Χθες βράδυ Σαββάτου ξεκίνησαν οι εκδηλώσει των θρακικών λαογραφικών γιορτών στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης. Στις 20:00 εμφανίσθηκε η Μικτή Χορωδία Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης. Η Μικτή χορωδία του Κέντρου Πολιτισμού δήμου Ξάνθης ιδρύθηκε το 1962. Από το 1983 αποτελεί τμήμα του Δημοτικού Ωδείου της Στέγης Γραμμάτων και Καλών Τεχνών του Δήμου Ξάνθης. Από το 1992 μαέστρος είναι ο Θεόδωρος Μανώλης. Η χορωδία έχει πραγματοποιήσει πάνω από τριάκοσες εμφανίσεις στην Ξάνθη, σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχει δώσει παραστάσεις σε Κύπρο, Ιταλία, Ελβετία, Ρουμάνια, Τουρκία και Γερμάνια. Τη χορωδία συνόδευσαν κατά καιρούς διάφορες ορχήστρες ανάλογα με τις ανάγκες του προγράμματός της, όπως η μπάντα του 4ου Σώματος Στρατού.
Ακλολούθησε η φανταστική Χορωδία– Δημοτικός Πολιτιστικός Όμιλος Αθηένου από την Κύπρο. Η χορωδία του Δημοτικού Πολιτιστικού Ομίλου Αθηένου ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1999 ως δίφωνη μικτή, υπό τη διεύθυνση του Χρίστου Πεχλιβάνη. Στη συνέχεια, με μαέστρο, από το 2001 έως σήμερα, την Χριστίνα Χατζηστάθη, αναβαθμίστηκε σε τετράφωνη μικτή χορωδία. Το ρεπερτόριό της αποτελείται από κυπριακά, ελληνικά αλλά και ξένα τραγούδια. Πραγματοποίησε αρκετές πολιτιστικές ανταλλαγές με άλλες χορωδίες της Κύπρου, της Ελλάδας (Ξάνθη, Βόλο, Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής, Κέρκυρα, Κατερίνη) καθώς επίσης και της Ντιζόν Γαλλίας. Επίσης, συμμετείχε σε πολλά χορωδιακά φεστιβάλ όπου απέσπασε κολακευτικά σχόλια.
Την βραδιά έκλεισε η Χορωδία του Συλλόγου Εβριτών Ν. Ξάνθης. Ο Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης δημιουργήθηκε το 1986 ως φορέας μελέτης και ανάδειξης του Θρακικού πολιτισμού, από τότε συμβάλει αδιάλειπτα με ποιοτικές παρεμβάσεις των τμημάτων του, στην πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής μας. Η χορωδία του, αποτελείται από ανθρώπους κάθε ηλικίας, με έντονη την επιθυμία να εκφραστούν μέσα από αυτή τη δραστηριότητα. Με τη σημερινή της μορφή δημιουργήθηκε πρόσφατα διαδεχόμενη προηγούμενα σχήματα. Η σύντομη διαδρομή της όμως δεν την εμπόδισε να έχει αξιόλογη δράση και να διακριθεί για το ιδιαίτερο χρώμα της. Οι στόχοι της δεν είναι μόνο καλλιτεχνικοί αλλά και κοινωνιολογικοί, γι’ αυτό και η συμμετοχή στη χορωδία βιώνεται από τα μέλη της ως ιδιαίτερο κοινωνικό γεγονός που αξίζει την αγάπη και την υποστήριξή τους. Το ρεπερτόριό της πλούσιο, αν και κατά βάση στηρίζεται στα παραδοσιακά τραγούδια, επεκτείνεται στους βυζαντινούς ύμνους και σε άλλα είδη μουσικής. Μαέστρος και δάσκαλος των μουσικών έργων της ο κ. Γεώργιος Κοτσιπετσίδης.
σ.ε. Δυστυχώς κάνεις από τον Δήμο Ξάνθης δεν πάτησε το πόδι του στην βραδιά αυτή… παρά μόνο ο Μ. Σδρέβανος εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο… οι δημοτικοί σύμβουλοι οι αντιδήμαρχοι… εξαφανισμένοι…
Δείτε το βίντεο…