Πήγαμε Είδαμε Τελευταία Νέα

Δείτε το έθιμο του «νονού» των Θεοφανείων στα Πηγάδια Ξάνθης (βίντεο και φωτογραφίες)

Γράφει η Μαίρη Δαληκριάδου

Ένα ιδιαίτερο έθιμο κατέγραψε η XanthiNews.gr σήμερα ανήμερα των Θεοφανείων 6 Ιανουαρίου 2017 στο χωριό Πηγάδια της Ξάνθης στην Ενορία Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Κανονικά την ημέρα των Θεοφανείων μετά τον Μέγα Αγιασμό στους ιερούς Ναούς σε όλη την χώρα «ρίχνουν τον Σταυρό» σε λίμνες, θάλασσες, ποτάμια ή ακόμη και δεξαμενές ή και υδραγωγεία και πολλοί κολυμβητές βουτούν για να πιάσουν πρώτοι τον τίμιο Σταυρό και να λάβουν την ευλογία.

Στην ενορία Κοιμήσεως της Θεοτόκου στα Πηγάδια Ξάνθης ζει ένα πολύ παλιό έθιμο, όπου αντί της ρίψεως του Τιμίου Σταυρού στο νερό, υπάρχει ένας μικρός Σταυρός που τον έφεραν οι πρόγονοί των κατοίκων από την πατρίδα, ο οποίος τοποθετείται σε ένα ψωμάκι ανάμεσα σε πολλά άλλα. Τα ψωμάκια αυτά μοιράζονται μέσα στην εκκλησία μαζί με «κουρμπάνι» και κάθε άνδρας από όλες τις οικογένειες παίρνει ένα ψωμάκι με την ελπίδα ότι θα κερδίσει τον Σταυρό. Ακολουθούν και οι γυναίκες και τα παιδιά αλλά και οι επισκέπτες του χωριού που λαμβάνουν όλοι από ένα ψωμάκι. Αυτός που θα βρει τον Σταυρό μέσα στο ψωμάκι του, είναι ο «νονός» όλου του έτους και τον διατηρεί στο σπίτι του κατά την διάρκεια του χρόνου ανάβοντας το καντιλάκι δίπλα στο εικόνισμα.

Όπως είπε ο εφημέριος του ναού π. Αναστάσιος στην XanthiNews.gr ο Σταυρός δεν «βγαίνει» ποτέ έξω από το χωριό, αν δηλαδή τον τύχει κάποιος που μένει εκτός του οικισμού τον παραδίδει είτε σε κάποιον συγγενή του που μένει στο χωριό- ο οποίος αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις αυτές- είτε τον αφήνει στην εκκλησία δεσμευόμενος να πηγαίνει λάδι για το καντήλι που καίει 365 μέρες τον χρόνο δίπλα στον Σταυρό. Στο τέλος του έτους ο «νονός» παραδίνει τον Σταυρό με όλες τις ετοιμασίες που προβλέπονται από την προφορική παράδοση συνοδευόμενος από τα παιδιά του χωριού που τον περιφέρουν στα σοκάκια των Πηγαδίων ώστε να τον προσκυνήσουν και όσοι είναι ανήμποροι να φτάσουν στην εκκλησία και στην συνέχεια προσφέρει γεύμα σε όλους όσους θα παραβρεθούν την ημέρα των Θεοφανείων στο χωριό.

Ο περσινός «νονός» της ενορίας τον Πηγαδίων ήταν ο κ. Γιάννης Ψαρονικολάκης που μοίρασε και τα φετινά ψωμάκια με τον σταυρό ενώ η νέα τυχερή «νονά» για το 2017 είναι η κ. Μαλαδένη Ρένα που συγκινημένη έλαβε από τον εφημέριο του ναού π. Αναστάσιο Συμεωνίδη τις ευλογίες αλλά και τις «οδηγίες» για να συνεχίσει το έθιμο. (Υγεία και χρόνια πολλά σε όλους…).

Υ.Γ. Το έθιμο συνεχίστηκε στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου όπου ο «νονός» του 2016 κ. Ψαρονικολάκης διοργάνωσε όπως τάζει το έθιμο παραδοσιακό γλέντι με φαγητό και μουσική…

ethimo pagadia (17)

ethimo pagadia (1)

ethimo pagadia (2)

ethimo pagadia (3)

ethimo pagadia (4)

ethimo pagadia (5)

ethimo pagadia (6)

ethimo pagadia (7)

ethimo pagadia (8)

ethimo pagadia (9)

ethimo pagadia (10)

ethimo pagadia (11)

ethimo pagadia (12)

ethimo pagadia (13)

ethimo pagadia (14)

ethimo pagadia (15)

ethimo pagadia (16)

Σχετικά Άρθρα