fbpx
ΠολιτισμόςΤελευταία Νέα

Η Ξάνθη αφουγκράζεται ήχους της ανατολής

«Ιστορίες από την Ανατολή» Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016 και ώρα 21.00 / Μάνδρα Ξάνθης – πλατεία Συναυλία «Ιστορίες από την Ανατολή» με την «Ορχήστρα του Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής της ΦΕΞ»  & Έκθεση του υλικού από το Αρχείο «Σέρντιβαν – Μάνδρα» «Η βροχή έσβησε τα χνάρια σου κι έμεινε ο απόηχος των βημάτων, σφήνα στη μνήμη…» Συνδιοργάνωση: ΦΕΞ – Δήμος Αβδήρων   / Είσοδος ελεύθερη

Εκπαιδευτικές Δράσεις του Φεστιβάλ

Μουσική κατασκήνωση της ΦΕΞ  στα αρχαία Άβδηρα

από Πέμπτη 28 Ιουλίου έως και 4 Αυγούστου 2016

Εργαστήρια για μουσικά όργανα, φωνή και θεωρητικά της Ανατολικής Μουσικής

Η μουσική κατασκήνωση έρχεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά στις ήδη υπάρχουσες περιφερειακές δομές σεμιναριακών κύκλων με σολίστες που λειτουργούν τα τελευταία χρόνια. Σκοπός της είναι, η αξιοποίηση νέων δομών (κατασκηνώσεις της Α/θμιας Εκπ/σης στα Αρχαία Άβδηρα) στα πλαίσια του Φεστιβάλ, συστηματικότερων εκπαιδευτικών δράσεων σε συνδυασμό με αναψυχή σ’ ένα πραγματικά πανέμορφο περιβάλλον, η δυνατότητα συμμετοχής με το ελάχιστο δυνατό κόστος και τέλος το σμίλευμα όχι μόνο ως προς την εκπαιδευτική διαδικασία και συμμετοχή στις εκδηλώσεις αλλά και ως μιας «παρέας» η οποία αγαπά την Ανατολική Μουσική.

Πληροφορίες – Συμμετοχές : Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης / Τηλ. 25410 25421 – www.fex.org.gr

Σεμινάρια   Τρίτη 30 και Τετάρτη 31Αυγούστου 2016 / στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο της ΦΕΞ

Σεμινάριο παραδοσιακού τραγουδιού, με την Κατερίνα Παπαδοπούλου.

Μουσική ομάδα, με τον Σωκράτη Σινόπουλο.

Πληροφορίες – Συμμετοχές : Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης / Τηλ. 25410 25421 – www.fex.org.gr

Σχετικά με το Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής στην Ξάνθη…

Τo φεστιβάλ ανατολικής μουσικής συνεχίζει για όγδοη χρονιά φέτος, περιλαμβάνοντας συναυλίες και σεμινάρια που αναδεικνύουν την μακραίωνη συγγένεια μουσικών παραδόσεων του τόπου μας με αντίστοιχες της Ανατολής.

Ψαλτοτράγουδα και συνθέσεις μεγάλων δημιουργών της ορθόδοξης εκκλησιαστικής μουσικής, συνθέσεις λόγιας ανατολικής μουσικής Ρωμιών, Τούρκων, Αρμενίων, Εβραίων και Αράβων συνθετών, μουσικές των Μεβλεβί και Μπεκτασί δερβίσηδων και  σεφαραδίτικα τραγούδια  θα δώσουν μία πλούσια εικόνα της πολυπολιτισμικής οθωμανικής εποχής.

Την μουσικολογική τεκμηρίωση της συγγένειας των παραδόσεων της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής μεσογείου θα συνεχίσουν τα σεμινάρια τροπικότητας, ρυθμολογίας και ανατολικών οργάνων που θα πραγματοποιηθούν φέτος στη Μουσική κατασκήνωση της ΦΕΞ στα Άβδηρα.

Παράλληλα, στα πλαίσια του φεστιβάλ, θα γίνουν παρουσιάσεις, στοιχείων της προσφυγικής μικρασιατικής ιστορίας όπως και εκδηλώσεις που θα συμπληρώσουν την προσπάθεια να αποτυπωθεί μια συνολικότερη εικόνα τη καθ’ ημάς Ανατολής.

Μάρκος Σκούλιος

«… εκεί, έξω από την Ξάνθη, στο χωριό Σέλινο, βρίσκεται ο Τεκές Κιουτουκλού Μπαμπά, ένα ταφικό οθωμανικό μνημείο, θρησκευτικός χώρος για τους μουσουλμάνους και τους χριστιανούς κατοίκους της περιοχής. Για τους μουσουλμάνους είναι ο τάφος του δερβίση Κιουτουκλού Μπαμπά, ενώ ένα σημείο του κτίσματος έχει μετατραπεί σε προσκύνημα του Αγίου Γεωργίου από τους χριστιανούς. Εκεί, η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης (ΦΕΞ), κάθε καλοκαίρι, μια βραδιά του Αυγούστου, οργανώνει μια μυσταγωγική συναυλία ανατολικής θρησκευτικής μουσικής. Εκεί θα προσέλθω και πάλι φέτος για να ανάψω διπλό κερί».

Θ. Γρηγοριάδης συγγραφέας

Σχετικά Άρθρα