Οικονομία Τελευταία Νέα

Και γ@αμώ την ανάπτυξη έφερε ο Σύριζα… φεύγει και η ΤΙΤΑΝ από την Ελλάδα

Ακόμη μια αρνητική είδηση για την ιδιωτική επένδυση στη χώρα μας «έσκασε» με την είδηση ότι η διοίκηση της ΤΙΤΑΝ σκέφτεται να αποχωρήσει από τη χώρα μας, αλλάζοντας έδρα, αφού θεωρεί ότι τα όρια της αντοχής έχουν εξαντληθεί.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο όμιλος Τιτάν βρίσκεται πολύ κοντά στην οριστική λήψη της απόφασης να αποχαιρετήσει την Ελλάδα σε επίπεδο έδρας επιδιώκοντας ταυτόχρονα και την εισαγωγή σε μεγάλο Χρηματιστήριο του εξωτερικού. Οι σύμβουλοι στους οποίους έχει απευθυνθεί ο όμιλος θεωρούν ενδεδειγμένη μια τέτοια κίνηση.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, ο βασικός λόγος δεν είναι το φορολογικό καθεστώς, αλλά το γεγονός ότι ο όμιλος παρά την υγιή του χρηματοοικονομική διάρθρωση και τη διεθνή του παρουσία πληρώνει το λογαριασμό της διατήρησης της έδρας του σε μια χώρα πολύ υψηλό οικονομικό ρίσκο όπως είναι η Ελλάδα. Η διοίκηση της εταιρίας βεβαίως έχει και στο παρελθόν σημειώσει ότι πρόθεση δεν είναι να φύγει από την Ελλάδα αλλά πλέον θεωρεί ότι τα όρια της αντοχής έχουν εξαντληθεί.

Τα βασικά ζητήματα που υπάρχουν για την εταιρία είναι δύο: Πρώτον η αποτίμηση και δεύτερον η αδυναμία άντλησης χρηματοδότησης από τις αγορές.

-Σε ό, τι αφορά στην αποτίμηση η οποία συνδέεται σε ένα βαθμό και με τη δυνατότητα άντλησης χρηματοδότησης οι σύμβουλοι του ομίλου θεωρούν πως ακόμα και αν δεν ληφθεί υπό όψιν η δραστηριότητα στις ΗΠΑ όπου η αγορά τρέχει με υψηλούς ρυθμούς η παρουσία στις υπόλοιπες αγορές αποτιμάται στο 60% του Ευρωπαϊκού μέσου όρου πράγμα αδιανόητο καθώς η Τιτάν έχει μόλις το 5% των εσόδων της από την Ελλάδα.

-Για τη χρηματοδότηση πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι για ομόλογο ύψους 200 εκ. ευρώ που λήγει το 2017 πρέπει σύντομα η Τιτάν να βγει στις αγορές ενώ θα μπορούσε να το ανανεώσει αν δεν είχε έδρα στην Ελλάδα

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την αποχώρηση της εταιρίας είχε προϊδεάσει ο εκτελεστικός διευθυντής επενδυτικών σχέσεων του ομίλου Τάκης Κανελλόπουλος μιλώντας στη Ένωση θεσμικών Επενδυτών και αναφέροντας ότι η αποτίμηση θα «ήταν μεγαλύτερη εάν ήμασταν σε κάποια άλλη αγορά».

Επισημαίνεται ότι η Deutsche Bank σε έκθεση με ημερομηνία 19 Ιανουαρίου εκτίμησε τα καθαρά κέρδη του ομίλου για το 2015 στα 30 εκατ. ευρώ.

Η τράπεζα εκτιμά ότι τα έσοδα του Τιτάνα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 1,362 δισ. ευρώ. Το 2014 τα κέρδη του Τιτάνα ανήλθαν στα 3 εκατ. και τα έσοδα στα 1,158 δισ. ευρώ.

loading...

Σχετικά Άρθρα