Πολιτισμός Τοπικά νέα

Τα Αυτοκρατορικά Ρωσικά Μπαλέτα Μόσχας Carmen- Bolero- Chopiniana στην Ξάνθη

Δευτέρα 4 Ιουλίου και ώρα 9.00 μ.μ. – Ξάνθη- Θερινό Δημοτικό Θέατρο Ξάνθης

Τρία αριστουργήματα κλασικού μπαλέτου σε μια παράσταση και ένα εισιτήριο

 

Τρία μοναδικά έργα, από τα κορυφαία του κλασικού μπαλέτου, θα παρουσιαστούν από τα Αυτοκρατορικά Ρωσικά Μπαλέτα Μόσχας στις 30 Ιουνίου στο Θερινό Θέατρο ΤΕΙ των Σερρών. Η Carmen, το Bolero και η Chopiniana ξεχωρίζουν όχι μόνο για τις συγκινητικές ιστορίες τους αλλά και για τις υψηλής ποιότητας χορογραφίες τους.

Στην  Carmen η πρωταγωνίστρια του έργου είναι μία καπνεργάτισσα της Σεβίλλης, με πνεύμα ερειστικό και ανεξάρτητο, μια τσιγγάνα που λατρεύει τον έρωτα και τη ζωή. Είναι μια γοητευτική προσωπικότητα που με ευκολία γοητεύει τον αφελή δεκανέα Ντον Χοζέ, που αναγκάζεται να την οδηγήσει στη φυλακή ύστερα από ένα καυγά. Είναι όμως, κεραυνοβόλα ερωτευμένος μαζί της και την ακολουθεί στα κακόφημα καπηλειά της περιοχής. Νύχτες ερωτικές οδηγούν τον Ντον Χοζέ ακόμη και στο έγκλημα για την αγάπη της Κάρμεν. Φυγάς και λιποτάκτης, καταλήγει σε ενέδρα λαθρεμπόρων και η Κάρμεν βρίσκει νέο έρωτα στο πρόσωπο του ταυρομάχου Εσκαμίγιο. Ο Ντον Χοζέ δεν έχει άλλη επιλογή. Παρακαλεί την Κάρμεν να μείνει μαζί του. Διαφορετικά απειλεί να τη σκοτώσει. Κάτι που όπως της λέει το προτιμάει από το να τη χάσει. Η Κάρμεν αρνείται να χάσει την ελευθερία της. Προτιμάει το θάνατο. Τότε ο Ντον Χοζέ τη σκοτώνει και παραδίνεται.

Στο Bolero παρακολουθούμε σε ένα θρόνο μια λαμπρή θεότητα να προσκηνούν ιερείς και ιέρειες. Η μουσική ακούγεται όλο και πιο δυνατά, λες και βάλθηκε κάποιος να ζωντανέψει το είδωλο μετατρέποντάς το από ένα σιωπηλό άγαλμα σε μια ολοζώντανη θεότητα, η οποία στη συνέχεια κατεβαίνει στη γη με μια σκάλα από ανθρώπινα σώματα. Μέσα από τις κινήσεις του χορού, το σώμα της ενώνεται με το σώμα του αρχηγού των ιερέων που είναι και ο μοναδικός που έχει αποκτήσει το δικαίωμα να αγγίξει τη θεότητα. Η επαφή τους του φέρνει μέθη και αρχίζει να νιώθει ίσος με τη θεότητα, αλλά αυτό είναι μια αυταπάτη, μια παραίσθηση που προκαλείται από τη μαγευτική γοητεία της. Στο τέλος η θεότητα ανεβαίνει και πάλι στο θρόνο της σπρώχνοντας με μεγαλοπρεπή τρόπο στην άβυσσο τον παράφρονα που την καταδιώκει.

Η Chopiniana είναι ένα από τα πιο ρομαντικά μπαλέτα. Αποτελεί φόρο τιμής στην εποχή του ρομαντισμού. Η χορογραφία της εδώ και εκατό χρόνια είναι μια μεγάλη ευκαιρία να θαυμάσουμε το ταλέντο του νεαρού ποιητή, τις μούσες και φυσικά τη χορογραφία του Μιχαήλ Φόκιν.

Τα Αυτοκρατορικά Ρωσικά Μπαλέτα Μόσχας, που θα παρουσιάσουν τις τρεις παραστάσεις ιδρύθηκαν για να γιορταστούν τα 50 χρόνια εντυπωσιακής σκηνικής παρουσίας της Μάγιας Πλισέτσκαγια, της μεγάλης μπαλαρίνας των Μπολσόι. Η επιτυχημένη καλλιτεχνική συνεργασία μεταξύ της Μάγιας Πλισέτσκαγια και του πρώτου χορευτή και αρχηγού του μπαλέτου Γκεντιμίνας Ταραντά, οδήγησε στην επίσημη ίδρυση του Αυτοκρατορικού Ρωσικού Μπαλέτου Μόσχας. Το μπαλέτο συνεχίζει την μεγάλη ρωσική παράδοση επιλέγοντας πάντοτε στο ρεπερτόριό του αυθεντικά ρωσικά έργα μπαλέτου. Το συγκρότημα αποτελείται από 40 συντελεστές, χορευτές και σολίστες με εξέχουσα θέση στον καλλιτεχνικό χώρο της Ρωσίας.

Ο Γκεντιμίνας Ταραντά, καλλιτεχνικός διευθυντής των Αυτοκρατορικών Ρωσικών Μπαλέτων Μόσχας, είναι μια δυναμική προσωπικότητα και ένας εξέχων χορευτής που το κοινό του Μπολσόι κυριολεκτικά λάτρεψε. Με τη γοητεία και το απαράμιλλο γεμάτο ενέργεια στυλ του ερμηνεύσε ως χορευτής τους πιο δυναμικούς και μαγευτικούς ρόλους, συνδύαζοντας τη δραματικότητα έκφρασης με τα χαρακτηριστικά ενός άρτιου χορευτή κλασικού μπαλέτου και αυτός ο συνδυασμός τον έκανε να ξεχωρίσει αμέσως και να αγαπηθεί από το κοινό. Αλλά και ως καλλιτεχνικός διευθυντής των Αυτοκρατορικών Ρωσικών Μπαλέτων Μόσχας επαινέθηκε για τις οργανωτικές του ικανότητες και το ταλέντο του ως χορογράφος.

 

Δευτέρα 4 Ιουλίου και ώρα 9.00 μ.μ. – Ξάνθη

Θερινό Δημοτικό Θέατρο Ξάνθης

Τιμές εισιτηρίων : 20 ευρώ και 15 ευρώ φοιτητικό, παιδικό

Προπώληση: Βιβλιοπωλείο “Πυργελή”, τηλ. 2541072363, Ανδρέου Δημητρίου 57.

Προπώληση: Viva.gr, 11876, Public, Seven Spots, Reload, Media Markt, Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης.

Σχετικά Άρθρα