Κόμματα Τελευταία Νέα

Προσπαθούν να οικειοποιηθούν τον αγωγό ΤΑΠ οι Βουλευτές του Σύριζα

Η πρόσφατη έγκριση των σχεδίων για την εγκατάσταση και διαδρομή του ελληνικού τμήματος του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP) από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνο Σκουρλέτη, θέτει νέα δεδομένα για την Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Η έγκριση της Πράξης Εγκατάστασης και στη συνέχεια η κατασκευή και λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου, αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη για την περιοχή καθώς θα τονώσει σημαντικά την απασχόληση, με τις πρώτες εκτιμήσεις να μιλούν για τη δημιουργία ενός μεγάλου αριθμού άμεσων και έμμεσων νέων θέσεων εργασίας, ενώ παράλληλα αναμένεται να ωφεληθούν σημαντικά και ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες που θα εκτελέσουν τα έργα και θα παρέχουν τα υλικά για την κατασκευή.

Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να πιστωθούν στη σημερινή κυβέρνηση, η οποία δρώντας με σχέδιο και αποφασιστικότητα, επιτάχυνε τις διαδικασίες για να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί σύντομα ο αγωγός TAP, ενισχύοντας σημαντικά τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας, αναβαθμίζοντας συνολικά την περιοχή της Βορείου Ελλάδος, καθιστώντας την σε σημαίνον ενεργειακό κόμβο για τον χώρο των Βαλκανίων αλλά και όλης της Ευρώπης.

Πέραν όλων των παραπάνω, η εγκατάσταση και λειτουργία του αγωγού TAP αναμένεται να αποφέρει επιπλέον έσοδα 30 εκατομμύριων ευρώ συνολικά για τις 3 Περιφέρειες από τις οποίες θα διέρχεται ο αγωγός. Αυτό λόγω των τελών εταιρικής ευθύνης που καλείται να πληρώσει η Κοινοπραξία που θα κατασκευάσει τον αγωγό. Από αυτά τα χρήματα, τα οποία, σημειωτέον, με τη σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου Υπουργείου θα δοθούν απευθείας στις τρεις Περιφέρειες ως «αντισταθμιστικά», αντιστοιχούν 10 εκατομμύρια στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Πληροφορηθήκαμε την πρόθεση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κ. Παυλίδη, να διαθέσει τα μισά από αυτά τα χρήματα, δηλαδή τα 5 εκατομμύρια, σε όλους τους Δήμους της Περιφέρειας προς ίδια χρήση, με το υπόλοιπο του ποσού να παραμένει στο ταμείο της Περιφέρειας. Πληροφορηθήκαμε επίσης πως πρόκειται να κατατεθεί σύντομα στο Περιφερειακό Συμβούλιο ένα συγκεκριμένο επιχειρησιακό προγραμματικό σχέδιο για το πώς και πού θα δαπανηθούν τα εν λόγω κονδύλια.

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής: η σκέψη και η πρόταση να διατεθούν τα συγκεκριμένα χρήματα για να χρηματοδοτηθούν πάγιες και διαχρονικές ανάγκες τόσο των Δήμων όσο και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, μας βρίσκει κατ’ αρχήν σύμφωνους. Θα πρέπει όμως να διασφαλίσουμε όλοι μαζί, πως στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα, δεν πρόκειται να χαθεί κανένας διαθέσιμος πόρος για έργα «βιτρίνας» ή έργα τα οποία εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα, για έργα τα οποία δεν πρόκειται να προσφέρουν παρά ελάχιστα, στη δύσκολη καθημερινότητα των συμπολιτών μας.

Υπ’ αυτήν την έννοια στο πλαίσιο του δημοσίου διαλόγου και του ενδιαφέροντός μας για την Περιφέρειά μας, καταθέτουμε την πρόταση τα συγκεκριμένα κονδύλια να διατεθούν αποκλειστικά για τη δημιουργία έργων υποδομής που θα επιλύουν τα σχετικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος στην περιοχή μας, έργων τα οποία θα έχουν θετικό αντίκτυπο για τον τομέα της τόσο σημαντικής για τον τόπο μας πρωτογενούς παραγωγής και θα λειτουργήσουν αντισταθμιστικά για τις όποιες επιβαρύνσεις θα αντιμετωπίσουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής μας από τη διέλευση του αγωγού.

Αναμένουμε το επόμενο διάστημα να κατατεθεί το επιχειρησιακό σχέδιο, τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης όσο και σε επίπεδο Δήμων της περιοχής, ώστε να τοποθετηθούμε και επίσημα για τις προτάσεις οι οποίες θα κατατεθούν. Καλούμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε όλες τις βαθμίδες της, να ανταποκριθεί στις ανάγκες της περιόδου ώστε να μην επαναληφθούν δυσάρεστα φαινόμενα του παρελθόντος που ζημίωσαν αντί να ωφελήσουν τις τοπικές κοινωνίες.

Οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ της περιφέρειας ΑΜΘ

Σχετικά Άρθρα