fbpx
Παράξενα στο InternetΤελευταία Νέα

Θα έρθουν φέτος οι … Αλκυονίδες μέρες;

Γράφει η Μαίρη Δαληκριάδου

Αλκυονίδες μέρες ονομάζονται από τους Έλληνες συνηθέστερα οι ημέρες του Ιανουαρίου κατά τις οποίες επικρατεί ωραίος καιρός με ηλιοφάνεια. Η ονομασία αυτή είναι αρχαία ελληνική και προέρχεται από τον Αριστοτέλη. Οι ημέρες αυτές με βάση την Βικιπαίδεια έλαβαν το όνομά τους («αλκυόνιαι») από το μύθο της ελληνικής μυθολογίας τον σχετικό με το θαλάσσιο πτηνό Αλκυόνη, που αποτελεί την αλληγορική σημασία του ομώνυμου αστέρα Αλκυόνη των Πλειάδων που φέρεται με το όνομα του πτηνού.

Ο αστέρας Αλκυόνη κατά την εποχή αυτή μεσουρανεί κατά τις εσπερινές ώρες και επομένως κατά τις ανέφελες νύκτες του Ιανουαρίου είναι ορατός στο σύμπλεγμα των Πλειάδων. Εξ αυτού του απλού φυσικού γεγονότος όλες οι συνεχόμενες ημέρες που είναι ορατός ο αστέρας Αλκυών ήταν πολύ φυσικό να ονομασθούν Αλκυονίδες.

Μετεωρολογική άποψη

Από καθαρά μετεωρολογική άποψη, οι αλκυονίδες ημέρες ως ημέρες καλοκαιρίας εξηγούνται από το γεγονός ότι στο γεωγραφικό πλάτος που βρίσκεται η Ελλάδα μέχρι το γεωγραφικό πλάτος κυρίως της βορειοανατολικής Ευρώπης, κατά την περίοδο του χειμώνα παρατηρείται υψηλή βαρομετρική πίεση (εξίσωση πίεσης) με συνέπεια αφενός να μη δημιουργούνται άνεμοι και αφετέρου ο καιρός να είναι μεν ψυχρός αλλά και ηλιόλουστος, λόγω της αντικυκλωνικής κατάστασης. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως κάθε χρόνο υπάρχουν Aλκυονίδες ημέρες. Υπάρχουν και έτη που έλειψαν τελείως, όπως το 1947, αλλά και οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης και διάρκεια αυτών δεν είναι σταθερές. Συνηθέστερα όμως καλύπτουν σχεδόν το δεύτερο ήμισυ του Ιανουαρίου. Παρόλα αυτά, άλλοι επιμένουν να αποδίδουν τη διάρκειά τους σε διάστημα 14 αίθριων ημερών, από τις 15 Δεκεμβρίου έως 15 Φεβρουαρίου στην Ελλάδα, στην καρδιά του χειμώνα.

Μυθολογία

Οι σχετικοί μύθοι είναι πολλοί και σε όλες τις εκδοχές τους μιλούν για τους θεούς, που προσέφεραν τις μέρες αυτές στο πουλί Αλκυόνη, στο οποίο μεταμόρφωσε ο Δίας την Αλκυόνη, κόρη του θεού των ανέμων Aιόλου μετά το θάνατό της, ώστε να μπορεί να γεννά τα αυγά του στα βράχια των αλκυονίδων νήσων χειμώνα κι όχι άνοιξη.

Θα έχουμε το 2017 αλκυονίδες ημέρες;

Όψιμες αλκυονίδες ημέρες αρχές Φλεβάρη φέτος μετά από μια πιθανή, κατά τόπους αισθητή πτώση της θερμοκρασίας την επόμενη εβδομάδα θέλουν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία!

Για σημάδια κόπωσης του χειμώνα γράφει ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου στην προσωπική του ιστοσελίδα στη χώρα μας άρχισαν να ψιθυρίζουν τα μακροπρόθεσμα προγνωστικά στοιχεία για αρχές του Φλεβάρη με σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας μετά όμως από μια πιθανή κατά τόπους αισθητή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στην ανατολική και βόρεια Ελλάδα το τελευταίο πενθήμερο του μήνα που διανύουμε, δηλαδή προς τα τέλη κυρίως της επόμενης εβδομάδας.

Λίγο υπομονή λοιπόν μέχρι να μπει ο Φλεβάρης και μας κάνει τη χάρη να…βγάλουμε λίγο το χέρι από την τσέπη όσον αφορά στα κόστη θέρμανσης. Η διάρκεια αυτών των προβλεπόμενων με τα τελευταία στοιχεία όψιμων αλκυονίδων ημερών για αρχές Φλεβάρη είναι φυσικά αδύνατο να εκτιμηθεί απο τώρα καθώς μπορεί μεν ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει καλοκαίρι να μυρίσει μα υπάρχει στατιστικά πάντα και το ενδεχόμενο αν φλεβίσει κι αν κακιώσει μες το χιόνι να μας χώσει!

alkionides-meres
Μετεωρολογικό φαινόμενο ή προϊόν μυθολογίας, όπως και να έχει οι αλκυονίδες μέρες μας προσφέρουν μέχρι και δύο ολόκληρες εβδομάδες ηλιοφάνειας και καλοκαιρίας μέσα στον χειμώνα.

 

Σχετικά Άρθρα