Εύκολη η προετοιμασία της μαγειρίτσας και πάμε να δούμε ένα ένα τα βήματα… αρχικά πλένουμε πολύ καλά τα εντεράκια, τη συκωταριά και τα πνευμόνια που αγοράσαμε από ένα κρεοπωλείο της Ξάνθης. Τα ζεματίζουμε σε βραστό νερό για περίπου 10 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Με ένα ψαλίδι κουζίνας ψιλοκόβουμε τα εντόσθια σε πολύ μικρά κομμάτια περίπου μισό εκατοστό. Ζεσταίνουμε το λάδι και το βούτυρο και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε τα κομμάτια της συκωταριάς και τα τσιγαρίζουμε όλα μαζι. Ανακατεύουμε συνεχώς για περίπου 15 λεπτα.
Στην συνέχεια ρίχνουμε το μαρούλι και τον άνηθο και αλατοπιπερώνουμε. Μετά από 5 λεπτά προσθέτουμε 1 κουταλιά από το ζεστό ζωμό που φτιάξαμε παραπάνω και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε και τον υπόλοιπο ζωμό και σιγοβράζουμε για 40 λεπτά, ρίχνουμε λίγο νερό που και που για να μην χυλώσει πολύ. Περίπου 20λεπτά πριν κατεβάσουμε τη σούπα από τη φωτιά, ρίχνουμε το ρύζι. Για το αυγολέμονο: Χτυπάμε τα ασπράδια. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους και ρίχνουμε λίγο λίγο το χυμό λεμονιού. Παίρνουμε ζωμό από το φαγητό και αραιώνουμε το αυγολέμονο. Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα. Βράζουμε για 2-3΄ και σερβίρουμε τη σούπα με φρέσκο άνηθο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Υλικά για την συνταγή μας
1 συκωταριά αρνίσια, πνευμόνια και αντεράκια
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
1 μαρούλι χοντροκομμένο
1 φλ. Τσαγιού άνηθο ψιλοκομμένο
2 φλ. Τσαγιού ελαιόλαδο
1 κ.σ. βούτυρο γάλακτος
1 φλ. του καφέ ρύζι γλασέ
Για το αυγολέμονο
3 αυγά
χυμό λεμονιού
αλάτι
πιπέρι