fbpx
ΠαραπολιτικάΤελευταία Νέα

Στην Κυριακάτικη έκδοση του ΈΘΝΟΥΣ ο Ερύμανθος Ξάνθης: Eνα δάσος στα… όρια

Πάνω στη μεθοριακή γραμμή που χωρίζει την Ελλάδα από τη Βουλγαρία απλώνεται ο αθέατος κόσμος της οροσειράς της Ροδόπης και τα παρθένα δάση του Λειβαδίτη και της Χαϊντούς (Ερύμανθος), όπου η φύση έχοντας γνωρίσει τις λιγότερο δυνατές ανθρώπινες επεμβάσεις επιφυλάσσει στον επισκέπτη αμέτρητες εκπλήξεις.

dasiko xorio erimanthos

Ταξίδι

Εκει βρίσκεται το Δασικό Χωριό Ερύμανθου που διαχειρίζεται η Δημοτική Επιχείρηση του Δήμου Σταυρούπολης. Απέχει 35 χλμ. από τη Σταυρούπολη η οποία βρίσκεται πάνω στον οδικό άξονα Δράμας – Ξάνθης και 65 χλμ. από την Ξάνθη. Εδώ, κυριολεκτικά μέσα στην καρδιά του πιο όμορφου δάσους της Βόρειας Ελλάδας σε υψόμετρο 1.350 μ. θα βρείτε 13 αυτόνομα, ξύλινα σπίτια 65 τ.μ. με τζάκι, μπάνιο, θέρμανση, ψησταριές και πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα που μπορούν να φιλοξενήσουν 4 με 5 άτομα. Ο δρόμος είναι ασφάλτινος και εκχιονίζεται συνεχώς, ενώ θα φτάσετε με το αυτοκίνητό σας μέχρι την είσοδο του κάθε οικίσκου. Στο Δασικό χωριό λειτουργεί το εστιατόριο καφέ «Χαϊντού».

Πληροφορίες: 25420 21008 www.stavroupolis.gr/view.php?area=1&id=184

Για υπαίθριες δραστηριότητες και οργανωμένες εξορμήσεις 4χ4 , πεζοπορία, ορεινή ποδηλασία στην περιοχή της Ροδόπης και καγιάκ στον Νέστο, απευθυνθείτε στο www.riverland.gr

Ειδική διαδρομή

Ακολουθώντας τις οδηγίες που θα σας δώσουν οι υπεύθυνοι του Δασικού Χωριού και πάντα με μεγάλη προσοχή τον χειμώνα, θα προσεγγίσετε το δάσος της Χαϊντούς, που αποτελείται από πεύκα, σημύδες και ερυθρελάτες ? είδος έλατου που κυριαρχεί στο δασικό συγκρότημα του Φρακτού Δράμας. Ομως όλο το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε ένα μικρό πυρήνα δάσους οξιάς, ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα στο Αρκουδόρεμα και στο Δασικό χωριό.

Υπεραιωνόβια δέντρα που ξεπερνούν σε ηλικία τα 200 χρόνια, με θεόρατους κορμούς ύψους μεγαλύτερους των 30 μέτρων συνθέτουν ένα σπάνιο ενδιαίτημα άγριας ζωής που έχει χαρακτηρισθεί «Μνημείο της Φύσης», από τα λιγοστά που έχουν απομείνει στον ελλαδικό χώρο. Αν έχετε τετρακίνητο όχημα ή είστε δεινός πεζοπόρος μπορείτε να συνεχίσετε από το δασικό χωριό προς την περιοχή του Γυφτόκαστρου (υψομ. 1.827) που προσφέρει απίστευτη θέα, τόσο προς τον ελλαδικό όσο και προς τον βουλγαρικό χώρο. Η πρόσβαση γίνεται από χαραγμένο μονοπάτι μήκους 4 χιλ., το οποίο διασχίζει δάση οξιάς και της σπάνιας δασικής πεύκης.

