«… εκεί, έξω από την Ξάνθη, στο χωριό Σέλινο, βρίσκεται ο Τεκές Κιουτουκλού Μπαμπά, ένα ταφικό οθωμανικό μνημείο, θρησκευτικός χώρος για τους μουσουλμάνους και τους χριστιανούς κατοίκους της περιοχής. Για τους μουσουλμάνους είναι ο τάφος του δερβίση Κιουτουκλού Μπαμπά, ενώ ένα σημείο του κτίσματος έχει μετατραπεί σε προσκύνημα του Αγίου Γεωργίου από τους χριστιανούς. Εκεί, η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης (ΦΕΞ), κάθε καλοκαίρι, μια βραδιά του Αυγούστου, οργανώνει μια μυσταγωγική συναυλία ανατολικής θρησκευτικής μουσικής. Εκεί θα προσέλθω και πάλι φέτος για να ανάψω διπλό κερί». Θ. Γρηγοριάδης συγγραφέας
«Ιερές μουσικές των Βαλκανίων»
Κυριακή 31 Ιουλίου 2016/ Μπεκτασίδικος Tεκές «Κιουτουκλού Μπαμπά» στο Σέλινο Ξάνθης
Ώρα 20.00, Ξενάγηση από αρχαιολόγο της ΕΦΑ Ξάνθης στο Μπεκτασίδικο Τεκέ “Κιουτουκλού Μπαμπά”
ώρα 21.00 Συναυλία «Ιερές μουσικές των Βαλκανίων»
Οι διδάσκοντες στην Μουσική κατασκήνωση της ΦΕΞ Μάρκος Σκούλιος, Γιώργος Ψάλτης, Δημήτρης Παναγούλιας Γιάννης Κατσούλης και Χρήστος Μπαρτζόπουλος καθώς και μαθητές που θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα της κατασκήνωσης, θα παρουσιάσουν μουσικό αφιέρωμα στις ιερές μουσικές των Βαλκανίων. Το αφιέρωμα αυτό θα περιλαμβάνει ύμνους της ορθόδοξης ανατολικής εκκλησίας καθώς και των Μεβλεβί και Μπεκτασί δερβίσηδων.
Σχετικά με τον τεκέ
Ο τεκκές βρίσκεται στη δυτική όχθη της λίμνης Βιστονίδας, στο μέσον μεγάλης καλλιεργήσιμης έκτασης (θέση Καλάμι), κοντά στο χωριό Σέλινο. Από το συγκρότημα του τεκκέ σήμερα σώζεται και έχει αποκατασταθεί ο τουρμπές (μαυσωλείο), ενώ τα άλλα οικοδομήματα του τεκκέ έχουν καταστραφεί. Πρέπει να βρισκόταν σε μαγευτική τοποθεσία, μέσα σε δάσος από φτελιές, όπως μαρτυρούν περιηγητές του 19ου αιώνα. Ο τουρμπές είναι ένα λιθόκτιστο οκταγωνικό οικοδόμημα με επιμελημένη τοιχοποιΐα από πελεκητούς δόμους της περιοχής, με θολωτή οροφή και δύο εισόδους, στην ανατολική και νότια πλευρά του. Στον κυρίως θάλαμο βρίσκεται τάφος με κατεστραμμένα τα υλικά δομής του που σκεπάζεται με πράσινα υφάσματα, ενώ διακρίνονται και μισοκατεστραμμένα μπεκτασικά σύμβολα, όπως ο πέλεκυς και το κιουλάχι (μπεκτασική μίτρα). Στην ανατολική είσοδο υπάρχει θολωτός προθάλαμος. Περισσότερα: Συνδιοργάνωση: ΦΕΞ / Δήμος Αβδήρων / Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης. Είσοδος ελεύθερη.