Ο χαιρετισμός του Δημάρχου Ξάνθης Μπάμπη Δημαρχόπουλου για το Καρναβάλι Ξάνθης 2017: «Θρακικές Λαογραφικές Εορτές- Ξανθιώτικο Καρναβάλι, ένας θεσμός που δημιουργήθηκε από τους Ξανθιώτες πολίτες και το Δήμο Ξάνθης, με περισσή αγάπη, μεράκι και ευαισθησία. Ένας θεσμός που χρόνο με το χρόνο υπερβαίνει τον εαυτό του, ελίσσεται και εμπλουτίζει το περιεχόμενο του, καθώς πλαταίνει τους ορίζοντές του μέχρι και σήμερα, παρά τις ιδιαίτερες συγκυρίες.
Πιστοί στην ιστορία που κουβαλάει στις πλάτες του αυτός ο τόπος, πιστοί στις αξίες και στις ανάγκες του, πάντα εδώ και στο φετινό ταξίδι των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών, του συναρπαστικού και ιδιαίτερου Ξανθιώτικου Καρναβαλιού.
Με ιδιαίτερη χαρά εκ μέρους όλων των Ξανθιωτών σας περιμένουμε για μια ακόμη χρονιά στις Θρακικές Λαογραφικές Εορτές, στη μεγάλη γιορτή του Ξανθιώτικου καρναβαλιού, της χαράς και της διασκέδασης.
Πάμε να γίνουμε όλοι μια μεγάλη παρέα, να διασκεδάσουμε, να γνωρίσουμε την φιλόξενη κοινωνία της, αλλά και τις ομορφιές της.
Έχουμε τα πινέλα, έχουμε τα χρώματα, ελάτε να ζωγραφίσουμε παρέα το μαγικό κόσμο της αποκριάς.
Να βιώσουμε μαζί τη χαρά που φέρνει ο Ξανθιώτης βασιλιάς του καρναβαλιού.
Να ζήσουμε όλοι μαζί το μοναδικό Ξανθιώτικο καρναβάλι».
Χαράλαμπος Αθ. Δημαρχόπουλος
Δήμαρχος Ξάνθης
Το πρόγραμμα του Σαββάτου 11 Φεβρουαρίου 2017
Έναρξη Θρακικών Λαογραφικών Εορτών – Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2017
Την έναρξη θα κηρύξει ο Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος
11.30 Πλατεία Ελευθερίας Ξάνθης
Η μεγάλη γιορτή της Λαογραφίας
Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι, ως θεσμός μισού και πλέον αιώνα, προβάλει τη λαϊκή παράδοση, η οποία είναι αναγκαία για τη διατήρηση της φυσιογνωμίας μας μέσα στη διαδρομή της ιστορίας. Με στόχο την ανάδειξη και αναβίωση της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Θράκης, υποδεχόμαστε τις χορευτικές ομάδες των Λαογραφικών Συλλόγων της πόλης μας και τα φιλοξενούμενα χορευτικά συγκροτήματα. Η μεγάλη γιορτή της Λαογραφίας ξεκινάει από την Πλατεία Ελευθερίας και καταλήγει στη Κεντρική Πλατεία, όπου ο Δήμαρχος Ξάνθης, Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, θα κηρύξει την έναρξη των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών 2017.
Την παρέλαση θα ανοίξει ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μοναστηρακίου Δράμας, αναβιώνοντας το έθιμο με τη μορφή δρώμενου που αναδεικνύει την ομορφιά και τη μαγεία των συνηθειών και των παραδόσεων του λαού μας και που είναι γνωστό με την ονομασία «Αράπηδες», επειδή στη μεταμφίεση των πρωταγωνιστών κουδουνοφόρων κυριαρχεί το μαύρο χρώμα. Στην ομάδα των μεταμφιεσμένων υπάρχουν επίσης οι «Γκιλίγκες», οι «Παππούδες», οι «Εύζωνοι» ή «Τσολιάδες».
