Τετάρτη 6 Απριλίου 2016 [20.00] Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης. Θέματα νεότερης ιστορίας. Μάχη των Οχυρών (6 Απριλίου 1941) Οχυρά Εχίνου- Νυμφαίας. Ομιλητής Αντιστράτηγος εν αποστρατεία Νικόλαος Φωτιάδης, επίτιμος Υποδιοικητής Δ’Σ. Στρατού.
Σε συνεργασία με την ΕΑΑΣ Ξάνθης
Το Οχυρό Εχίνος βρίσκεται βόρεια της πόλης της Ξάνθης, 30 χιλιόμετρα από αυτήν και μέσα στη δασώδη ορεινή περιοχή της νότιας Ροδόπης, κοντά στα σύνορα της χώρας μας με τη γειτονική Βουλγαρία.
Τα εκτεταμένα χερσαία σύνορα της χώρας μας με την Βουλγαρία είχαν οχυρωθεί κατά τη δεκαετία του 1930, ενέργεια που θεωρήθηκε απαραίτητη, δεδομένης της αδιάλλακτης αναθεωρητικής στάσης της Βουλγαρίας κατά τον Μεσοπόλεμο. Από το υστέρημα και τον μόχθο του ελληνικού λαού είχε κατασκευασθεί μία επιβλητική γραμμή 19 οχυρών από την κοιλάδα του Αξιού μέχρι τον Νέστο.
Επρόκειτο για τεράστια συγκροτήματα από σκυρόδεμα και χάλυβα που διέθεταν βοηθητικά αμυντικά συστήματα, ώστε κάθε οχυρό να υποστηρίζει το επόμενο σε συνεχές μέτωπο.
Η γραμμή των οχυρών αποτελούσε ένα πάνοπλο φράγμα όλων των προσβάσεων και δρόμων προς Νότο και κάλυπτε συνεχώς την Ανατολική Μακεδονία σε μήκος 155 χιλιομέτρων.
Ολόκληρη η αμυντική αυτή γραμμή, που ονομάσθηκε «Γραμμή Μεταξά», περιελάμβανε υπόγειες στοές που κατέληγαν σε παρατηρητήρια και θέσεις άμυνας. Ποικίλα αμυντικά έργα καθιστούσαν την προσέγγιση των εχθρών δυσχερή.
Στην Ελληνική Θράκη, το τεράστιο αυτό αμυντικό έργο δεν είχε ολοκληρωθεί. Υπήρχαν μόνο δύο μεμονωμένα ισχυρά οχυρά, αυτό του Εχίνου, που υπεράσπιζε την διάβαση προς την Ξάνθη και αυτό της Νυμφαίας, που κάλυπτε την Κομοτηνή.
Θέματα νεότερης ιστορίας
Νέος κύκλος εκδηλώσεων της ΦΕΞ, Λαογραφικού & Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης σε συνεργασία με την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού – παράρτημα Ξάνθης, που έχουν ως στόχο όπως αναφέρει ο τίτλος της σειράς, να κάνουν γνωστά μια σειρά θεμάτων της νεότερης ιστορίας, που αφορούν και την περιοχή μας, στο ευρύτερο κοινό.
Τετάρτη 6 Απριλίου – Μάχη των Οχυρών (6 Απριλίου 1941) -Οχυρά Εχίνου- Νυμφαίας.
Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου – Φίλιππος Νίκογλου 1871-1953.Έφεδρος Υπίατρος του Βουλγαρικού Στρατού. Ενημέρωσε τον Ελ. Βενιζέλο ότι οι Βούλγαροι σπεύδουν προς κατάληψη της Θεσ/νίκης.
Τετάρτη 26 Οκτωβρίου – Το έπος του ’40. Ξανθιώτες Ήρωες- Πολεμιστές (Α. Γεωργαντζής, Γρ. Λεοντιάδης, Χαρ. Καλαϊτζίδης).