Ο Τζον Κέρι στις δηλώσεις του μεταξύ άλλων τόνισε, πως κανείς στην Τουρκία ή αλλού δεν είχε καταλάβει ότι πρόκειται να ξεσπάσει στρατιωτικό πραξικόπημα. Πως όμως οι Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας δεν είδε τα σημάδια;
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Sputnik, η MIT ήταν ιδιαίτερα απασχολημένη με τις νέες της αρμοδιότητες για να εποπτεύει τις Ένοπλες Δυνάμεις σε μια χώρα με παράδοση στα πετυχημένα πραξικοπήματα.
Η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών, ήταν άλλωστε ο πρώτος οργανισμός που υπέστη “καθολική εκκαθάριση” από όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέλαβε την εξουσία. “Όλοι όσοι είχαν αποσπαστεί από τον στρατό για να απασχοληθούν σε κατασκοπεία και αντικατασκοπεία μετακινήθηκαν. Σαν αποτέλεσμα το ποσοστό των υπαλλήλων της MIT με στρατιωτικό παρελθόν έπεσε από το 35% στο 4,5%.” λέει ο αναλυτής.
Ο λόγος πίσω από αυτήν την απόφαση μοιάζει να είναι απλός. Η τουρκική μυστική υπηρεσία ήταν πίσω και από τα τέσσερα πρόσφατα πραξικοπήματα στη χώρα. Η υπηρεσία ήταν αυτή που “έφερνε εις πέρας όλες τις βασικές αποστολές του κάθε πραξικοπήματος” εξηγεί ο ίδιος αναλυτής.
Όμως επί Ερντογάν οι αρμοδιότητές τους έχουν αλλάξει. Η MIT ανταγωνίζεται την αστυνομία, ενώ παράλληλα καλείται να υλοποιήσει την… εξωτερική πολιτική του Ερντογάν. Σύμφωνα με το Sputnik, η ΜΙΤ ασχολείται “με το να πουλά όπλα, να υποστηρίζει τους Ισλαμιστές στη Συρία, να αντιμετωπίζει τους Κούρδους και να μεταφέρει παράνομο πετρέλαιο στα σύνορα” περιγράφει το ρωσικό πρακτορείο, που βρίσκει την ευκαιρία να αφήσει αιχμές κατά της τουρκικής πολιτικής.
Έτσι λοιπόν, καταλήγει στο συμπέρασμα πως οι μυστικές υπηρεσίες ήταν πολύ απασχολημένες με αυτές τις ευθύνες που τους έχουν ανατεθεί αντί να εποπτεύουν το στράτευμα. Αυτός είναι και ο λόγος, κατά το Sputnik, που μερικά μεσαία στελέχη του στρατού ήταν σε θέση να οργανώσουν ένα πραξικόπημα χωρίς κανείς να το πάρει χαμπάρι.
ΠΗΓΗ: Sputnik