Ακολουθούν: Σύλλογος Θρακιωτών Χρυσούπολης, Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ξάνθης, Σύλλογος Ποντίων Χορευτών «Τραντέλλενες», Σύλλογος Λεύκης «Οι Πρωτοπόροι», Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης, Σύλλογος Εβριτών Ν. Ξάνθης, Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος «Η Θράκη», Ενορία Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πηγαδίων – χορευτικό τμήμα ενηλίκων «Χατζηγυριώτες», Πολιτιστικός Σύλλογος Ερασμίου «Γεώργιος Βιζυηνός», Πολιτιστικός Σύλλογος Διομήδειας – Πολιτιστικός Σύλλογος Βορείου Έλλάδας «Αλέξανδρος», Ι.Ν. Τριών Ιεραρχών Ευόσμου, Σύλλογος Σαρακατσάνων Ν. Ξάνθης «Ο Λεπενιώτης», Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης, Σύλλογος Κιμμερίων «Ο Αμφέραος», Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου, Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Χριστού, Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, Χορευτικός Όμιλος Ξάνθης.
Υπό τους ήχους του Ξανθιώτικου σχήματος «Μπάντα Τέτοια» το γλέντι συνεχίζεται με χορούς.
Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης
20:00 Μικτή Χορωδία Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης
Η Μικτή χορωδία του Κέντρου Πολιτισμού δήμου Ξάνθης ιδρύθηκε το 1962. Από το 1983 αποτελεί τμήμα του Δημοτικού Ωδείου της Στέγης Γραμμάτων και Καλών Τεχνών του Δήμου Ξάνθης. Από το 1992 μαέστρος είναι ο Θεόδωρος Μανώλης. Η χορωδία έχει πραγματοποιήσει πάνω από τριάκοσες εμφανίσεις στην Ξάνθη, σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχει δώσει παραστάσεις σε Κύπρο, Ιταλία, Ελβετία, Ρουμάνια, Τουρκία και Γερμάνια. Τη χορωδία συνόδευσαν κατά καιρούς διάφορες ορχήστρες ανάλογα με τις ανάγκες του προγράμματός της, όπως η μπάντα του 4ου Σώματος Στρατού.
Χορωδία – Δημοτικός Πολιτιστικός Όμιλος Αθηένου
Η χορωδία του Δημοτικού Πολιτιστικού Ομίλου Αθηένου ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1999 ως δίφωνη μικτή, υπό τη διεύθυνση του Χρίστου Πεχλιβάνη. Στη συνέχεια, με μαέστρο, από το 2001 έως σήμερα, την Χριστίνα Χατζηστάθη, αναβαθμίστηκε σε τετράφωνη μικτή χορωδία. Το ρεπερτόριό της αποτελείται από κυπριακά, ελληνικά αλλά και ξένα τραγούδια. Πραγματοποίησε αρκετές πολιτιστικές ανταλλαγές με άλλες χορωδίες της Κύπρου, της Ελλάδας (Ξάνθη, Βόλο, Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής, Κέρκυρα, Κατερίνη) καθώς επίσης και της Ντιζόν Γαλλίας. Επίσης, συμμετείχε σε πολλά χορωδιακά φεστιβάλ όπου απέσπασε κολακευτικά σχόλια.
Χορωδία Συλλόγου Εβριτών Ν. Ξάνθης
Ο Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης δημιουργήθηκε το 1986 ως φορέας μελέτης και ανάδειξης του Θρακικού πολιτισμού, από τότε συμβάλει αδιάλειπτα με ποιοτικές παρεμβάσεις των τμημάτων του, στην πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής μας.
Η χορωδία του, αποτελείται από ανθρώπους κάθε ηλικίας, με έντονη την επιθυμία να εκφραστούν μέσα από αυτή τη δραστηριότητα. Με τη σημερινή της μορφή δημιουργήθηκε πρόσφατα διαδεχόμενη προηγούμενα σχήματα. Η σύντομη διαδρομή της όμως δεν την εμπόδισε να έχει αξιόλογη δράση και να διακριθεί για το ιδιαίτερο χρώμα της. Οι στόχοι της δεν είναι μόνο καλλιτεχνικοί αλλά και κοινωνιολογικοί, γι’ αυτό και η συμμετοχή στη χορωδία βιώνεται από τα μέλη της ως ιδιαίτερο κοινωνικό γεγονός που αξίζει την αγάπη και την υποστήριξή τους. Το ρεπερτόριό της πλούσιο, αν και κατά βάση στηρίζεται στα παραδοσιακά τραγούδια, επεκτείνεται στους βυζαντινούς ύμνους και σε άλλα είδη μουσικής.
Μαέστρος και δάσκαλος των μουσικών έργων της ο κ. Γεώργιος Κοτσιπετσίδης.