fbpx
Τελευταία ΝέαΤοπικά νέα

Στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ εκλέχθηκε ο Αλέκος Κηπουρός από την Ξάνθη

Σε μια δύσκολη εποχή και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η απεργία αποχή των Διπλωματούχων Μηχανικών από επιτροπές από τον Ιανουαριο μεχρι και σημερα την στιγμη που η κυβέρνηση και η οικονομική ολιγαρχία, θεωρούν την κρίση ως ευκαιρία για να εφαρμόσουν πολιτικές οι οποίες αποδομούν κάθε θεσμική κατάκτηση των εργαζόμενων, που κερδήθηκε με σκληρούς αγώνες τους τελευταίους αιώνες, αποδιαρθρώνοντας πλήρως εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, κοινωνικές παροχές και κράτος πρόνοιας, ατομικές και συλλογικές ελευθερίες καθώς και κάθε δίχτυ προστασίας και στήριξης των αδύναμων αυτής της κοινωνίαςπραγματοποιιθηκε το   16 συνεδριο της Πανελληνιας ομοσπονδίας ένωσης μηαχικων ημοσιων υπαλληλων Διπλωματουχωαν ανωτατων σχολων Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ  στις  12 και  13 Απριλιου  στην Αθηνα οπου  παραβρεθηκαν από την  ΕΜΔΥΔΑΣ ΘΡΑΚΗΣ  και οι τεσσερεις συνεδροι  η  Προεδρος Τανια  Βεζυριαννιδου ο Αντιπροεδρος Αλεξανδρος Κηπουρος   καθως και Μαρια Παπαδοπουλου και ο Δημος Κοτζαμπασης.

Οι ελπίδες για ανατροπή αυτής της πολιτικής, που γέννησε σε πολλούς η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και η κυβερνητική αλλαγή του γενάρη του 2015, πολύ γρήγορα εξανεμίστηκαν. Ήδη από τη συμφωνία της 20ης φλεβάρη ήταν φανερός ο προσανατολισμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που ολοκληρώθηκε με την υπογραφή του 3ου μνημονίου και την ακύρωση της δυναμικής του μεγάλου λαϊκού Όχι της περσινής 5ης ιούλη.

Το πρώτο οκτάμηνο του 2015 χαρακτηρίσθηκε από την ολοκληρωτική αποτυχία του πολιτικού σχεδίου ΣΥΡΙΖΑ (διαπραγμάτευση χωρίς μονομερείς ενέργειες, πολιτική λύση εντός ευρωζώνης, αναδιανομή εισοδημάτων χωρίς ρήξεις εντός Ε.Ε.). Ένα τέτοιο σχέδιο συνοδευόταν φυσικά και με συγκεκριμένες αντιλήψεις για την κοινωνία (εφησυχασμός και ανάθεση), τα σωματεία και τις παρατάξεις των μαζικών χώρων, τις συμμαχίες (με το αστικό πολιτικό προσωπικό και ποικίλα συμφέροντα) και το κράτος (αντίληψη συνέχειάς του, χωρίς ρήξεις και τομές).

Το νέο μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βαθαίνει και συστηματοποιεί τις επιλογές των προηγούμενων μνημονίων και ειδικότερα όσον αφορά ενδιάμεσες κοινωνικές κατηγορίες (όπως εμείς οι μηχανικοί, οι γιατροί, οι δικηγόροι κ.ά.), οδηγεί σε ολοκληρωτική κοινωνική καταστροφή.

Η υπερφορολόγηση, η απελευθέρωση των πλειστηριασμών κατοικίας και η πώληση των δανείων σε κερδοσκοπικά funds, η σκανδαλώδης ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, η εκ νέου εκτίναξη της ανεργίας, ο περιορισμός των εργασιακών δικαιωμάτων σε ένα νέο γύρο εξαθλίωσης και υποβάθμισης, καθώς και οι γενικευμένες ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας οδηγούν σε αύξηση του κόστους για τους πολλούς και της κερδοφορίας για το κεφάλαιο.

