Οικολογία Τελευταία Νέα

Νέες δακτυλιώσεις νεοσσών Λευκού Πελαργού (Ciconia ciconia), στο Πόρτο Λάγος

Για 5η συνεχή χρονιά ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα δακτυλιώσεων νεοσσών Λευκού Πελαργού (Ciconia ciconia) από τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας.Το πρόγραμμα υλοποιείται από το 2012, στο πλαίσιο της Παρακολούθησης του Λευκού Πελαργού στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (ΕΠΑΜΑΘ) και χρηματοδοτείται για τη φετινή περίοδο, από το Πράσινο Ταμείο.

Εντός τριών ημερών (08, 13 και 15/06) καλύφθηκαν συνολικά 7 οικισμοί στην ευρύτερη περιοχή του Εθνικού Πάρκου, με δακτυλιώσεις και ελέγχους σε 43 φωλιές Πελαργών και συνολικό αριθμό δακτυλιωμένων νεοσσών τα 136 μικρά πελαργάκια.

Συγκεκριμένα, στην Π.Ε. Ξάνθης δακτυλιώθηκαν 78 νεοσσοί πελαργοί, στο Πόρτο Λάγος, στη Νέα Κεσσάνη, στο Κουτσό, στα Βαφέϊκα και στη Γενισσέα, ενώ στην Π.Ε. Καβάλας δακτυλιώθηκαν 60 νεοσσοί στο Ποντολίβαδο και στο Ερατεινό.

Ο ΦΔ είχε προμηθευτεί από την προηγούμενη χρονιά μέσω του ΕΚΔΠ τα ειδικά δαχτυλίδια για την εν λόγω δράση και οι 2 ειδικές δακτυλιώτριες (κα Εύα Στετς, κα Σάσα Μιχαηλίδου) με δικό τους εξοπλισμό έφεραν σε πέρας το εγχείρημα αυτό, με την πολύτιμη βοήθεια του κ. Άρη Χρηστίδη, μέλους του ΕΚΠΑΖ και προσωπικού των 2 Κέντρων Πληροφόρησης του ΦΔ (Β. Τερζή, Λ. Ζλατίνη, Α. Μιρλή, Β. Χριστοδούλου). Μάλιστα, η κα Στετς παραχώρησε συνολικά 28 δικά της δαχτυλίδια, για την ολοκλήρωση της δράσης.

Για την υλοποίηση του ανωτέρω εγχειρήματος, καταλυτικής σημασίας ήταν η συνδρομή του ΔΕΔΔΗΕ Ξάνθης και ειδικότερα του Διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Βασίλη Σαρρή, του Προϊστάμενου της κ. Γιώργου Μικεδάκη, και του Τεχνικού κ. Χρύσανθου Μακρίδη, για την ενεργό συμμετοχή τους σε όλα τα στάδια της διαδικασίας. Του ΔΕΔΔΗΕ Καβάλας και ειδικότερα του Διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Σάββα Τακίδη, του Προϊσταμένου της  κ. Κώστα Ισαακίδη και του εναερίτη-χειριστή του καλαθοφόρου οχήματος κ. Νίκου Κατσιλίδη. Και φυσικά του Δήμου Αβδήρων και του Δημάρχου κ. Γεώργιου Τσιτιρίδη, για την παραχώρηση του καλαθοφόρου οχήματος και του χειριστή κ. Ηλία Γιαννάκογλου.

Ο ΦΔ οφείλει να εκφράσει επίσης την ευγνωμοσύνη του στην κα Εύα Στετς, για την ανιδιοτελή προσφορά της στο πρόγραμμα παρακολούθησης του Λευκού Πελαργού και την εκπαίδευση του προσωπικού, από την έναρξη της συγκεκριμένης δράσης του ΦΔ.

Η δακτυλίωση είναι μια επιστημονική μέθοδος, κατά την οποία ουσιαστικά μαρκάρουμε τα πουλιά για να μπορούμε να τα παρακολουθήσουμε. Μέσω των επανευρέσεων των δακτυλιωμένων Λευκών Πελαργών της περιοχής μας, αρχίζουμε σιγά- σιγά να συγκεντρώνουμε τα πρώτα στοιχεία της έρευνας μας. Η συμμετοχή του κόσμου, με την τυχαία παρατήρηση δακτυλιωμένων πελαργών και την ταυτόχρονη ενημέρωση του ΦΔ είναι ανεκτίμητης αξίας για το πρόγραμμα!

Καλές επανευρέσεις Λευκών Πελαργών!

ΕΠΑΜΑΘ- Νεοσσοί δακτυλιωμένοιJPG ΕΠΑΜΑΘ- Δακτυλιωμένοι νεοσσοί ΕΠΑΜΑΘ- Δακτυλιώσεις

????????????????????????????????????
????????????????????????????????????

ΕΠΑΜΑΘ- Δακτυλιώσεις νεοσσών

????????????????????????????????????
????????????????????????????????????

ΕΠΑΜΑΘ- Νεοσσοί δακτυλιωμένοι

Σχετικά Άρθρα