Ενας καλός χάρτης, Gps, αλλά και σχετική εμπειρία ανίχνευσης πεδίου, εδώ κρίνονται απαραίτητα για να επιχειρήσετε μια τέτοια εξόρμηση, σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από εκτεταμένη δασοκάλυψη και δαιδαλώδες δασικό οδικό δίκτυο.

Βόλτες στην περιοχή

Στον Καταρράκτη του Λειβαδίτη

Από το χωριό Λειβαδίτης ή από το Δασικό Χωριό θα πάρετε τον χωμάτινο δρόμο όπως δείχνουν οι ταμπέλες για τον καταρράκτη Τραχωνίου ή Λειβαδίτη (θα σας δώσουν οδηγίες οι υπεύθυνοι του Δασικού Χωριού). Βέβαια τον χειμώνα το πιο πιθανό είναι να βρείτε χιόνι σ’ αυτή τη διαδρομή. Αφήστε λοιπόν το όχημά σας και συνεχίστε με τα πόδια. Το μονοπάτι που είναι βατό αλλά παρουσιάζει αρκετές κλίσεις, οδηγεί ύστερα από πορεία διάρκειας 45 λεπτών στη ρίζα του καταρράκτη, ένα από τα ομορφότερα τοπία των Βαλκανίων.

katarakths leibaditi levaditi

Προς Σταυρούπολη

Πάνω στον οδικό άξονα Δράμας ? Ξάνθης βρίσκεται η Σταυρούπολη, μια συμπαθητική μικροσκοπική πολιτεία που διατηρεί αρκετά από τα παλιά, μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής σπίτια. Η πλατεία με τον υπέργηρο πλάτανο και τα μαγαζάκια ολόγυρα θυμίζει αλλοτινές εποχές.

Αξιο αναφοράς είναι το Λαογραφικό Μουσείο.

Σε μικρή απόσταση στο χωριό Κομνηνά (5 χλμ. νότια) έχουν ανασκαφεί σημαντικοί μακεδονικοί τάφοι οι οποίοι είναι πλέον επισκέψιμοι. Στο χωριό Καλύβα υπάρχουν ίχνη οχύρωσης που χρονολογούνται από τον 4ο π.Χ. αιώνα. Ενδιαφέρουσα είναι η οδική διαδρομή Κομνηνά ? Τοξότες που πραγματοποιείται σε στενό ορεινό αλλά ασφάλτινο δρόμο και προσφέρει εξαίρετη θέα στα Στενά του Νέστου.

Προς Παρανέστι

Από τη Σταυρούπολη θα προσεγγίσετε χωρίς δυσκολία το Παρανέστι (20 χλμ. ) που ανήκει στον Νομό Δράμας. Στο χωριό αξίζει να επισκεφτείτε το αξιόλογο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας αλλά και από εδώ μπορείτε να ακολουθήσετε ασφάλτινους ή καλούς χωματόδρομους με σήμανση που οδηγούν στο φράγμα του Νέστου, στα Θέρμια ή στο επίσης πυκνόφυτο δάσος του Λεπίδα για να δείτε τους εντυπωσιακούς καταρράκτες.

dasiko xorio

Πώς θα πάτε

Από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Ξάνθη θα χρειαστεί να διανύσετε 220 χλμ. και από την Αθήνα 710, όλα σε εθνικό δρόμο. Χρησιμοποιώντας τον οδικό άξονα Δράμας ? Ξάνθης κομβικό σημείο είναι το Καρυόφυτο απ’ όπου θα ανηφορίσετε για Λειβαδίτη και Δασικό Χωριό. Να υπολογίζετε Ξάνθη ? Δασικό Χωριό 65 χλμ. Πρατήριο βενζίνης θα βρείτε στο Παρανέστι και σε όλη τη διαδρομή από Ξάνθη μέχρι Σταυρούπολη.

Σχετικά Άρθρα