Τοπικά νέα

Η απάντηση του Δημαρχόπουλου στις κατηγορίες του Σύριζα Ξάνθης

Με αφορμή τη βιαστική και συγχρόνως επιθετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα και τη θέση μου σε αυτό, διευκρινίζω και ξεκαθαρίζω προς πάσα κατεύθυνση ότι τόσο εγώ προσωπικά όσο και οι Δήμαρχοι της ΠΕΔ ΑΜΘ :

Διαπιστώνουμε την παντελή έλλειψη σχεδιασμού και συντονισμού από πλευράς Κεντρικού Κράτους στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, ενώ η Κυβέρνηση μετατοπίζει σιωπηρά τις ευθύνες και τα βάρη για το συγκεκριμένο θέμα στους Δήμους.

Τονίζουμε ότι παρά την ανυπαρξία του κράτους και την απουσία έστω και ενός στοιχειώδους σχεδίου και χρονοδιαγράμματος ενεργειών, η Τοπική Αυτοδιοίκηση με τα φτωχά μέσα και πόρους που διαθέτει, ανταπεξήλθε στο μεγάλο βάρος για την αντιμετώπιση του ζητήματος σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Θεωρούμε αυτονόητη την εξαίρεση της Θράκης από τις περιοχές όπου μπορούν να δημιουργηθούν χώροι φιλοξενίας προσφύγων- μεταναστών.

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους Δήμους Καβάλας και Παγγαίου που ανέλαβαν κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες την αντιμετώπιση του ζητήματος στην περιφέρεια μας. Τονίζουμε ότι η κατάσταση αυτή πρέπει να έχει προσωρινό χαρακτήρα και η Κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της.

Πρέπει να υπάρξει σχέδιο για ισομερή κατανομή των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών και στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό να ληφθεί μέριμνα ώστε οι ροές να κατευθύνονται και σε άλλα λιμάνια της χώρας πλην αυτού της Καβάλας.

Προτείναμε τη δημιουργία Συντονιστικών Οργάνων σε Εθνικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Κυβέρνησης της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με την υποστήριξη και συντονισμό των παραπάνω οργάνων θα αντιμετωπισθούν αποτελεσματικότερα ζητήματα που σχετίζονται με:

  • την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης
  • τον προσδιορισμό της φέρουσας ικανότητας των προτεινόμενων χώρων
  • την ικανοποίηση των άμεσων αναγκών
  • την αξιοποίηση των δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης (ΜΚΟ, εθελοντικές οργανώσεις, δομές Δήμων κλπ).

Οι περιοχές στις οποίες δημιουργούνται και λειτουργούν προσωρινές εγκαταστάσεις φιλοξενίας και αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα, να χαρακτηρίζονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να εφαρμόζεται το σχέδιο ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ.

Να αξιοποιηθεί ο Στρατός για την αντιμετώπιση επιμέρους ζητημάτων όπως η παροχή σίτισης μέσω των κινητών μαγειρείων που διαθέτει, η διαμόρφωση χώρων κλπ.

Να καλυφθούν οι δαπάνες των Δήμων που αφορούν στη λειτουργία των προσωρινών κέντρων φιλοξενίας μέσω των έκτακτων κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κρατικού προϋπολογισμού.

Λόγω των έκτακτων αναγκών που έχουν διαμορφωθεί, να αντιμετωπισθούν οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες για άμεση πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού, τη διενέργεια προμηθειών και την ανάθεση των απαραίτητων εργασιών, και

Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για παροχή κάθε είδους βοήθειας (συγκέντρωση τροφίμων, φαρμάκων, ρούχων, διάθεση μηχανολογικού εξοπλισμού, ανθρώπινου δυναμικού κλπ), στους Δήμους που αναλαμβάνουν την φιλοξενία προσφύγων – μεταναστών.

Όσον αφορά την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης να διαστρεβλώσει από τη μια τις καθαρές θέσεις του Δημάρχου Ξάνθης κι από την άλλη με την συνήθη «ελαφρότητα» να υπηρετήσει τον γνώριμο φτηνό λαϊκισμό της, απαντώ και ξεκαθαρίζω για μια ακόμη φορά ότι αδίκως το επιχειρούν, δεν θα αποδείξω ότι εγώ ότι δεν είμαι ελέφας, αν ένας δημοσιογράφος έγραψε κάτι από κεκτημένη ταχύτητα και ανακάλεσε.

Οι Ξανθιώτες που με γνωρίζουν, ξέρω ότι τέτοιες λέξεις δεν χρησιμοποιώ. Συνήθισε δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ εξ’ ιδίων να κρίνει τα αλλότρια και να βλέπει όλα τα θέματα με φθηνό λαϊκισμό και ψέματα. Εμένα μπορούν να συνεχίσουν να με αδικούν λειτουργώντας με την γνώριμη εμπάθειά τους. Την Ξάνθη όμως όχι. Και δυστυχώς με την επικινδυνότητα που λειτουργούν, αυτό επιχειρούν. Κρίμα…

Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος

Δήμαρχος Ξάνθης

Σχετικά Άρθρα