Το βράδυ της 7ης Ιουνίου, ο Σύλλογος Κυπρίων Νομού Ξάνθης διοργάνωσε μια εξαιρετική εκδήλωση στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης& Παράδοσης, Καπνεργατών 9 για να τιμήσει τα παιδιά του τμήματος ΣΤ1 του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης και τους εκπαιδευτικούς τους, που συμμετείχαν εκ νέου στο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Κύπρος 1974-2015- δεν ξεχνώ, διεκδικώ, δημιουργώ», το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη. Η ισχυρή ομάδα μαθητών και εκπαιδευτικών του ΣΤ1 και έφεραν στην πόλη μας, το 2ο βραβείο σε ταινίες μυθοπλασίας των δημοτικών σχολείων, με την ταινία τους: «γης μας αρώματα». Να θυμίσω ότι και πέρσι τα ίδια παιδιά ως Ε1 συμμετείχαν σε αντίστοιχο πανελλήνιο διαγωνισμό και έφεραν το πρώτο βραβείο στην κατηγορία: τραγούδια- δημοτικά σχολεία, με το τραγούδι τους «Κύπρος». Τους στίχους τους έγραψαν τα ίδια τα παιδιά και το μελοποίησε ο καλλιτέχνης- εκπαιδευτικός Γιώργος Παυλίδης.
Το σενάριο της ταινίας γης μου αρώματα, το έγραψαν οι εκπαιδευτικοί Μαρίνα Μήτρου που είναι και η δασκάλα των παιδιών και ο Γιώργος Παυλίδης, ο οποίος συνεργάζεται στενά με την Μαρίνα Μήτρου και τα παιδιά και μεγαλουργούν, αν και ο ίδιος ζει και εργάζεται στη Δράμα, είναι δάσκαλος στο Δοξάτο. Την σκηνοθεσία της ταινίας έκανε η Γεωργία Μιχοπούλου θεατρικός εκπαιδευτικός και τη λήψη και μοντάζ η επίσης εκπαιδευτικός θεάτρου Νάντια Σκούρτη. Σε όλες τις προσπάθειες τους τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί είχαν δίπλα τους τον Διευθυντή του 4ου Δημοτικού Σχολείου Θεόδωρο Μακρογιαννόπουλο. Στην ταινία παίζουν με αλφαβητική σειρά οι μαθητές και μαθήτριες του ΣΤ1: Σωτήρης Βασταρέλης, Ελένη Γεωργιάδου, Ανθή Δαμιανίδου, Κωνσταντίνος Δουκούτσης, Ελένη Ευφραιμίδου, Άγγελος Κατσάνης, Παναγιώτα Κεκιβάκη, Ευαγγελία Κασμαδάκη, Κωνσταντίνος Μπουσνάκης, Σπυριδούλα Παρασκευά, Ραφαηλία Ρόιδου, Κωνσταντίνα Τσαχίδου, Εύη Φλώρου και η μικρή Βάλια Γιαννακοπούλου.
Τα παιδιά βραβεύτηκαν από το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδος στις 14 Απριλίου και αντιπροσωπεία τους με τους δύο δασκάλους Μαρίνα Μήτρου και Γιώργο Παυλίδη μετέβησαν στην Αθήνα και παρέλαβαν το βραβείο τους, σε ειδική τελετή που έγινε για όλους τους αριστεύσαντες του διαγωνισμού «Κύπρος 1974-2015- δεν ξεχνώ, διεκδικώ, δημιουργώ», σχολικής χρονιάς 2015-2016. Να ευχαριστήσουμε θερμά και πάλι την αεροπορική εταιρεία Aegean που χορήγησε τα 5 αεροπορικά εισιτήρια δωρεάν, με μόνη επιβάρυνση των παιδιών και των εκπαιδευτικών τους φόρους του αεροδρομίου. Θα ήθελα ακόμη να ευχαριστήσω θερμά και την Μαρία Παναγίδου από το Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα της Κυπριακής Πρεσβείας που μετέφερε το αίτημα του Συλλόγου μας στην αεροπορική εταιρεία Aegean.
