Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, Με το έγγραφό μας αυτό ως Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Δασκάλων Μειονοτικών Σχολείων Ν. Ξάνθης – Αποφοίτων της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης (Ε.Π.Α.Θ.) επανερχόμαστε για ακόμη μια φορά σε προβλήματα που έχουμε θίξει κατ’ επανάληψη αλλά δυστυχώς δεν έχουμε δει να προωθούνται λύσεις.
Συγκεκριμένα:
- Η αύξηση ωραρίου των Διευθυντών των Μειονοτικών Σχολείων (αρ.πρωτ. Φ.8.2./2.4/6976/4-9-2015 έγγραφο του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης), κατ’ εξαίρεση από τις κείμενες διατάξεις που αφορούν το ωράριο Διευθυντών και Υποδιευθυντών, οδηγεί αυτόματα σε ραγδαία μείωση των θέσεων εργασίας των συναδέλφων που εργάζονται ως απόφοιτοι της Ε.Π.Α.Θ. στα σχολεία αυτά. Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι η επιλογή αυτή του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης έχει σα στόχο την εξοικονόμηση πόρων και άρα δημοσιονομικό προσανατολισμό. Καταρρίπτεται όμως κάθε τέτοιος ισχυρισμός από την αντίστοιχη μείωση του ωραρίου των χριστιανών συνάδελφων στα σχολεία μας και άρα την ανάγκη απασχόλησης περισσοτέρων χριστιανών συναδέλφων. Υπό την έννοια αυτή θεωρούμε ότι η επιλογή αυτή του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, βάζει διαχωριστικές γραμμές μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων δασκάλων και ιδίως όταν πρόσφατα έχει ψηφιστεί διάταξη με την οποία απαγορεύεται στους Μουσουλμάνους πτυχιούχους των Παιδαγωγικών Τμημάτων των Ελληνικών Πανεπιστημίων να διδάσκουν στο ελληνόγλωσσο πρόγραμμα των Μειονοτικών Σχολείων (άρθρο 64 παρ. 1 Ν.4310/2014,ΦΕΚ Α 258/ 8.12.2014). Πρέπει να αρθεί αυτή η διάκριση και αδικία σε βάρος των Μειονοτικών Δασκάλων.
- Κατά τη διαδικασία εκλογής Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Μουσουλμάνα δασκάλα Μειονοτικού προγράμματος υπέβαλλε υποψηφιότητα. Δεν χορηγείται όμως δικαίωμα ψήφου στους Μουσουλμάνους Διευθυντές των Μειονοτικών Σχολείων. Δηλαδή δίδεται δικαίωμα εκλέγεσθαι αλλά όχι εκλέγειν! Και όλα αυτά την ώρα που καταργήθηκε η ξέχωρη διοικητική δομή της Μειονοτικής Εκπαίδευσης και εντάχθηκε καθ’ όλα και αδιακρίτως στην διοικητική δομή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Πώς δικαιολογείται στην εποχή μας η απαγόρευση συμμετοχής σε δημοκρατική εκλογή θεσμικών παραγόντων; Υπάρχει κάποιος που να πιστεύει ότι μια προσφυγή κατά των νομοθετικών διοικητικών πράξεων που προαναφέρουμε δεν θα κηρύξει αντισυνταγματικές διατάξεις και διοικητικές πράξεις;
Υποπερίπτωση αυτής της επιλογής διακρίσεων αποτελεί και η μη συμμετοχή αιρετών στην Επιτροπή Συνεντεύξεων για την εκλογή Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από τον Σύλλογό μας, ενώ αντίθετα συμμετέχουν θεσμικά αιρετοί των Διδασκαλικών Συλλόγων των χριστιανών συναδέλφων.
- Περίπου 60 Μειονοτικά Σχολεία έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια στον βωμό των συγχωνεύσεων με αιτιολογία το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας. Στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης από τα 76 σχολεία που υπήρχαν έχουν απομείνει 46. Κάθε περαιτέρω μείωση των Μειονοτικών Σχολείων σηματοδοτεί μια πορεία σύνθλιψης της Μειονοτικής Εκπαίδευσης και της ερημοποίησης της υπαίθρου.
- Σας υπενθυμίζουμε ότι έχουν να διενεργηθούν προσλήψεις πτυχιούχων της Ε.Π.Α.Θ. από το 2009. Από τότε μέχρι σήμερα συνταξιοδοτήθηκαν 67 συνάδελφοι. Η ταλαιπωρία της κάλυψης των κενών οργανικών θέσεων πρέπει να τελειώσει με τον μόνιμο διορισμό στα Μειονοτικά Δημοτικά Σχολεία.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Τα παραπάνω τέσσερα θέματα αποτελούν αναχρονιστικά και συντηρητικά αναχώματα που τίθενται στην ομαλή λειτουργία της Μειονοτικής Εκπαίδευσης. Δεν είστε αυτός που τα δημιούργησε και δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι είστε αυτός που θα τα συντηρήσει. Ευελπιστούμε στη συνδρομή σας και βεβαίως θα επιθυμούσαμε είτε να σας συναντήσουμε όποτε το επιθυμείτε στο Υπουργείο είτε πολύ καλύτερα να σας υποδεχθούμε και να σας φιλοξενήσουμε στη Θράκη.