fbpx
ΙστορικάΤελευταία Νέα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ 2016 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΤΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ 2016

Του Θανάση Μουσόπουλου 

1

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

 

  Τομείς στους οποίους διοχετεύεται η πνευματική δραστηριότητα είναι:

φιλοσοφίαεπιστήμητέχνηθεολογία

Κάθε μια δραστηριότητα μας παρέχει άλλη πληροφόρηση.Ποια είναι η πληροφόρηση που παρέχει η φιλοσοφία;

1)Στόχος επιστημόνων να μας εξηγήσουν τι πράγματι υφίσταται στον κόσμο.

Οι φιλόσοφοι   προσπαθούν να μας δείξουν τι θα μπορούσε να ισχύει στην πραγματικότητα. Οι φιλόσοφοι δε μένουν σε ό,τι  έχει παγιωθεί ως πραγματικό, επιζητούν να εξετάσουν  άλλους πιθανούς τρόπους ύπαρξής του. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα τα όρια φιλοσοφίας-επιστήμης δεν ήταν διακριτά. Υπήρξε εποχή που ήταν ταυτόσημες.

2)Η διαφορά της τέχνης και της θεολογίας από τη φιλοσοφίαέγκειται στα μέσα και στον τρόπο που εκφράζονται.

Οι καλλιτέχνες σκόπιμα επιχειρούν να αλλάξουν την εικόνα που έχουμε σχηματίσει για τα πράγματα μέσω των αισθήσεων, προκειμένου να αισθανθούμε μέσα μας μια ιδιαίτερη αισθητική απόλαυση.

Οι θεολόγοι στηρίζονται κυρίως στην πίστη και όχι στις λογικές αναλύσεις και στα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν οι φιλόσοφοι.

3)Κύριοι κλάδοι της φιλοσοφίας: (Α) οντολογία – γνωσιολογία  (Β)ηθική  (Γ) αισθητική

(Α) Το πώς πρέπει να προσεγγίζουμε την πραγματικότητα, ώστε οι κρίσεις να έχουν κύρος, μέχρι πού μπορεί να φτάσει η γνώση αποτελεί αντικείμενο της γνωσιολογίας, που μαζί με την οντολογία( τη θεωρία για την πραγματικότητα) αποτελούν βασικό κλάδο της φιλοσοφίας.

(Β) Προσδιορισμός ηθικού τρόπου διαβίωσης ανθρώπων, κοινός κώδικας ηθικής συμπεριφοράς, κριτήριο ηθικών επιλογών, ηθική αξία καθορίζεται από έμφυτο, αποτέλεσμα πράξεων ή προθέσεις καθορίζουν ηθική.

(Γ) σύγκειται από ζητήματα ομορφιάς, τέχνης, βασικό σημείο αναφοράς αισθητικής φιλοσοφίας.

 

*

 

Η Φιλοσοφία, όπως και τα έπη του Ομήρου, η λυρική και δραματική ποίηση, η γλυπτική και η αρχιτεκτονική, η ρητορική και πολιτική σκέψη, η ιστορία, συναποτελούν αυτό που ονομάστηκε «ελληνικό θαύμα». Το θαύμα αυτό το δημιούργησαν άνθρωποι κάτω από ορισμένες ιστορικές συνθήκες.

Το εμπόριο και η βιοτεχνία αναπτύσσονται στην πόλη – κράτος που διοικείται με νόμους / ανθρώπινο δημιούργημα. Τα πολιτεύματα, μέσα στη δυναμική των αντιπαραθέσεων στο εσωτερικό των πόλεων μεταβάλλονται. Εξελίσσονται όλα τα επίπεδα της πραγματικότητας, ενώ αναπτύσσεται ο πολιτικός, ιδεολογικός, θεωρητικός προβληματισμός. Ο λόγος της αγοράς και της εκκλησίας του Δήμου συμβαδίζει με τη γέννηση της φιλοσοφίας και της επιστήμης.

Ήδη στην Ιωνία από τον 6ο π.Χ. αιώνα αμφισβητείται η μυθολογική προσέγγιση και στηρίζεται η ορθολογική ερμηνεία του κόσμου – αυτό σημαίνει τη γέννηση της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

 

Σχετικά Άρθρα