Τελευταία Νέα Τοπικά νέα

H Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συμμετείχε στη «Διάσκεψη Ελλάδας και Ρωσίας για τον Προσκυνηματικό και Θρησκευτικό Τουρισμό»

 

H Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συμμετείχε στη «Διάσκεψη Ελλάδας και Ρωσίας για τον Προσκυνηματικό και Θρησκευτικό Τουρισμό» που έγινε την Παρασκευή 20 Μαΐου, στο Λαγονήσι, στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους Ελλάδας-Ρωσίας, έπειτα από απόφαση της Αν. Υπουργού Τουρισμού κας Έλενας Κουντουρά με την υφυπουργό Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας κα Άλα Μανίλοβα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης Μιχάλης Αμοιρίδης στην παρουσίαση του, τόνισε ότι η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη διαθέτουν πολλά ιδιαίτερης αξίας θρησκευτικά μνημεία, ναούς, προσκυνήματα, μοναστήρια και έκανε αναφορά σε εμβληματικά σημεία της Χριστιανικής λατρείας που είναι διάσπαρτα σε όλη την περιοχή. Στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι σε αυτή την Περιφέρεια: ο Απόστολος Παύλος έκανε τα πρώτα του βήματα, βάφτισε την πρώτη Χριστιανή και ίδρυσε την πρώτη Χριστιανική εκκλησία στην Ευρώπη και τα πειστήρια αυτά είναι επισκέψιμα και ακόμη το γεγονός ότι υπάρχουν μερικά από τα αρχαιότερα μοναστήρια στην Ευρώπη.

Η παρουσίαση κέντρισε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον της εκτελεστικής διευθύντριας του συνδέσμου τουριστικών πρακτόρων της Ρωσίας κας Lomidze Maya, η οποία ξεχώρισε την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, αναγνωρίζοντας τις μεγάλες δυνατότητες που έχει η περιοχή. Ζήτησε ακόμη συνεργασία και περαιτέρω ενημέρωση ώστε να μπορέσουν να δημιουργηθούν συνεργασίες Ρώσων με ντόπιους τουριστικούς πράκτορες ώστε να υπάρξει πρακτική αξιοποίηση σε επίπεδο τουριστικής επισκεψιμότητας Ρώσων.

Στο περιθώριο της διάσκεψης συζητήθηκαν επίκαιρα σχετικά θέματα με την  Αναπληρωτή Υπουργό κα. Έλενα Κουντουρά και το ΓΓ ΕΟΤ κ. Δημήτρη Τρυφωνόπουλο,  στελέχη της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (από τα οποία αναγνωρίσθηκε η εξαιρετική διαδικτυακή παρουσία της ΠΑΜΘ), ενώ υπήρξε συμφωνία για ενδυνάμωση της συνεργασίας και παροχή ανάλογου υλικού προς το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνημάτων Περιηγήσεων (θρησκευτικού τουρισμού) της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

proskiminatikos 1 proskinimatikos

Γενικά

Την επιδίωξη να εγκριθεί μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση προβολής της Ελλάδας στο εξωτερικό, επισήμανε στον χαιρετισμό του ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κ. Λευτέρης Κρέτσος.

Άμεση προτεραιότητα της τουριστικής πολιτικής που εφαρμόζεται αποτελεί η δυναμική ανάπτυξη του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού, τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού κα. Ελενα Κουντουρά, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών Διάσκεψης Ελλάδος και Ρωσίας με στόχο την άμεση προώθηση της τουριστικής συνεργασίας των δύο χωρών στο πεδίο αυτό.

ΠΕκ μέρους της Ρωσικής πλευράς μίλησαν η κυρία Olga Yarilova  της Διεύθυνσης Τουρισμού του Υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσίας, η Εκτελεστική Διευθύντρια του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων της Ρωσίας κα. Lomindre Maya και ο Γενικός Διευθυντής του Προσκυνηματικού Κέντρου του Πατριαρχείου της Μόσχας κ. Sergiy.

Μάλιστα η κα Yarilova σημείωσε, ότι η συνεργασία των δυο χωρών σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας τουρισμού θα πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένα έργα, εστιάζοντας στο ρόλο των περιφερειών των δυο χωρών, πάντα προς το σκέλος της ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Εκτελεστική Διευθύντρια του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων της Ρωσίας Lomidze Maya, στάθηκε στην περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας τονίζοντας ότι οι Ρώσοι είναι έτοιμοι να γνωρίσουν μια άλλη όψη της Ελλάδας και να επισκεφτούν χώρους θρησκευτικής λατρείας.

Σχετικά Άρθρα