KIPOUROS 2

Την ίδια ώρα, την καθημερινότητα συνιστούν η διακυβέρνηση μέσω πράξεων νομοθετικού περιεχομένου και συνταγματικών παραβιάσεων, η υποβάθμιση του κοινοβουλίου και της δημοκρατίας, ο κλιμακούμενος -εκ νέου- αυταρχισμός και η καταστολή των λαϊκών αντιστάσεων κλπ, ενώ επιχειρείται η συγκάλυψη πολιτικών και ποινικών ευθυνών, αφήνεται στο απυρόβλητο η διαφθορά, η διαπλοκή και η φοροδιαφυγή, μειώνεται η φορολογία στις μεγάλες επιχειρήσεις και τα υψηλά εισοδήματα και χαρατσώνονται οι λαϊκές τάξεις με κάθε είδους φορολογία.

Τέλος, ταφόπλακα πάνω απ τις όποιες συντάξεις είχαν απομείνει, βάζει η «διαπραγμάτευση» για το ασφαλιστικό που επιχειρείται σήμερα, με τη μετατροπή του συστήματος από διανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό, ενώ τα μέτρα για την προώθηση της ελαστικής και αδήλωτης εργασίας αποτελούν τη χαριστική βολή για τα ασφαλιστικά ταμεία, μετά και από τη διαχρονική ληστεία τους.

Παράλληλα όμως, κι ενώ οι μεγάλοι κοινωνικοί αγώνες του 2011 – ΄12, πέσανε θύματα των ανέξοδων υποσχέσεων και της ψεύτικης ελπίδας που έντεχνα καλλιεργήθηκε, η μεγαλειώδης αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες (αλλά και τα θύματα της μνημονιακής λαίλαπας) που επιδεικνύεται καθημερινά σε όλη τη χώρα, είναι πραγματικά ελπιδοφόρα για τις δυνάμεις του λαού μας.

Τα νεοφιλελεύθερα σχέδια και οι μνημονιακές δεσμεύσεις για την ολοκλήρωση της κατεδάφισης του δημοσίου και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στον ιδιωτικό τομέα, με την κατάργηση οργανισμών, την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, τις περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και στο ΠΔΕ, τη διεύρυνση των ιδιωτικοποιήσεων, την κατάργηση νοσοκομείων, σχολείων, παιδικών σταθμών, δομών πρόνοιας κλπ, συνεχίζουν να επεκτείνονται.

Οι πολιτικές αυτές έχουν οδηγήσει σε απονέκρωση τη Δημόσια Διοίκηση, που αδυνατεί πλέον να επιτελέσει ακόμα και τις στοιχειώδεις λειτουργίες της, σε μια στιγμή μάλιστα που η ύπαρξη του κοινωνικού κράτους είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαία, ενώ σε συνδυασμό με την έλλειψη χρηματοδότησης από την κεντρική διοίκηση και τα προβλήματα από την εφαρμογή του «Καλλικράτη», έχουν στραγγαλίσει τους Δήμους, που οδηγούνται πλέον σε χρεωκοπία.

Παράλληλα εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις του νέου αυταρχικού πειθαρχικού δικαίου των δημοσίων υπαλλήλων, που θεσμοθετήθηκε όχι για να πατάξει φαινόμενα διαφθοράς, αλλά για να εκφοβίσει.

Οι αλλεπάλληλες διαδικασίες συρρίκνωσης των δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών, «αξιολόγησης» των δομών της δημόσιας διοίκησης και του προσωπικού (με όποια μορφή κι αν παρουσιάζονται), καταργήσεις κλάδων κλπ, είναι σαφές ότι δεν έχουν σκοπό να θεραπεύσουν τις παθογένειες του κρατικού μηχανισμού, ούτε συνιστούν βέβαια «διοικητική μεταρρύθμιση» όπως διατυμπανίζουν, αλλά συγκλίνουν σε ένα στόχο. Είναι προσανατολισμένες στην κατάργηση του κοινωνικού κράτους και των δημόσιων αγαθών, καθώς και στη διάλυση υπηρεσιών και στην ιδιωτικοποίησή τους, με απολύσεις προσωπικού και μετατροπή των όσων υπαλλήλων απομείνουν σε πειθήνιους υπηκόους.

Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν μια προσωρινή κατάσταση που σύντομα θα περάσει. Ούτε μπορεί να ξεγελάσουν κανένα οι υποσχέσεις για επερχόμενη «ανάπτυξη» και τελευταίες θυσίες και να εθελοτυφλούμε για το μέλλον που μας επιφυλάσσουν κυβέρνηση, «θεσμοί» και οι σημερινές κυρίαρχες δυνάμεις. Η ανάπτυξη που οραματίζονται μεταφράζεται στα υπερκέρδη του κεφαλαίου και στους μισθούς πείνας και εξαθλίωσης των εργαζόμενων. Άλλωστε η ίδια η σκληρή πραγματικότητα διαψεύδει τις όποιες «αυταπάτες», αφού η ύφεση (άνω του 20%), μόνο με σκληρές πολεμικές αναμετρήσεις μπορεί να συγκριθεί. Είναι βέβαιη η παραπέρα αύξηση της ανεργίας (ειδικά στους νέους) σε νέα ύψη. Σ’ αυτή τη βάρβαρη πραγματικότητα κανένας δεν μπορεί να πει ότι δεν τον αφορά, ότι θα ξεφύγει. Όλοι είμαστε υποψήφια θύματα, γιατί πρόκειται για έναν καθολικό πόλεμο αφενός της ολιγαρχίας του πλούτου και του πολιτικού προσωπικού που την υπηρετεί, με στόχο να προστατεύσουν και να διευρύνουν τα κέρδη τους, και αφετέρου του κόσμου της εργασίας για ουσιαστική δημοκρατία, κοινωνικό κράτος, ελπίδα και προοπτική για αξιοπρεπή ζωή.

Το νέο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, που εχει  εκλεγεί από το 16ο Συνέδριο, εχει την ευθύνη της δημιουργίας αποτελεσματικού πλαισίου συνεργασιών στην κατεύθυνση της αποφασης που ψηφηστικε, καθώς και της ιεράρχησης των στόχων και επιδιώξεων της Ομοσπονδίας που αφορούν τα γενικά και ειδικά αιτήματα, ώστε η επόμενη περίοδος να αποβεί θετική για τους εργαζόμενους, το λαό μας και τον Κλάδο.

Σε κάθε περίπτωση όλες οι δράσεις μας προσανατολίζονται στη συνειδητοποίηση από τον καθένα ότι μόνο η ενεργή αντίσταση και οι ενωτικοί μαζικοί αγώνες, σε συμμαχία με άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς, μπορούν να οικοδομήσουν ένα μεγάλο κοινωνικό ρεύμα, ικανό να ανατρέψει τη λαίλαπα των μνημονιακών πολιτικών και αυτούς που τις επιβάλλουν.

Το νεο Δ.Σ της Ομοσοπνδιας μας  εχει την ευθύνη της δημιουργίας αποτελεσματικού πλαισίου συνεργασιών στην κατεύθυνση του σχεδιου που ψηφιστικε , καθώς και της ιεράρχησης των στόχων και επιδιώξεων της Ομοσπονδίας που αφορούν τα γενικά και ειδικά αιτήματα, ώστε η επόμενη περίοδος να αποβεί θετική για τους εργαζόμενους, το λαό μας και τον Κλάδο των Διπλωματουχων Μηχανικων.

MOUZIOS P.O. EMDYDAS 16  SYNEDRIO

Στο νέο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, εχει εκλεγεί από το 16ο Συνέδριο, ο Αντιπροεδρος της ΕΜΔΥΔΑΣ Θρακης Αλεξανδρος Κηπουρος με την Πλειοψηφουσα παραταξη (Αγωνιστικη Συνεργασια )

Τα αποτελέσματα εκλογών  του16 ου  συνεδρίου της Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ

Αγωνιστική Συνεργασία : 30 ψήφοι, 31,5% (5 έδρες)

συσπείρωση αριστερών μηχανικών : 15 ψήφοι, 15,8% (2 έδρες)

ΕΔΑΚ : 11 ψήφοι, 11,6% (2 έδρες)

ΔΚΜ 1: 10 ψήφοι, 10,5% (2 έδρες)

ΔΚΜ 2: 10 ψήφοι, 10,5% (2 έδρες)

ΔΕΜ (ΠΑΜΕ) : 8 ψήφοι, 8,4% (1 έδρα)

Ενιαίο Ψηφοδέλτιο Δυτ. Μακεδονίας : 6 ψήφοι, 6,3% (1 έδρα)

Ανασυγκρότηση: 4 ψήφοι (-)

Λευκά : 1

Σχετικά Άρθρα