«Εμπαιγμό των νέων επιστημόνων αποτελεί η διευκρινιστική εγκύκλιος (ΔΙΕΙΣΦΜΜ/26/ 87160/20-1-2017) του ΕΦΚΑ για τους ασφαλισμένους ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ κάτω της 5ετίας, δηλαδή, τους νέους επιστήμονες.
Ειδικότερα, οι νέοι επιστήμονες που θα έχουν έκπτωση στις εισφορές τους κατά τα 5 πρώτα χρόνια της ασφάλισής τους, θα κληθούν να καταβάλουν διπλή οφειλή στον ΕΦΚΑ, η οποία μάλιστα θα αυξάνεται κάθε χρόνο.
Η Κυβέρνηση επιδεινώνει δραματικά τις συνθήκες απασχόλησης των νέων επιστημόνων αναγκάζοντας τους σε μετανάστευση! Ακόμη και οι άνεργοι επιστήμονες, χωρίς κανένα εισόδημα, θα έχουν να πληρώσουν υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές.
Οποιαδήποτε επιβάρυνση των ασφαλιστικών εισφορών θα αποβεί καταστροφική για τους νέους επιστήμονες εξωθώντας τους εκτός επαγγέλματος.
Οι μεγαλόστομες υποσχέσεις του κ. Τσίπρα προς τους νέους επιστήμονες αποδεικνύονται, για πολλοστή φορά, λόγια κενά περιεχομένου.
Η Κυβέρνηση αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ανίκανη να τηρήσει τις εξαγγελίες της και με τις πράξεις της, δείχνει προς το εθνικό κεφάλαιο της πατρίδας μας, το νέο επιστημονικό δυναμικό, την πόρτα εξόδου από τη χώρα.
Η Κυβέρνηση, αντί μέτρων ενίσχυσης της νέας και δυναμικής επιχειρηματικότητας, στήριξης των νέων ερευνητών και σύνδεσης της επιχειρηματικότητας με την ερευνητική δραστηριότητα, προτιμά να αυξάνει διαρκώς τους φόρους πνίγοντας κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία.
Οι νέοι επιστήμονες της χώρας μας δεν μπορούν να λοιδορούνται με ψεύτικες υποσχέσεις. Αξίζουν και δικαιούνται καλύτερης μεταχείρισης και στήριξης».
Για το εν λόγω θέμα, ο Γραμματέας ΠΕ ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή.
Η Ερώτηση αναφέρει
Προς την Υπουργό Εργασίας κα Έφη Αχτσιόγλου
ΕΡΩΤΗΣΗ
Αθήνα, 25-1-2017
ΘΕΜΑ: Η κυβερνητική πολιτική τρέπει σε φυγή τους νέους επιστήμονες στην Ελλάδα
Με την αριθ. πρωτ. ΔΙΕΙΣΦΜΜ/26/87160/20-1-2017 εγκύκλιο του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) δίνονται διευκρινίσεις για το Ν. 4387/16 ο οποίος, μεταξύ άλλων, κάνει ειδικές ρυθμίσεις όσον αφορά τους ασφαλισμένους ΟΑΕΕ ΚΑΙ ΕΤΑΑ κάτω της 5ετίας, δηλαδή, τους νέους επιστήμονες.
Ειδικότερα:
Πρόσωπα που υπάγονται ή θα υπάγονταν στην ασφάλιση του ΕΤΑΑ, καθώς και αυτοαπασχολούμενοι απόφοιτοι σχολών ανώτατης εκπαίδευσης, που είναι εγγεγραμμένοι σε επιστημονικούς συλλόγους ή επιμελητήρια που έχουν τη μορφή Ν.Π.Δ.Δ., καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές σύνταξης σε ποσοστό 14% για τα δύο (2) πρώτα έτη ασφάλισης και 17% για τα επόμενα (3) τρία έτη ασφάλισης. Μετά το 5ο έτος, καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές σύνταξης σε ποσοστό 20%. Στις περιπτώσεις αυτές ως ελάχιστη μηνιαία βάση υπολογισμού εισφορών λαμβάνεται η μειωμένη (ποσοστό 70% επί της κατώτατης). Οι διαφορές που προκύπτουν: α) από την μειωμένη καταβολή ασφαλίστρου και β) από την μειωμένη κατώτατη βάση, αποτελούν ασφαλιστική οφειλή, η οποία προσαυξάνεται κατά την ετήσια μεταβολή μισθών, όπως αυτή θα καθοριστεί από την ελληνική Στατιστική Αρχή. Εξοφλείται δε από τον ασφαλισμένο κατά 1/5 κατ΄ έτος, για τα έτη κατά τα οποία το ΚΦΑ από την άσκηση δραστηριότητας κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος υπερβαίνει το ποσό των 18.000,00 € και σε κάθε περίπτωση μέχρι την συμπλήρωση 15 ετών ασφάλισης.
Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία, ότι η κατώτατη εισφορά κατά τα 2 πρώτα χρόνια ασφάλισης θα είναι 108,17 ευρώ, ενώ η ετήσια οφειλή 717,36 ευρώ. Αντίστοιχα, τα επόμενα 3 χρόνια η κατώτατη δυνατή εισφορά θα ανέβει σε 120,47 ευρώ, με την ετήσια οφειλή να υπολογίζεται σε τουλάχιστον 569,76 ευρώ.
Εκ των ανωτέρω προκύπτει ότι οι νέοι επιστήμονες που θα έχουν έκπτωση στις εισφορές τους κατά τα 5 πρώτα χρόνια της ασφάλισής τους, θα κληθούν να καταβάλουν διπλή οφειλή στον ΕΦΚΑ, η οποία μάλιστα θα αυξάνεται κάθε χρόνο.
Σε μια περίοδο που οι συνθήκες απασχόλησης των νέων επιστημόνων έχουν επιδεινωθεί δραματικά ως αποτέλεσμα των ακολουθούμενων πολιτικών της Κυβέρνησης, που το μεγαλύτερο μέρος των νέων επιστημόνων έχει περιορίσει δραματικά οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα, οδηγούμενο στη μετανάστευση, οι άνεργοι επιστήμονες χωρίς κανένα εισόδημα έχουν να πληρώσουν και τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές.
Υπό αυτές τις συνθήκες, οποιαδήποτε επιβάρυνση των ασφαλιστικών εισφορών θα αποβεί καταστροφική για τους νέους επιστήμονες, αφού θα εξωθήσει την πλειοψηφία τους εκτός επαγγέλματος. Ακόμα και από δημοσιοοικονομική σκοπιά, η ρύθμιση θα λειτουργήσει μεσοπρόθεσμα σε βάρος του ασφαλιστικού συστήματος και του Ταμείου, διότι τα επιπλέον έσοδα δε θα αντισταθμίσουν την τεράστια φυγή ασφαλισμένων.
Στην πραγματικότητα λοιπόν, οι μεγαλόστομες υποσχέσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, προς τους νέους επιστήμονες του ΕΤΑΑ, καθώς και αυτοαπασχολούμενους ανώτατης εκπαίδευσης που είναι εγγεγραμμένοι σε επιστημονικούς συλλόγους ή επιμελητήρια, αποδεικνύονται, για πολλοστή φορά, λόγια κενά περιεχομένου, που η Κυβέρνηση είναι ανίκανη να τηρήσει, καθώς με τις πράξεις της, δείχνει προς το εθνικό κεφάλαιο της πατρίδας μας που ονομάζεται νέο επιστημονικό δυναμικό, την πόρτα εξόδου από τη χώρα.
Αντί να πάρει μέτρα ενισχύοντας την νέα και δυναμική επιχειρηματικότητα, στηρίζοντας τους νέους ερευνητές και συνδέοντας την επιχειρηματικότητα με την ερευνητική δραστηριότητα, προτιμά να αυξάνει διαρκώς τους φόρους και να πνίγει κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία, επένδυση ή προοπτική.
Κατόπιν των ανωτέρω,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
Σκοπεύει να αναθεωρήσει την πολιτική αύξησης των εισφορών, την ώρα μάλιστα που υποβαθμίζεται δραματικά οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα στο νέο επιστημονικό δυναμικό της χώρας ;
Σκοπεύει να προσφέρει στους δοκιμαζόμενους από την ανεργία και υποαπασχόληση νέους επιστήμονες παροχές ώστε να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες δυσκολίες ;
Προτίθεται να λάβει μέτρα για την ανάσχεση της τάσης φυγής των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό και ποια είναι αυτά;
Ο ερωτών Βουλευτής
Λευτέρης Κ. Αυγενάκης
Βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου