγονός. Ο κρίσιμος χρόνος της παύσης, που θα μπορούσε να είναι μια «τελευταία προειδοποίηση», κυμαίνεται από περίπου 2 έως αρκετές ώρες πριν από τον σεισμό.

Μαίρη Δαληκριάδου – ραδιοερασιτέχνης (SV7DMM)

Σχετικά Άρθρα