Αν η μελέτη και οι ικανότητες του υποψηφίου φοιτητή αποτελούν συστατικό στοιχείο της επιτυχίας του στις εξετάσεις τότε η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου είναι το «όπλο» για τη σωστή επιλογή του στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας.
Ο κάθε μαθητής πρωτίστως θα πρέπει να ακολουθήσει τις φυσικές κλίσεις και τα ενδιαφέροντά του. Οι εκτιμήσεις για τις βάσεις των Πανελλαδικών αποτελούν σίγουρα ένα χρήσιμο εργαλείο για τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών. Παρ’ όλα αυτά, οι προβλέψεις αυτές δεν οδηγούν σε σίγουρα και ασφαλή συμπεράσματα.
Οι μαθητές θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα τη σειρά, με την οποία θα τοποθετήσουν τις σχολές στο μηχανογραφικό. Πρέπει πάντα να είναι σε σειρά προτίμησης. Να διαλέγουν ανάλογα με το τι τους αρέσει, χωρίς να κάνουν προβλέψεις για το ποιο επάγγελμα θα “κυριαρχήσει” στην αγορά εργασίας. Αν κάποιος ασχοληθεί με κάτι που του αρέσει σημαίνει ότι θα αφιερώσει περισσότερο χρόνο σ’ αυτό και θα γίνεται συνεχώς καλύτερος. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να κάνει “την αγάπη του επάγγελμα’’ και να ζήσει απ’ αυτό. Αν κάποιος κάνει προβλέψεις για την αγορά εργασίας, υπάρχει περίπτωση να επιλέξει μια δουλειά, η οποία δεν του ταιριάζει.
Οι μαθητές, λοιπόν, πρέπει να προσέξουν τα εξής:
- Η πλέον υψηλόβαθμη σχολή δεν είναι οπωσδήποτε και η καλύτερη.
- Μπορούν να διεκδικήσουν σχολές με πολύ καλές προοπτικές και από μη «συμβατά» πεδία. Π.χ. ένας μαθητής του “ Θεωρητικού’’ προσανατολισμού (1ο πεδίο) μπορεί να αναζητήσει αξιόπιστες λύσεις στα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ άλλων επιστημονικών πεδίων.
- Μπορεί κάποιος μαθητής να μη συγκεντρώσει τα απαιτούμενα μόρια για την εισαγωγή του σε κάποιο υψηλόβαθμο τμήμα Διοίκησης ή Λογιστικής, υπάρχουν όμως αντίστοιχα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ στο κέντρο και στην περιφέρεια που οδηγούν σε ανάλογο επαγγελματικό περιβάλλον. Ανάλογα ισχύουν και για άλλες σχολές που έχουν σχέση με τις Κατασκευές, την Ηλεκτρολογία, τη Μηχανολογία.
Στην Ελλάδα, όπου το μάθημα του Επαγγελματικού προσανατολισμού είναι εντελώς παραγκωνισμένο, τα Εκπαιδευτικά Κέντρα ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ καινοτομούν και πρωτοπορούν για ακόμη μια φορά, στο χώρο της εκπαίδευσης.
Σε συνεργασία με την Computer Academy, φέρνουν στην πόλη μας, το ΑΡΙΣΤΟΝ τεστ. Πρόκειται για ένα έμπειρο σύστημα Επαγγελματικού Προσανατολισμού, το οποίο βασίζεται σε ψυχομετρικά τεστ, τα οποία διερευνούν την προσωπικότητα, τις κλίσεις, τις ικανότητες και τα ενδιαφέροντα κάθε ατόμου. Με βάση τα δεδομένα, τα οποία προκύπτουν, προσδιορίζονται τα επαγγέλματα εκείνα που ταιριάζουν στο άτομο καθώς και τα αντίστοιχα τμήματα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. (ΑΕΙ, ΤΕΙ)
Έτσι, το ΑΡΙΣΤΟΝ τεστ αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού.
Καλή σας επιτυχία!!
Δέσποινα Γαβριηλίδου
Φιλόλογος ΦΜΕ ΠΡΩΤΕΥΟΝ