Του Δημήτρη Κωνσταντάρα
Λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση- από το ίδιο το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου- της διαπίστωσης/ παραδοχής ευθύνης του ΔΝΤ για την αποτυχία του προγράμματος που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, τα πράγματα έδειξαν ότι το θεωρούμενο ως πανίσχυρο αυτό όργανο άσκησης Οικονομικής Πολιτικής, δεν διέρχεται και την καλύτερή του φάση.
Και πρόκειται για μια πραγματική «βόμβα» αυτή η ανακοίνωση του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών για τα δάνεια που έχει δώσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από το 2010 και μετά σε διάφορους «αιτούντες», μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Δάνεια που- όπως αναφέρει το Κογκρέσο δόθηκαν- ίσως και δίνονται ακόμα- «κατά παρέκκλιση των διατάξεων»
Κι αυτό, σύμφωνα με δημοσίευμα των Φαινάνσιαλ Τάιμς ανοίγει ένα «παράθυρο» ώστε να ζητηθούν … ενέχυρα από την Ελλάδα για δάνεια του ΔΝΤ. Το Κογκρέσο ζήτησε άμεσο έλεγχο στα δάνεια που δίνει το ΔΝΤ, με βάση νομοσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα, ενώ ζητά και μελέτη για το αν πρέπει να υπάρξουν ενέχυρα από την Ελλάδα για νέα δάνεια τέτοιου τύπου.
Με το νομοσχέδιο αυτό, αναφέρουν οι Financial Times, η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να επιδιώξει την ανάκληση της δυνατότητας κατ’ εξαίρεση χορήγησης μεγάλων δανείων από το ΔΝΤ.
Πρόκειται για μία εξαίρεση που θεσπίσθηκε για πρώτη φορά το 2010, ώστε να μπορέσει να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας.
Με βάση το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πρέπει να ενημερώνει το Κογκρέσο τουλάχιστον επτά ημέρες πριν το Διοικητικό Συμβούλιο ψηφίσει τη χορήγηση μίας «κατ’ εξαίρεση πρόσβασης» στα κεφάλαια του Ταμείου.
Το νομοσχέδιο ζητά, επίσης, να υπάρξει μία μελέτη για το αν χρειάζονται ενέχυρα για τα δάνεια αυτά, εγείροντας την πιθανότητα, όπως σημειώνουν οι FT, να πρέπει χώρες, όπως η Ελλάδα, να παραδώσουν τον έλεγχο μεγάλου μέρους των υποδομών τους, όπως λιμανιών ή εργοστασίων παραγωγής ρεύματος, στο ΔΝΤ για την εξασφάλιση της χρηματοδότησής του.
Υψηλόβαθμος Ρεπουμπλικάνος αξιωματούχος, που μετέχει στις διαπραγματεύσεις, δήλωσε ότι οι όροι αυτοί, είναι κρίσιμης σημασίας για να ξεπερασθούν οι ανησυχίες των συντηρητικών σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις του ΔΝΤ και τα πρόσφατα προγράμματά του διάσωσης χωρών.
Από τις αιφνιδιαστικές αυτές εξελίξεις, πολύ σύντομα θα φανεί αν η Ελλάδα θα βρεθεί στην αφόρητα δύσκολη θέση ΚΑΙ να πάρει νέο δάνειο από το ΔΝΤ ΚΑΙ να παραδώσει ως εγγυήσεις τον έλεγχο μεγάλου μέρους των υποδομών της.