Οικονομία Τελευταία Νέα

Απίστευτες μειώσεις στα μερίσματα των συνταξιούχων του Δημοσίου

Αλλάζουν άρδην τα σχέδια της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, καθώς οι περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις είναι από χθες επίσημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, ενώ την ίδια στιγμή το υπουργείο Εργασίας εξετάζει ως πρώτο μέτρο δραστικές περικοπές ως και 50% στα μερίσματα που παίρνουν σήμερα 265.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου, σύμφωνα με το τελικό σχέδιο της απόφασης που αποκαλύπτει σήμερα ο “Ελεύθερος Τύπος”.

Οι μειώσεις στα μερίσματα θα εφαρμοστούν -εκτός απροόπτου- από τις πληρωμές του Φεβρουαρίου, καθώς για τον Ιανουάριο, και παρά την αδυναμία του Μετοχικού Ταμείου να πληρώσει από δικούς του πόρους, το υπουργείο αποφάσισε να πάρει 11 εκατ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ για να δοθούν στους συνταξιούχους και αυτό παρά το γεγονός ότι τα Ταμεία χρωστούν στον ΕΟΠΥΥ κοντά στο 1 δισ. ευρώ, ακριβώς επειδή τα χρήματα που θα έπρεπε να πηγαίνουν στις δαπάνες υγείας παρακρατούνται για την πληρωμή των συντάξεων.

Τα νέα ποσά

Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο της απόφασης που αποκαλύπτει ο “Ελεύθερος Τύπος”, όλα τα μερίσματα έχουν επανυπολογιστεί στη βάση του νόμου 4052/12 και τα νέα ποσά που προκύπτουν είναι ανάλογα με τα έτη εισφορών και την ηλικία αποχώρησης, ενώ ενσωματώνουν και τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Η απόφαση θα ισχύσει από τον Φεβρουάριο, καθώς τα όρια άντλησης χρημάτων από άλλες πηγές έχουν εδώ και καιρό εξαντληθεί.

Οι περικοπές δεν είναι οριζόντιες αλλά ανάλογες των ετών πληρωμής εισφορών και των αποδοχών βάσει των οποίων υπολογίστηκαν τα αρχικά ποσά.

Το μυστικό στον επανυπολογισμό των μερισμάτων που έκανε το Μετοχικό Ταμείο, στέλνοντας και τους σχετικούς πίνακες στο υπουργείο Εργασίας για να πάρει την οριστική απόφαση, έγκειται στο γεγονός ότι εφαρμόστηκε ένας ενιαίος τύπος για όλους, ενώ τα αρχικά ποσά που είχαν πάρει οι συνταξιούχοι είχαν υπολογιστεί με διαφορετικό τρόπο για όσους αποχώρησαν μέχρι το 2011 με το παλιό μισθολόγιο και για όσους αποχώρησαν με το νέο μισθολόγιο που ισχύει από 1ης/11/2011.

Για το λόγο αυτόν οι μειώσεις είναι δυο ταχυτήτων: μεγαλύτερες για όσους αποχώρησαν με το παλιό μισθολόγιο και μικρότερες για όσους αποχωρούν με το νέο μισθολόγιο.

Τι χάνουν

Μετά τον επανυπολογισμό, οι μειώσεις που προκύπτουν στα μερίσματα ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και την κατηγορία των συνταξιούχων διαμορφώνονται ως εξής:
* Με 39 και 40 έτη, περικοπές από 45% ως 50% στα καταβαλλόμενα ποσά.
* Με 35 έτη και για την κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ), περικοπές μεταξύ 35% και 40% και κατά μέσο όρο στο 38%. Συνταξιούχος που παίρνει σήμερα 207 ευρώ πέφτει στα 124 ευρώ. Αν είναι απόφοιτος ΤΕΙ και παίρνει σήμερα 177 ευρώ, με τη νέα μείωση το μέρισμα θα πέσει στα 103 ευρώ.

*Με 30 έτη το μέρισμα για τους συνταξιούχους ΠΕ κατηγορίας από τα 170 ευρώ πάει στα 119 ευρώ με μείωση κατά 30% (μεσοσταθμικά στο 28%). Για την ΤΕ κατηγορία από τα 154 ευρώ πέφτει στα 108 ευρώ, ενώ για τη ΔΕ κατηγορία (απολυτήριο Λυκείου) από τα 142 ευρώ μειώνεται στα 99 ευρώ.

*Στα 20 με 25 έτη οι περικοπές είναι μεσοσταθμικά 25%. Συνταξιούχος ΠΕ κατηγορίας με 25 έτη πληρωμής εισφορών θα παίρνει μέρισμα 99 ευρώ από 132 σήμερα, ενώ στην κατηγορία ΔΕ το μέρισμα από τα 112 πέφτει στα 84 ευρώ το μήνα.

Πηγή: Eλεύθερος Τύπος

– See more at: http://www.airetos.gr/default.aspx?pageid=17577#sthash.jfkKy7Fb.dpuf

 

Σχετικά Άρθρα