fbpx
ΠολιτισμόςΤελευταία Νέα

ΤΟ ΜΕΡΑΚΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ Θ.Ι.ΔΕΥΤΟΥ: ΙΣΤΟΡΙΑ, ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΛΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Του Θανάση Μουσόπουλου
Πριν από ένα μήνα, στις 12 Φεβρουαρίου στο Ιδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στην Ξάνθη, παρουσιάστηκε στο κοινό το τελευταίο ιστορικό μυθιστόρημα του Θ.Δεύτου “Τραπεζούντα, Το Διαμάντι της Ανατολής”, εκδ. Ωκεανός.
Ο Θεόδωρος Δεύτος γεννήθηκε το 1957 στο Μαυρόπουλο Πωγωνίου Ιωαννίνων. Σπούδασε Μαθηματικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και υπηρέτησε στην δημόσια εκπαίδευση από το 1986-2015. Εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος στον δήμο Ιλίου από το 2006. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου( 2001-2011), Πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού του δήμου Ιλίου την περίοδο 2008-2010 & Πρόεδρος του Δημοτικού Κέντρου Πολιτισμού και Άθλησης από το 2010-2014.
Πριν από το ιστορικό μυθιστόρημα για την Τραπεζούντα και τον Πόντο το 2011 στις εκδόσεις Μπουκουμάνη έχουμε το Μήπως αγάπησα λάθος πατρίδα;, το 2008 στις εκδόσεις Καστανιώτη το Σμύρνη, συγγνώμη, και το 2006 στη Δωδώνη Μη ρωτάς γιατί;
Στο σημείωμα αυτό δεν θα αναφερθούμε στα σημαντικά αυτά ιστορικά αφηγήματα του συγγραφέα, πριν τα μελετήσουμε. Θα δούμε το πρώτο βιβλίο με τίτλο “Ο Ηπειρώτικος γάμος” (2004), για να τιμήσω τους Ηπειρώτες φίλους και φίλες, στους οποίους η νεότερη Ξάνθη οφείλει πολλά. Και βέβαια στη μνήμη του φίλου ιστοριοδίφη Θωμά Εξάρχου, που ένωσε την Ήπειρο με τη Θράκη.
Ο “Ηπειρώτικος γάμος” εκτός από το κείμενο (171 σελίδες) και την ωραία εικονογράφηση, συνοδεύεται από cd με τριάντα τραγούδια του γάμου, με σημαντικούς ηπειρώτες εκτελεστές. Η Δομή του κειμένου : Προλόγισμα, Πρόλογος , Εισαγωγή, Προξενιό, Αρραβώνας, Γάμος, Προικοσύμφωνο, Το μπαριάκι ή φλάμπουρο, Κυριακή του γάμου, Τραγούδια του γλεντιού, Μετά το γάμο.
Το βιβλίο κλείνει με: Βιβλιογραφία, Ευχαριστίες, Συντελεστές του cd Κατάλογος τραγουδιών του cd.
Πρόκειται για μια μεθοδική και ολοκληρωμένη εργασία του Θ. Δεύτου.
Για να γνωρίσουμε το σκεπτικό του συγγραφέα κάποια αποσπάσματα από συνέντευξή του στη συγγραφέα Μαίρη Γκαζιάνη.
Έχετε διατελέσει Πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου. Τι αντιπροσωπεύει για εσάς η ιδιαίτερη πατρίδα σας;
ΑΠ. Για μένα η ιδιαίτερη πατρίδα είναι ένα ορόσημο, ένα αγκωνάρι που σε κρατάει σε επαφή με τις ρίζες και σου δίνει δύναμη στις δύσκολες στιγμές. Η αγάπη μου λοιπόν για την Ήπειρο και την πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά, με οδήγησαν στον σύλλογο, τον οποίο υπηρέτησα από την θέση του προέδρου για μια ολόκληρη δεκαετία, αφήνοντας πίσω μου πλούσιο έργο, που όλοι αναγνωρίζουν.
ΕΡ. Αν και μαθηματικός στραφήκατε και στη λογοτεχνία. Πότε ανακαλύψατε
το συγγραφικό σας ταλέντο;
ΑΠ. Μάλλον με ανακάλυψε εκείνο! Πάντα κάτι έγραφα, χωρίς να δίνω ιδιαίτερη σημασία σε αυτό, γιατί περισσότερο ως εκτονωτική διαδικασία το χρησιμοποιούσα, παρά σαν μια σοβαρή προσπάθεια.
ΕΡ. Το 2004 εκδώσατε το λαογραφικό βιβλίο σας «Ο ηπειρώτικος γάμος». Τι περιλαμβάνεται σ΄ αυτό το βιβλίο;
ΑΠ. Ο Ηπειρώτικος γάμος περιέχει τα ήθη, τα έθιμα και τα τραγούδια του παραδοσιακού Ηπειρώτικου γάμου, καθώς επίσης και τις διαφορές που αυτά καταγράφουν στις διάφορες περιοχές της Ηπείρου. Συμπληρώνεται δε με ένα καταπληκτικό cd με 30 τραγούδια του Ηπειρώτικου γάμου, παιγμένα από τον μεγάλο Πέτρο Λούκα Χαλκιά. Το βιβλίο αυτό έκανε μεγάλη κυκλοφοριακή επιτυχία, για το είδος του.
Τι θα θέλατε να πείτε ως επίλογο της κουβέντας μας;
ΑΠ. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι εμείς οι Έλληνες θα πρέπει να μάθουμε την ιστορία μας, να μάθουμε τι είχαμε, τι χάσαμε και κυρίως γιατί το χάσαμε. Λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του είναι λαός καταδικασμένος.
Σκέφτηκα ότι μέρες Απόκρω και Θρακικών Λαογραφικών Γιορτών χρήσιμο είναι να θυμηθούμε πώς: Τέχνη, Ιστορία και Λαϊκός Πολιτισμός συνδέονται και είναι όπλα στην καθημερινή μας ζωή.
Καλές Αποκριές, Καλή Σαρακοστή!

Σχετικά Άρθρα