Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Σαντορινιός, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Εξεταστικής Επιτροπής για τα θαλασσοδάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ, κατήγγειλε τη χορήγηση δανείου 300.000 ευρώ στον Κήρυκα Χανίων, συμφερόντων του πρώην πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Ο Κήρυκας Χανίων, του οποίου ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, έλαβε το δάνειο 300.000 ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς το οποίο δεν αποπλήρωσε ποτέ. Μάλιστα σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Σαντορινιός η εταιρεία είχε σωρευτικές ζημιές πάνω από 200.000 ευρώ όταν της χορηγήθηκε το δάνειο.
Το Δεκέμβριο του 2015 η Τράπεζα Πειραιώς κατήγγειλε τη σύμβαση, καθώς δεν είχε εισπράξει ούτε ένα ευρώ. Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Γ. Πουλόπουλος, που κατέθεσε σήμερα στην εξεταστική επιτροπή, δήλωσε ότι θα πρέπει να δει αυτή την περίπτωση και να επανέλθει, υπογραμμίζοντας πως το «να μην έχει πληρωθεί τίποτα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είναι λογικό».
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
«Παρακολουθώ έκπληκτος την προσπάθεια που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ να σπιλώσει το όνομα το δικό μου και της οικογενείας μου, αναφερόμενος στην ιστορική εφημερίδα του Ελευθέριου Βενιζέλου «ΚΗΡΥΞ». Μια εφημερίδα η οποία είχε δώσει μάχες για την Ελευθερία και την Δημοκρατία. Μια εφημερίδα της οποίας αποφάσισε ο ίδιος να είμαι εγώ συνεχιστής.
Οι επικοινωνιακές σκοπιμότητες είναι προφανείς.
Με λυπεί βαθύτατα η ένταση του θράσους, που οδηγεί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να κάνουν λόγο για «θαλασσοδάνεια», προσπαθώντας να με ταυτίσουν με ανοίκειες πρακτικές.
Πορεύτηκα όλη μου τη ζωή με αξιοπρέπεια και δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να αμφισβητήσει την αξιοπιστία μου στο βωμό κάποιου πολιτικού παιχνιδιού.»
Για να είμαι απολύτως ξεκάθαρος παρατίθενται παρακάτω, αναλυτικά, όλα τα στοιχεία της συγκεκριμένης υπόθεσης»:
Η εταιρεία «ΚΗΡΥΞ ΑΕ» αναγκάστηκε υπό το βάρος των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετώπιζε, να διακόψει στις αρχές του 2005 την έκδοση της ιστορικής εφημερίδας «ΚΗΡΥΞ» την οποία επί μισό, περίπου, αιώνα εξέδιδε. Προκειμένου να καταβάλει τις αποζημιώσεις των εργαζομένων και τα οφειλόμενα ποσά σε ασφαλιστικά ταμεία, εφορία και προμηθευτές, συνήψε δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς ύψους περίπου 300,000 Ευρώ.
Για το δάνειο αυτό η Τράπεζα Πειραιώς ενέγραψε, ως πρώτη μάλιστα υποθήκη, το ακίνητο 800 τ.μ. ιδιοκτησίας της «ΚΗΡΥΞ ΑΕ» στην περιοχή Νεροκούρου των Χανίων. Επιπλέον, η Τράπεζα ζήτησε και συνυπογράψαμε ως συνεγγυητές, μαζί με γνωστό Χανιώτη επιχειρηματία.
Το Μάρτιο του 2005 ο εκ των εγγυητών επιχειρηματίας ίδρυσε με έτερο πετυχημένο και αξιόλογο Χανιώτη συνάδελφό του, εκδοτική εταιρεία με την επωνυμία «ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΑΕ». Προκειμένου να εκδώσει νέα εφημερίδα με τον τίτλο «ΝΕΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ» στις εγκαταστάσεις της παλιάς και στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, ανέλαβε την υποχρέωση της αποπληρωμής των δόσεων του επίμαχου δανείου που είχε λάβει η «ΚΗΡΥΞ ΑΕ» από την Τράπεζα Πειραιώς.
Μετά από λίγα χρόνια και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2011 κάτω από το βάρος των οικονομικών προβλημάτων λύγισε η εκδοτική αυτή προσπάθεια με αποτέλεσμα ένα ακόμα λουκέτο στα Χανιά.
Εδώ, πρέπει να τονιστεί, ότι όπως προκύπτει από τους δημοσιοποιημένους έκτοτε και μέχρι σήμερα ισολογισμούς της «ΚΗΡΥΞ ΑΕ» ουδεμία εταιρική ή άλλης μορφής σχέση υπήρξε μεταξύ αυτής και της «ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΑΕ» ούτε βεβαίως η «ΚΗΡΥΞ ΑΕ» άσκησε καθ’ οιονδήποτε τρόπο καμία άλλη εκδοτική δραστηριότητα, μετά την διακοπή της έκδοσης της εφημερίδας «ΚΗΡΥΞ».
Η «ΚΗΡΥΞ ΑΕ» μετά το κλείσιμο της εφημερίδας ασχολήθηκε αποκλειστικά και μόνο με την αξιοποίηση του ιστορικού της ακινήτου στα Χανιά, το οποίο και ανήγειρε με ενυπόθηκο δάνειο από την «ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ». Για την εξυπηρέτηση του εν λόγω δανείου η «ΚΗΡΥΞ ΑΕ» έχει εκχωρήσει προ πολλού και επί πολύ ακόμα χρόνο, ολόκληρο το ποσό του ενοικίου το οποίο εισπράττει από το πολυκατάστημα που φιλοξενείται στο καινούριο κτήριό της.
Εν κατακλείδι λοιπόν:
Α) το δάνειο αξίας περίπου 300.000 Ευρώ που η «ΚΗΡΥΞ ΑΕ» έλαβε από την Τράπεζα Πειραιώς είχε αφενός πλήρεις εμπράγματες εγγυήσεις και αφετέρου όχι μόνο ένα, ως είθισται κατά πάγια τραπεζική πρακτική, αλλά δύο και μάλιστα υψηλής αξιοπιστίας εγγυητές.
Άρα, πόρω απέχει η αλήθεια από τον όρο και την έννοια του «θαλασσοδανεισμού» τον οποίο αβασάνιστα και επιπόλαια χρησιμοποίησε κυβερνητικός βουλευτής κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της αρμόδιας εξεταστικής επιτροπής.
Β) Ολόκληρη η διαδικασία του δανεισμού της «ΚΗΡΥΞ ΑΕ» έγινε υπό το φως της ημέρας και υπό το φως της ημέρας συνεχίζει καθώς συμπεριλαμβάνεται στους ισολογισμούς τους οποίους κατ’ έτος η εταιρεία συντάσσει και δημοσιοποιεί.
Γ) Η οικογένειά μου και εγώ καμία σχέση δεν είχαμε με την εκδοτική προσπάθεια «ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ» ΑΕ η οποία είχε αναλάβει την αποπληρωμή του δανείου.
Άνθρακες ο θησαυρός λοιπόν. Γι αυτό, ας στρέψουν το ενδιαφέρον τους σε περιπτώσεις που πραγματικά έβλαψαν το δημόσιο συμφέρον. Και να αναλάβουν και οι τράπεζες την ευθύνη των περιπτώσεων αυτών ως οφείλουν.