Κοινωνία Τελευταία Νέα

«Τα έθιμα θανάτου χθες και σήμερα ομοιότητες και διαφορές» Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ενήλικους Πομάκους

Ένα ερώτημα που παραμένει ανοιχτό είναι σε ποιον βαθμό τα μουσεία στη χώρα μας μπορούν να ανταποκριθούν στην πρόκληση της διαπολιτισμικότητας, όταν σχεδιάζουν την επικοινωνιακή και εκπαιδευτική πολιτική τους για το σύνολο των επισκεπτών τους. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης τα τελευταία χρόνια έχει ως κύρια επιδίωξη την άμεση επαφή με το κοινό και την εξωστρέφεια σε όλα τα επίπεδα, έχοντας κατανοήσει την ανάγκη για ένα σύγχρονο μουσείο με διευρυμένο εκπαιδευτικό και κοινωνικό χαρακτήρα προσβάσιμο σε όλους. Για τον λόγο αυτό, διοργανώνει ένα πρότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο για πρώτη φορά απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικους Πομάκους. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει 5 δίωρες συναντήσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν κατά το χρονικό διάστημα από 27 Μαρτίου έως 24 Απριλίου 2016, σε ημέρες και ώρες που θα καθοριστούν μετά από συνεννόηση με τους ίδιους τους εκπαιδευόμενους.

Πώς έθαβαν τους νεκρούς τους οι αρχαίοι; Ποιο ήταν το τελετουργικό που ακολουθούσαν;

Πόσα ήδη ταφών υπήρχαν και ποια ήταν αυτά;

Τι πίστευαν για την ζωή μετά τον θάνατο;

Ποιες οι ομοιότητες και οι διαφορές σε σχέση με τα ταφικά έθιμα του σήμερα;

Οι εκπαιδευόμενοι συμμετέχοντας ενεργά και ανακαλώντας στη μνήμη τους τις δικές τους εμπειρίες και βιώματα θα γίνουν κοινωνοί του πολιτισμού και της ιστορίας των προγόνων μας μέσα από μία ψυχαγωγική, αλληλεπιδραστική και συμμετοχική διαδικασία.

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί σε κατάλληλα διαμορφωμένη αίθουσα, η οποία θα βρίσκεται κοντά στον τόπο κατοικίας των εκπαιδευομένων, αλλά και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων. Επίσης θα περιλαμβάνει επισκέψεις στον Αρχαιολογικό χώρο Αβδήρων, στον Μακεδονικό Τάφο Κομνηνών-Σταυρούπολης και στο Ανάγλυφο του Μίθρα στις Θέρμες.

Αριθμός συμμετεχόντων: 10-15

Δεν θα υπάρχει καμία οικονομική επιβάρυνση για τους συμμετέχοντες. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Για πληροφορίες, διευκρινίσεις και δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην υπεύθυνη αρχαιολόγο της Εφορείας, Κυριακή Χατζηπροκοπίου στα τηλέφωνα του Αρχαιολογικού Μουσείου Αβδήρων αλλά και στο τηλέφωνο: 6947603396.

Σχετικά Άρθρα