fbpx
ΚοινωνίαΤελευταία Νέα

Την Παναγία Αρχαγγελιώτισσα από την Ξάνθη υποδέχθηκε η μητρόπολη Κοζάνης (βίντεο και φώτο)

Με τις δέουσες τιμές, η Κοζάνη υποδέχθηκε χθες το απόγευμα τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας από την ομώνυμη μονή της Ξάνθης. Οι πιστοί της πόλης αψήφησαν τη βροχή και προσήλθαν στον ναό των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης όπου έγινε η υποδοχή της εικόνας.

Την εικόνα της Παναγίας κόμισε από την Ξάνθη ο ηγούμενος της μονής Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας αρχιμανδρίτης Άνθιμος Κωσταράκης και την υποδέχθηκε στα πρόπυλα του ναού ο μητροπολίτης Κοζάνης κ. Παύλος. Μετά την υποδοχή της εικόνας, τελέστηκε αρχιερατικός εσπερινός και παράκληση, χοροστατούντος του κ. Παύλου.

Η εικόνα της Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας θα παραμείνει στον ναό προς προσκύνηση μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Καθημερινά θα τελούνται στον ναό ιερές ακολουθίες.

Μονή Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας

Η Ιερά Μονή Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας βρίσκεται βορειοανατολικά της πόλης της Ξάνθης, σε υψόμετρο 160 μέτρων. Αν και το Καθολικό του είναι άφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου και πανηγυρίζει στις 21 Νοεμβρίου, το Μοναστήρι αποτελεί πανθρακικό προσκύνημα καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου και ιδιαίτερα το Δεκαπενταύγουστο.

Απο που ακριβώς πήρε το ονομά της η Μονή είναι άγνωστο. Κατά μια εκδοχή το πήρε απο την μικρή θαυματουργή εικόνα του 16ου αιώνα μ.Χ. που παριστάνει την Θεοτόκο να παραστέκεται απο τους αρχαγγέλους Γαβριήλ και Μιχαήλ και η οποία εχει την επιγραφή: Αρχαγγελιώτισσα. Είναι δυνατό όμως ο ζωγράφος να εμπνεύσθηκε την εικόνα απο την ονομασία του Μοναστηριού. Παράλληλα με την ονομασία Αρχαγγελιώτισσα εκεινα τα χρόνια- ίσως και απο πιό μπροστά- το Μοναστήρι αυτό λεγόταν και Παναγία η Χαλκαλιώτισσα. Επίσης, άλλη μια ονομασία του Μοναστηριού είναι και η Σαμακωβιαvή, επειδή κτίστηκε από κατοίκους της συvοικίας Σαμακώβ.

Στη σημερινή της μορφή η Μονή ανοικοδομήθηκε γύρω στο 1840 από το Μητροπολίτη Ξάνθης Ευγένιο, με χρήματα που συγκέντρωσαν οι κάτοικοι με εράνους. Σημαντική υπήρξε και η οικονομική υποστήριξη των καπνεμπόρων της Ξάνθης. Το 1913 μ.Χ., κατά την πρώτη Βουλγαρική Κατοχή, τα κειμήλια της Μονής αφαιρέθηκαν και μεταφέρθηκαν στη Σόφια.

Σήμερα, η Μονή είναι ανδρώα και στην ανατολική της πτέρυγα στεγάζεται το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ- ΒΙΝΤΕΟ: kozan,gr

panagia arxaggeliotissa panagia arxaggeliotissa2 panagia arxaggeliotissa3 panagia arxaggeliotissa4

Σχετικά Άρθρα