Κόμματα Τελευταία Νέα

Ερώτηση για την Οικοκυρική σχολή Ξάνθης κατέθεσε η Χρυσή Αυγή

ΕΡΩΤΗΣΗ- ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΓΟΣ Βουλευτής Β’ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΠΡΟΣ:Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων

2)  Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

ΘΕΜΑ : ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ και ΟΙΚΟΚΥΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΞΑΝΘΗΣ

Στις 31 Μαϊου 2016 ενημέρωσε το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας ότι η ιστορική Βιοτεχνική και Οικοκυρική Σχολή Ξάνθης διέκοψε τις δραστηριότητές της και το επιτελούμενο πλούσιο έργο της.

Ως γνωστόν η Σχολή ιδρύθηκε το 1946 και στεγάσθηκε σε ιδιόκτητο κτίριο, ενώ σε αυτήν μαθήτευσαν γενεές κοριτσιών και εκεί πήραν πιστοποίηση ως μοδίστρες, κεντήτριες, υφάντρες κλπ. Στη Σχολή  αυτή κοιμόντουσαν και έτρωγαν, αφού πρόκειται στην ουσία για ίδρυμα με κοινωνική προσφορά που ενίσχυε τις χαμηλά κοινωνικές τάξεις. Στη Σχολή  επίσης ράβονται οι παραδοσιακές στολές που τις ενοικίαζαν σε σχολεία για τις εκδηλώσεις τους, ενώ κάποιες έχουν ηλικία μεγαλύτερη των 50 χρόνων συνθέτοντας ένα μοναδικής σημασίας λαογραφικό μουσείο.

Εκατοντάδες μαθήτριες μετά το δημοτικό σχολείο που αδυνατούσαν να συνεχίσουν σπουδές, σπούδαζαν εκεί και εκεί σιτίζονταν επί σειρά ετών, μαθαίνοντας να ράβουν, να κεντούν, να υφαίνουν και να μαθαίνουν μια βιοποριστική τέχνη. Έγινε όμως γνωστό πως το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας απέρριψε την ένστασή τους να μη κλείσει η σχολή και ζήτησε την διακοπή της λειτουργίας της όταν ο προϋπολογισμός της, δεν υπερέβαινε τις 25.000 ευρώ.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Με δεδομένη την ιστορικότητα της Σχολής, την αναγκαιότητα προστασίας της πολιτισμικής μας παράδοσης, το εξαιρετικά χαμηλό κόστος λειτουργίας αλλά και την ουσιαστική της προσφορά της σε χαμηλά οικονομικά στρώματα ή σε γυναίκες που δεν έχουν υψηλές προσδοκίες για επιστημονική καριέρα, ποια είναι η δυνατότητα να διατηρηθεί εν λειτουργία η Σχολή αυτή;

Αθήνα,   6 Ιουνίου 2016

Ο ερωτών Βουλευτής

Ιωάννης Λαγός

Βουλευτής Β’ Πειραιώς

ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Σχετικά Άρθρα