Κύριο Θέμα Τελευταία Νέα Τοπικά νέα

Οι πέντε αδελφοποιημένες πόλεις με την Ξάνθη…τις θυμάστε;

Γράφει η Μαίρη Δαληκριάδου

Όχι με μία αλλά με πέντε πόλεις είναι αδελφοποιημένη η Ξάνθη και ασχέτως εάν έχει ατονήσει η.. φιλία, στα χαρτιά όμως οι πόλεις είναι αδελφοποιημένες κανονικά και είναι οι εξής: Γκίφχορν της Βόρειας Γερμανίας, Νέο Βελιγράδι της Σερβίας, Σμόλυαν της Βουλγαρίας, Μπίγκα της Τουρκίας και Μπεσίκτας της Τουρκίας, η τελευταία με σύμφωνο συνεργασίας.

Οι αδελφοποιήσεις πόλεων αποβλέπουν στη σύσφιξη των διεθνών σχέσεων και έχουν κυρίως πολιτιστικό και καλλιτεχνικό χαρακτήρα. Οι ανταλλαγές αποστολών και άλλες κοινές εκδηλώσεις των αδελφοποιημένων πόλεων γίνονται μέσα στα πλαίσια των διμερών και των διεθνών συμφωνιών και καθορίζονται από την αρχή της αμοιβαιότητας. Στο παρελθόν ίσως και τώρα ακόμη κάποια από τα παραπάνω να τηρούνται όμως θα πρέπει να ενταθούν.

Η πόλη της Ξάνθης έχει αδελφοποιηθεί από το 1984 με τις εξής πέντε πόλεις:

Γκίφχορν της Βόρειας Γερμανίας, που βρίσκεται κοντά στο Αννόβερο στο ομοσπονδιακό κρότος της Κάτω Σαξωνίας. Ο πληθυσμός του Γκίφχορν ανέρχεται σε 55.000 κατοίκους εκ των οποίων οι 2.000 είναι Έλληνες, οι οποίοι διαθέτουν οργανωμένη ελληνική κοινότητα. Το Γκίφχορν είναι μια βιομηχανική πόλη, στην περιφέρειά του όμως υπάρχει και αγροτική παραγωγή. Το πρωτόκολλο αδελφοποίησης Ξάνθης – Γκίφχορν υπογράφτηκε στις 30.11.1984 από το Δήμαρχο Κ. Μπένη.

Νέο Βελιγράδι της Σερβίας, που είναι ο μεγαλύτερος από τους 16 Δήμους που αποτελούν την πρωτεύουσα της Σερβίας Βελιγράδι. Το Νέο Βελιγράδι, που κτίστηκε μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έχει 350.000 κατοίκους. Είναι βιομηχανική πόλη όπου εδρεύουν πολλές εταιρείες της Σερβίας. Το πρωτόκολλο αδελφοποίησης Ξάνθης – Νέου Βελιγραδίου υπογράφτηκε στις 11.4.1994 από το Δήμαρχο Φ. Αμοιρίδη.

Σμόλυαν της Βουλγαρίας, που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Παμπόροβο, της περιοχής Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη). Το Σμόλυαν έχει πληθυσμό 40.000 κατοίκους και είναι αγροτικό και τουριστικό κέντρο. Διαθέτει το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της Βουλγαρίας και πολλά ξενοδοχεία. Το πρωτόκολλο αδελφοποίησης Ξάνθης – Σμόλυαν υπογράφτηκε στις 28.6.1995 από το Δήμαρχο Φ. Αμοιρίδη.

Μπίγκα της Τουρκίας, που βρίσκεται στη Μυσία κοντά στην ακτή της Προποντίδας και σε απόσταση 130 χιλιομέτρων περίπου από τον Ελλήσποντο. Πρόκειται για μια πόλη κτισμένη στην περιοχή των αρχαίων και βυζαντινών Πηγών και κοντά στο Γρανικό ποταμό (σήμερα Μπίγκα Τσάι). Στη Μπίγκα σώζεται η παλιά ελληνική συνοικία. Η πόλη έχει 40.000 κατοίκους και βιομηχανίες αγροτικών προϊόντων, ενώ είναι κέντρο αγροτικής παραγωγής. Το πρωτόκολλο αδελφοποίησης Ξάνθης – Μπίγκα υπογράφτηκε στις 28.6.2000 από το Δήμαρχο Μ. Στυλιανίδη. Αυτά προς ενημέρωση φίλων και Ξανθιωτών.

Μπεσίκτας της Τουρκίας, που βρίσκεται στην ευρωπαϊκή ακτή του Βοσπόρου και ανήκει στο πολεοδομικό συγκρότημα της Κωνσταντινούπολης. Ορίζεται ανατολικά από το Βόσπορο, από το προάστιο Σαρίγιερ στα βόρεια, από το Σισλί στα δυτικά και από το Μπέιογλου στα νότια. Πρόκειται για μεγάλο αστικό δήμο με 200.000 κατοίκους, που περιλαμβάνει περιοχές γραφείων και προάστια του Βοσπόρου με ελληνικό ενδιαφέρον. Το σύμφωνο συνεργασίας Ξάνθης- Μπεσίκτας υπογράφτηκε στις 14.12.2007 στην Ξάνθη και στις 21.06.2008 στο Δήμο Μπεσίκτας από το Δήμαρχο Μ. Στυλιανίδη.

Σχετικά Άρθρα