fbpx
ΟικολογίαΤελευταία Νέα

Προστατέψτε τις αμμοθίνες στην Θράκη!!!

Με το καλοκαίρι προ των πυλών ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας – Ισμαρίδας θέλει να καλωσορίσει όλους τους επισκέπτες του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και να τους υποδεχτεί στις μοναδικής ομορφιάς και οικολογικής αξίας ακτές του.

Το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης είναι το μεγαλύτερο υγροτοπικό πάρκο στην Ελλάδα, εκτείνεται στους Νομούς Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης, με ακτογραμμή περίπου 100 χιλ. Φυσικό επακόλουθο είναι κάθε χρόνο κατά τους θερινούς μήνες να δέχεται πλήθος επισκεπτών, παραθεριστών και λουόμενων στις ακτές του. Με την πάροδο του χρόνου σε αρκετά μεγάλο τμήμα της παράκτιας ζώνης δημιουργήθηκαν τουριστικές δομές και αναπτύχθηκαν ψυχαγωγικές δραστηριότητες, με σκοπό να εξυπηρετήσουν την ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση. Όμως, η αύξηση των τουριστικών ροών δημιουργεί αύξηση των πιέσεων στα παράκτια οικοσυστήματα και κυρίως στα οικοσυστήματα των αμμοθινών.

Οι αμμοθίνες είναι ένας τύπος παράκτιου οικοτόπου που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για ολόκληρο το οικοσύστημα των υγροτόπων. Αποτελούν φυσικό φίλτρο και αντιπλημμυρικό φράγμα για το αλμυρό νερό εμποδίζοντας την εισροή του στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, απορροφούν την ενέργεια των κυμάτων αποτρέποντας με αυτό τον τρόπο τη διάβρωση της παράκτιας ζώνης και προσφέρουν προστασία για την άγρια πανίδα και χλωρίδα. Τα φυτά που ευδοκιμούν στις αμμουδερές παραλίες, είναι προσαρμοσμένα έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν το αφιλόξενο αυτό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από δυνατούς ανέμους και υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και άμμο. Στις αμμώδεις παραλίες πλήθος ειδών πτηνών φωλιάζουν, αναπαράγονται και αναζητούν την τροφή τους, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες. Οι αμμοθίνες είναι αποτέλεσμα της δράσης της θάλασσας και του ανέμου, ενώ πρόκειται για ευαίσθητα και δυναμικά οικοσυστήματα.

Το Εθνικό Πάρκο ΑΜΘ φιλοξενεί εκτεταμένο οικοσύστημα θινών που περιλαμβάνονται στο παράρτημα I της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ και είναι ενταγμένο στο δίκτυο Natura 2000. Οι πιέσεις που δέχονται οι οικότοποι αυτοί, προέρχονται κατά κύριο λόγο από τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις και δραστηριότητες που εντείνονται κατά τους θερινούς μήνες με το ποδοπάτημα των φυτών, το καθαρισμό των παραλιών με μηχανήματα και την κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων.

Ο Φορέας Διαχείρισης σας ενημερώνει ότι απαγορεύεται ο καθαρισμός των παράλιων με μηχανήματα, καθώς επίσης και η κίνηση των οχημάτων πάνω στις αμμοθίνες βάσει του νόμου 3937/2011(ΦΕΚ 60Α) «για την Διατήρηση της βιοποικιλότητας», που συγκεκριμένα αναφέρει ότι: «Δεν επιτρέπεται η κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων εκτός οδικού δικτύου σε οικολογικά ευαίσθητες εκτάσεις, όπως ενδεικτικά, μόνιμες ή εποχιακές λίμνες και τέλματα και οι ακτές τους, ο αιγιαλός, οι αμμοθίνες, ποτάμια, ρέματα και ρυάκια, δάση, λιβάδια, βοσκότοποι, οι οικότοποι προτεραιότητας του παραρτήματος I της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, καθώς και σε μονοπάτια που βρίσκονται σε τέτοιες περιοχές».

Αυτό το καλοκαίρι ας προσπαθήσουμε όλοι να απολαύσουμε και να διασκεδάσουμε με υπευθυνότητα στις μοναδικές ακτές και παραλίες μας.

Καλώς ορίσατε στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης

Το φυσικό περιβάλλον που αξίζει να γνωρίσουμε !!!

????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????

 

Σχετικά Άρθρα