Σε ένα απόσπασμα της ομιλίας μου, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, απευθυνόμενη στα παιδιά του ΣΤ1 του 4ου Δημοτικού σχολείου της πόλης μας, στα αγαπημένα μου παιδιά τους είπα:
Παιδιά, αγαπητά μου παιδιά είναι ιδιαίτερα μεγάλη η χαρά αλλά και η συγκίνηση μου σήμερα , που σας έχουμε εδώ στο «Π» και πάλι, γιατί συνεχίζετε να έχετε τις ανησυχίες σας, γιατί συνεχίζετε να δημιουργείτε κάτω από την καθοδήγηση και την συμπαράσταση των εκπαιδευτικών σας. Είστε πράγματι συγκλονιστικά παιδιά, σας έχω βάλει στην ψυχή μου και είναι μεγάλη τιμή για μένα που με δεχτήκατε με τόση αγάπη. Είναι μεγάλη τιμή όμως και για την Κύπρο μας, ότι εσείς μάθατε την ιστορία της και αγωνίζεστε γι’ αυτήν.
Την εκδήλωση τίμησαν ο πάτερ Αντώνιος ως εκπρόσωπος του σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας, ομάδα αξιωματικών ως εκπρόσωποι του στρατηγού του Δ.Σ.Σ κ. Ιωσήφ Μαυράκη, ο Μαρίνα Σδρεβάνος ως εκπρόσωπος του δημάρχου μας, οι πρόεδροι των αποστράτων στρατού και αστυνομίας Γιώργος Γεωργιάδη Θεοφάνης Καραπιπέρης, ο αγωνιστής της Κύπρου Γιάννης Φύσαρης, και πλήθος κόσμου και οι γονείς των παιδιών. Η προβολή της ταινίας συγκίνησε το ακροατήριο, το οποίο την καταχειροκρότησε δίνοντας τα εύσημα στα παιδιά.
Επιστολή έστειλε και ο Γενικός μας Πρόξενος στη Βόρεια Ελλάδα, Αντώνης Μανδρίτης, ο οποίος δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό να παρευρίσκεται κοντά μας, όπου μεταξύ άλλων τονίζει: «Όπως οι μνήμες δεν σβήνουν έτσι και η θέληση μας για απελευθέρωση της κατεχόμενης Κύπρου παραμένει αλώβητη. Είμαστε ευγνώμονες στο ελληνικό κράτος και τον ελληνικό λαό που συντάσσονται μαζί μας στον δίκαιο αυτό αγώνα. Το ότι και η νέα γενιά συμμετέχει στην προσπάθεια αυτή, είναι κάτι που μας χαροποιεί τα μέγιστα και μας δίνει κουράγιο. Είναι η ελπίδα και το μέλλον του ελληνισμού. Συγχαρητήρια στους διοργανωτές του διαγωνισμού, στους συμμετέχοντες και στους βραβευθέντες.
Η δασκάλα των παιδιών μας η αγαπητή Μαρίνα Μήτρου, μίλησε για τον δημιουργικό τρόπο που εργάστηκαν τόσο πέρσι όσο και φέτος ευχαριστώντας τα παιδιά της, τους γονείς τους, τους συνεργάτες της, κυρίως τον Γιώργο Παυλίδη που έχουν μια διαχρονική συνεργασία, την πρόεδρο του Συλλόγου Κυπρίων και τον διευθυντή του 4ου Δ.Σ κ. Θεόδωρο Μακρογιαννόπουλο.
Ο καλλιτέχνης εκπαιδευτικός Γιώργος Παυλίδης μας τραγούδησε ένα τραγούδι που το έγραψε και το μελοποίησε ο ίδιος με τίτλο «γης μου αρώματα», το οποίο αφιέρωσε ειδικά σε εμένα και το οποίο αναφέρεται στο κατεχόμενο χωριό μου, την αγαπημένη μου Ζώδια. Ομολογώ ότι δεν το περίμενα και με συγκίνησε βαθύτατα, όπου λέει:
Της Ζώδιας οι λεμονανθοί ακόμα με μεθούνε
κι οι νύχτες του καλοκαιριού στον ύπνο μού μιλούνε
Λένε για κάμπους όμορφους, για δροσερά περβόλια
για μια πατρίδα που ‘κοψαν στα δυο των Τούρκων βόλια.
Κι έγινε αίμα η θάλασσα κι ο ουρανός φαρμάκι κι ο ήλιος του Ιούλιου μαύρο φρικτό κοράκι.
Και πάλι επρασίνισε το ματωμένο χώμα
«Συγνώμη», όμως, πού ν’ ακουστεί απ’ του φονιά το στόμα.
Εκεί που ζούσε η προκοπή, τώρα ερημιά και στέγνια
Ο νοικοκύρης πρόσφυγας και η χαρά του έγνοια.
Σαράντα χρόνια εξόριστος, πόσο ν’ αντέξω ακόμα
Σαράντα μαχαιριές βαθιές στης Κύπρου μου το σώμα.
Της γης μου τα αρώματα οι ξένοι τα μυρίζουν
και των ηρώων τα κόκαλα στους τάφους μέσα τρίζουν Χοντρό, όμως, έχει ο Θεός βιβλίο και μέσα γράφει
μία μέρα η κρίση του θα πέσει, λεν, ξυράφι.
Μα έχω ορκιστεί να δουν τα μάτια μου πριν κλείσουν
της Ζώδιας μου τις λεμονιές λεύτερες να ανθίσουν
Στη συνέχεια ο Γιώργος Παυλίδης αφιέρωσε ένα ποίημα που έγραψε για τον ηρωικό αγωνιστή της ΕΟΚΑ Ανδρέα Βασιλείου, προβληματιζόμενος με μια φράση που έλεγε συχνά στην αφήγηση του ο ηρωικός Ανδρέας «και τι να κάνω»:
Όταν κάλεσαν τον ήρωα να μιλήσει, να πει πως έγιναν τα πράγματα,
αυτός είπε: μου ζήτησαν να μπω στον αγώνα, ήμουνα δεν ήμουν 16 χρονών,
τι να κάνω;
Και μετά μου ζήτησαν να βάλω βόμβες στ’ αεροπλάνα και στο υπόστεγο που δούλευα, τι να κάνω;
Τις έβαλα, αλλά δεν έσκασαν οι βόμβες
κι εγώ έπρεπε να ξαναπάω στη δουλειά το πρωί, τι να κάνω;
Πήγα κι έμεινα εκεί δίπλα στ’ αεροπλάνα με τις βόμβες που δεν έσκασαν,
Τι να κάνω; Τι να κάνω και τι να κάνω; Το χρέος μου.
Στη συνέχεια μίλησε ο διευθυντής του 4ου Δημοτικού Σχολείου Θεόδωρος Μακρογιαννόπουλος ο οποίος ευχαρίστησε τις αρχές, το σύλλογο Κυπρίων, που για μια δεύτερη φορά , έδωσε την δυνατότητα στο σχολείο μας ν’ ανοιχτεί σ’ ένα τέτοιο βαθμό, σε μια τέτοια έκθεση σήμερα, μπροστά σε σημαντικούς ανθρώπους, σε άτομα και σε καταστάσεις οι οποίες άγγιξαν το σύνολο του ελληνικού λαού.
Στη συνέχεια ευχαρίστησε τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου του για τη νέα τους νίκη.
Ο Ανδρέας Βασιλείου, ο ηρωικός αγωνιστής της ΕΟΚΑ, συνάρπασε και πάλι το ακροατήριο με την αφήγηση των ηρωικών στιγμών του δικού τους αγώνα λευτεριάς για το νησί μας.
Στην συνέχεια πήραν τον λόγο τέσσερα κορίτσια από το τμήμα ΣΤ1, τα οποία ευχαρίστησαν την δασκάλα τους Μαρίνα Μήτρου, το δάσκαλο Γιώργο Παυλίδη, και την Ελένη Χατζηγεωργίου πρόεδρο του Συλλόγου Κυπρίων.
Ακολούθως ο Σύλλογος μας απένειμε τιμητικές πλακέτες ονοματικές για το κάθε παιδί και τον κάθε εκπαιδευτικό, με αντίστοιχους πάπυρους και από ένα πολύ καλό βιβλίο της ιστορίας του νησιού μας.
Στο τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκε πλούσιος μπουφές με εδέσματα κυπριακά και ποτά, όπως αρμόζει στην πατροπαράδοτη κυπριακή φιλοξενία. Ήταν μια βραδιά γεμάτη αγάπη και συναισθήματα που δύσκολα τα βρίσκεις σήμερα, μια βραδιά λατρεμένη με τα παιδιά του ΣΤ1 του 4ου Δ.Σ και τους εκπαιδευτικούς τους.
ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΤΟΥ ΣΤ1 ΤΟΥ 4ΟΥ Δ,.Σ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΑΠΌ ΤΑ ΒΑΘΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΑΣ!
Ελένη Χατζηγεωργίου
Πρόεδρος Συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης