Επιχειρήσεις Τελευταία Νέα

Αυτό πρέπει να το διαβάσει ο κάθε επαγγελματίας που ζεί στην Ελλάδα…

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Λιγότεροι φόροι – μικρότερες δαπάνες ο πυρήνας της κυβερνητικής πρότασης της Νέας Δημοκρατίας»

 

Αυτά είναι τα βασικά σημεία της ομιλίας του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ετήσια Τακτική Συνέλευση των μελών του Σ.Ε.Β.

«Σήμερα, έχουμε μόνο έναν δρόμο για την έξοδο από την κρίση», τόνισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σήμερα, Τρίτη 21 Ιουνίου, στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Σ.Ε.Β. «Μια συμφωνία αλήθειας με τους Ευρωπαίους εταίρους και την ελληνική κοινωνία. Μια δέσμευση για την πραγματική υλοποίηση γενναίων μεταρρυθμίσεων, με αντάλλαγμα μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2%. Για επίτευξη ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης 4% από το 2018 και μετά». Και πρόσθεσε: «Για να πετύχουμε αυτόν το στόχο είναι απαραίτητο να κάνουμε μια στροφή προς τη συστηματική στήριξη της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων. Εφαρμόζοντας την αρχή ‘’λιγότεροι φόροι – μικρότερες δαπάνες’’. Θέτοντας ως στόχο την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών κατά 10% κάθε χρόνο. Ωθώντας τις επενδύσεις στο 20% του Α.Ε.Π., από 11% που είναι σήμερα μέσα σε μια πενταετία. Δημιουργώντας 120 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας τον χρόνο».

 

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η καχυποψία των πολιτών δεν είναι αδικαιολόγητη και σημείωσε: «Δυστυχώς τα χρόνια της επίπλαστης ευημερίας διέφθειραν συνειδήσεις όχι μόνο της πολιτικής αλλά και ενός μέρους της επιχειρηματικής τάξης», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε, «σε ένα σφιχταγκαλιασμένο ταγκό ενός συχνά κρατικοδίαιτου καπιταλισμού, πολιτικές δυνάμεις και επιχειρηματίες υπονομεύσαν  την παραγωγική βάση της χώρας. Oι πολιτικοί παρασυρθήκαν από τις ιδεοληψίες του κρατισμού.  Οι επιχειρηματίες συχνά μερίμνησαν μόνο για τα συμφέροντα των μετόχων και όχι για την συνολική ευρωστία της αγοράς».

 

«Συνολικά», τόνισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, «η κοινωνία μας χρειάζεται τη συμφωνία αλήθειας. Πρέπει να δημιουργήσουμε πλούτο, να κατορθώσουμε να αλλάξουμε την σημερινή στρεβλή εικόνα της χώρας. Να την επαναφέρουμε σε μία τροχιά αισιοδοξίας. Κι από αυτήν την ανάπτυξη θα πρέπει όλοι να έχουν μέρισμα.  Δεν μπορεί ο λαός να είναι συμμέτοχος μόνο στις ζημίες. Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι θα πρέπει να έχουν μερίδιο και στα κέρδη της ανάπτυξης. Και κυρίως, οι νέοι μας θα πρέπει να αποκτήσουν και πάλι την σιγουριά ότι αυτή η χώρα νοιάζεται για αυτούς!».

 

Για να γίνουν αυτά, εξήγησε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, απαιτούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, τις οποίες και ανέπτυξε.

 

«Η πρώτη προϋπόθεση είναι κάτι θεμελιώδες: Πρέπει να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της χώρας, η οποία υπέστη μεγάλο πλήγμα αυτόν τον ενάμιση χρόνο. Να ξαναγίνουμε μια κανονική χώρα, στην οποία ένας επενδυτής θα έχει εμπιστοσύνη να έρθει και να επενδύσει. Για να επανέλθει η εμπιστοσύνη απαιτείται πρωτίστως μια Κυβέρνηση η οποία είναι πραγματικά προσηλωμένη στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Όχι μια Κυβέρνηση που φοράει προσωρινά ένα μεταρρυθμιστικό προσωπείο, αλλά δεν διαθέτει ούτε τη θέληση, ούτε την ικανότητα να εφαρμόσει αυτά που νομοθετεί.

 

Δεύτερη προϋπόθεση είναι η αποκατάσταση της ρευστότητας. Με την αγορά να παραμένει στεγνή από ρευστότητα, το να συζητάμε για ανάπτυξη είναι σαν να συζητάμε για το πώς θα επιταχύνει ένα αμάξι χωρίς βενζίνη. Για να ανοίξουν πάλι οι βρύσες της ρευστότητας επείγει, πρώτα απ’ όλα, να ξαναρχίσει να λειτουργεί ομαλά το τραπεζικό σύστημα μετά τα τεράστια χτυπήματα που υπέστη από τη φυγή κεφαλαίων και τα capital controls… Σε κάθε περίπτωση πάντως, για να αυξηθεί η ρευστότητα πρέπει να επιστρέψουν οι καταθέσεις οι οποίες μειώθηκαν κατακόρυφα από τη στιγμή που ανέλαβε η σημερινή Κυβέρνηση…

 

Τρίτον, απαιτείται ο εξορθολογισμός του φορολογικού συστήματος. Αυτό σημαίνει κατ’ αρχάς σταθερότητα του φορολογικού πλαισίου. Καμία σοβαρή επένδυση δεν πρόκειται να γίνει όταν ένας επενδυτής δεν γνωρίζει τι φορολογικές επιβαρύνσεις θα αντιμετωπίζει σε έναν μήνα. Παράλληλα, φυσικά, απαιτείται να μπει ένα τέλος στην υπερφορολόγηση. Στη Νέα Δημοκρατία δεν ισχυριζόμαστε πως είμαστε αλάθητοι στον συγκεκριμένο τομέα. Είχαμε ξεκινήσει, όμως να μειώνουμε φορολογικούς συντελεστές. Σήμερα η λογική ‘’λιγότεροι φόροι  – λιγότερες δαπάνες’’ βρίσκεται στον πυρήνα της  κυβερνητικής μας πρότασης. Χρειαζόμαστε μια ριζικά διαφορετική προσέγγιση στην ασκούμενη φορολογική πολιτική που θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και θα σταματήσει να βλέπει τις επιχειρήσεις αποκλειστικά σαν δεξαμενή άντλησης φόρων…

 

Τέλος, βασική προϋπόθεση είναι η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, κάτι που απαιτεί πρωτίστως την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. Ως Κυβέρνηση είχαμε υλοποιήσει σημαντικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, όπως η μείωση του ελάχιστου απαιτούμενου κεφαλαίου για τη σύσταση εταιριών, καθώς και ρυθμίσεις για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Ο θετικός αντίκτυπος αποτυπώθηκε αμέσως σε μια σειρά από διεθνείς δείκτες. Η σημερινή Κυβέρνηση εμφανίζεται αδρανής και σε αυτόν τομέα».

0621 foto6 0621 foto1 0621 foto2 0621 foto3 0621 foto4 0621 foto5

Αναφερόμενος στο σημερινό περιβάλλον, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «κάθε άλλο παρά ευοίωνο είναι» και εξήγησε: «Δίχως την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το Α.Ε.Π. της χώρας το 2016 θα ήταν 196 δις ευρώ.  Τώρα εκτιμάται ότι θα είναι 175 δις ευρώ, 21 δις λιγότερα.  13% λιγότερη ανάπτυξη σε δύο χρόνια. Σαφής είναι και η επιδείνωση στο μέτωπο της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων. Σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, τους πρώτους τρεις μήνες του 2016 κατεγράφη ο μεγαλύτερος αριθμός λουκέτων στα χρονικά της κρίσης! (9.812 διαγραφές επιχειρήσεων). Οι άμεσες ξένες επενδύσεις από 1,67 δις το 2014 έπεσαν στο -0,29 δις ευρώ το 2015. Βιώνουμε συνθήκες αυξανόμενης αποεπένδυσης…

 

Το αργοπορημένο κλείσιμο της αξιολόγησης συγκρινόμενο με το περσινό χαοτικό καλοκαίρι, δημιούργησε την ψευδαίσθηση μιας φαινομενικής σταθερότητας. Αυτή είναι επίπλαστη. Γιατί η πολιτική αυτής της Κυβέρνησης δεν προσφέρει την αναγκαία σταθερότητα που απαιτείται για την επανεκκίνηση της οικονομίας…

 

Η Κυβέρνηση επέλεξε να κλείσει την αξιολόγηση με την επιβολή μιας σειράς από υφεσιακά μέτρα, όπως η αύξηση του Φ.Π.Α…  Ήδη έχουμε και τις πρώτες ενδείξεις ότι η αύξηση του Φ.Π.Α. στα νησιά, όχι μόνο δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αλλά φαίνεται να αποτελεί και κίνητρο για μεγαλύτερη φοροδιαφυγή. Οι υπερβολικοί φόροι φέρνουν ύφεση, μείωση της κατανάλωσης, αυξημένη φοροδιαφυγή…

 

Η Κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μέτρα που φορτώνουν άδικα βάρη στις πλάτες της παραγωγικής Ελλάδας. Η προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας γίνεται μέσα από ένα στρεβλό σύστημα κινήτρων για την εργασία και τις επενδύσεις. Το αποτέλεσμα είναι η υπερφορολόγηση των συνεπών φορολογουμένων και κατά συνέπεια η ενθάρρυνση της παραβατικότητας. Ταυτόχρονα, καθώς τα κίνητρα για εργασία αμβλύνονται επικίνδυνα, η παραγωγική βάση της ελληνικής οικονομίας συρρικνώνεται όλο και περισσότερο. Ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις μετακινούν τη φορολογική τους έδρα εκτός Ελλάδας… Παράλληλα, η Κυβέρνηση επιμένει να τηρεί μια αντιφατική στάση απέναντι στις μεταρρυθμίσεις. Από τη μία, τις νομοθετεί πειθαναγκαστικά για να ικανοποιήσει τους δανειστές. Αλλά, από την άλλη, τα ίδια τα στελέχη της υπονομεύουν συστηματικά την υλοποίησή των μεταρρυθμίσεων, με σκοπό να ικανοποιήσουν ένα στενό κομματικό ακροατήριο. Η Κυβέρνηση αρέσκεται να μιλάει για την επιστροφή στην ανάπτυξη με όρους και κρατικίστικες προσεγγίσεις του προηγούμενου αιώνα».

 

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απευθυνόμενος στην επιχειρηματική κοινότητα ανέπτυξε τι θα  πρέπει να περιμένει από μια Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και  τι περιμένει ο ίδιος  απ’ αυτήν.  «Από εμένα», τόνισε, «θέλω να περιμένετε:

 

Πρώτον, ότι θα δίνω με συνέπεια τη μάχη για την εμπέδωση από την κοινωνία ότι η επιχειρηματικότητα είναι η μόνη οδός προς την ευμάρεια της χώρας…

 

Δεύτερον, απόλυτη προτεραιότητά μου είναι η στήριξη των επενδύσεων και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Νέα Δημοκρατία ίσον νέες δουλειές.  Ο βασικός δείχτης που θα καταγράψει την επιτυχία του κυβερνητικού μας έργου θα είναι η αποκλιμάκωση της ανεργίας.  Το κυβερνητικό σχήμα θα υπηρετεί συνολικά αυτήν την κεντρική προτεραιότητα. Αποκλίσεις δεν θα γίνουν αποδεκτές και διγλωσσία στο ζήτημα αυτό δεν θα επιτραπεί…

 

Τρίτον, αντιλαμβάνομαι την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας ως την παραγωγή, από το κράτος, ποιοτικών και ανταγωνιστικά κοστολογημένων δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών: παιδεία, υποδομές, ενέργεια, χωροταξία.  Δεσμεύομαι ότι η εξασφάλιση αυτών των δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο αποτελεί πρωταρχικό μου μέλημα.

 

Τέταρτον, αντιλαμβάνομαι ως ευθύνη μου απέναντι στην επιχειρηματικότητα, να την προστατέψω από τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Ρυθμιστικές αρχές, δικαιοσύνη, διοίκηση, το τραπεζικό σύστημα, θα κληθούν από μένα να προφυλάξουν, με αμεροληψία και συνέπεια, τον υγιή ανταγωνισμό. Πρακτικές προνομιακών σχέσεων μέρους της επιχειρηματικής ελίτ με το πολιτικό σύστημα ανήκουν στο παρελθόν. Χρέος του κράτους είναι η προώθηση της δημόσιας ευημερίας μέσα από την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας συνολικά.

 

Και πέμπτο, θα δώσω ειδικό βάρος στη στήριξη της  νέας επιχειρηματικότητας… Οι νέοι επιχειρηματίες παλεύουν σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και αναλαμβάνουν συχνά δυσανάλογα μεγάλο επιχειρηματικό ρίσκο. Χρειάζονται ένα ειδικό πλαίσιο στήριξης με οριζόντιες πολιτικές στήριξης της νέας επιχειρηματικότητας».

 

Αναπτύσσοντας όσα περιμένει από τον επιχειρηματικό κόσμο, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:

 

«Πρώτον, να επενδύσετε στο μέλλον του τόπου μας…  Να βάλετε τα κεφάλαια που διαθέτετε εντός και εκτός Ελλάδας να δουλέψουν προς όφελος και δικό σας αλλά και της χώρας. Αναμένω να επαναπατρίσετε επαρκή κεφάλαια για την κεφαλαιουχική ενίσχυση των επιχειρήσεών σας και αν αυτά δεν επαρκούν να τα αναζητήσετε από το διεθνές επενδυτικό κοινό.

 

Δεύτερον, να επενδύσετε σε συλλογικά σας όργανα όπως ο Σ.Ε.Β., ακόμη περισσότερους πόρους για την εξειδίκευση και προώθηση των θεσμικών και διοικητικών παρεμβάσεων που είναι απαραίτητες για την επιτυχία σας… Η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε αυτό το πεδίο είναι κρίσιμη και πρέπει να αντιμετωπίζεται χωρίς προκαταλήψεις.

 

Τρίτον, είναι κρίσιμο μέσα από την αυτορρύθμιση των κλάδων σας να προστατέψετε τον καταναλωτή, αλλά και να θωρακίσετε και να αναβαθμίσετε την εγχώρια και διεθνή φήμη των προϊόντων και υπηρεσιών σας…

 

Τέταρτον, προσδοκώ ότι θα χρησιμοποιήσετε τη σχέση που έχετε με τον καταναλωτή και την Πολιτεία συμβιωτικά όσο αφορά την προστασία και ανάδειξη του ελληνικού περιβάλλοντος.  Το περιβάλλον είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο με όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και είναι και στο δικό σας χέρι να το προστατέψετε.

 

Πέμπτον, αναμένω να επιδείξετε αυξημένη κοινωνική ευθύνη και μέσα από χορηγική δράση να ενισχύσετε δημόσιους και ιδιωτικούς, κοινωφελείς φορείς, σε τομείς όπως η υγεία, η πρόνοια, η παιδεία και ο πολιτισμός, που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και, έμμεσα, την εθνική οικονομία… Ας εμπνευστούμε όλοι από τους μεγάλους ευεργέτες του 19ου αιώνα. Το έργο τους είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ.

 

Πάνω από όλα όμως αναμένω να συμπράξετε με τους εργαζόμενους για την επίτευξη όλων όσων ανέφερα. Είναι απαραίτητο να εμπεδωθεί ότι το συμφέρον εργαζομένων  – επιχειρηματιών είναι κατά βάση κοινό».

 

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, υπογράμμισε ότι  «μοιραζόμαστε το όραμα για μια Ελλάδα πολύ διαφορετική από τη σημερινή» και πρόσθεσε: «Μόνον έτσι η Ελλάδα θα μεταβεί, από το σημερινό μοντέλο διανομής φτώχιας, στο αυριανό μοντέλο παραγωγής πλούτου. Μόνον έτσι η Ελλάδα θα εκμεταλλεύεται τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα και θα δημιουργεί ευκαιρίες για όλους… Ως Νέα Δημοκρατία είμαστε υπέρ των δύσκολων επιλογών και των μεταρρυθμίσεων. Αλλά των ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων, που θα δίνουν πραγματική προοπτική για την οικονομία και θα στηρίζουν, αντί να τιμωρούν, την παραγωγικότητα και τη δημιουργία. Η μάχη για έξοδο από την κρίση δεν είναι μια μάχη που μπορούμε να συνεχίσουμε να τη δίνουμε με αυταπάτες, ψεύτικες υποσχέσεις και εύκολες λύσεις… Ο πολιτικός στις μέρες μας οφείλει να δείχνει τόλμη και αυταπάρνηση. Οι παλαιές συνταγές του ώριμου φρούτου και της μικροκομματικής αντιπολίτευσης δεν με εκπροσωπούν… Δεν έχουμε την πολυτέλεια για άλλες καθυστερήσεις μετά από επτά χρόνια ύφεσης, φτωχοποίησης και ανυποληψίας. Οι καλύτερες μέρες δεν θα έρθουν από μόνες τους. Πρέπει να δουλέψουμε όλοι γι’ αυτές. Και πρέπει να δεσμευτούμε, Πολιτεία και επιχειρήσεις, στην υπηρέτηση μιας ειλικρινούς σχέσης… Αν είμαστε συνεπείς, είμαι βέβαιος, θα προκύψει μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση. Με εμπιστοσύνη στις προοπτικές της χώρας, με αίσθημα ευθύνης, με ενεργή συμμετοχή, δέσμευση, πίστη και αισιοδοξία για το μέλλον, χωρίς μεμψιμοιρίες, γκρίνιες και μετάθεση ευθυνών σε τρίτους».

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα