Κοινωνία Τελευταία Νέα

Στον αγώνα θα κριθεί το δίκιο των εργατών της «ΡΟΔΟΠΗΣ»

Το ΚΚΕ(μ-λ) χαιρετίζει τον αγώνα των εργαζομένων της γαλακτοβιομηχανίας «ΡΟΔΟΠΗ». Η συσπείρωση των εργατών -«παλιών» και «νέων»- μέσα στο σωματείο τους, η ενιαία, αγωνιστική στάση τους απέναντι στις πιέσεις της εργοδοσίας, η μαχητική τους διάθεση για παρατεταμένο απεργιακό αγώνα και η σχεδόν καθολική συμμετοχή στις επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες που είχε σαν αποτέλεσμα το μπλοκάρισμα της παραγωγής, οδήγησε την «σκληρή» και προκλητική εργοδοσία σε μια πρώτη αναδίπλωση: Την (προφορική) δέσμευση του μεγαλοβιομήχανου Σαράντη να επαναπροσλάβει σταδιακά τους απολυμένους και να μην προχωρήσει σε νέες απολύσεις, όπως είχε ανακοινώσει ότι θα κάνει.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια πρώτη σημαντική επιτυχία των εργαζομένων, που προχώρησαν σε αναστολή της απεργίας μέχρι τις 24 Δεκέμβρη. Την ίδια στιγμή όμως δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός. Τα λόγια του εργοδότη θα αποδειχθούν κούφια αν δεν βρουν απέναντί τους τη μαχητική στάση των εργατών. Αυτό το νόημα είχε άλλωστε και η πρόταση που μειοψήφησε στη συνέλευση για συνέχιση των κινητοποιήσεων μέχρι να γίνουν πράξη οι προφορικές δεσμεύσεις της εργοδοσίας. Η άμεση επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων πρέπει να αποτελέσει το πρακτικό αποτέλεσμα της οπισθοχώρησης της εργοδοσίας και την φυσική δικαίωση του αγώνα των εργατών. Το σύνθημα που κυριάρχησε στην απεργία της ΡΟΔΟΠΗΣ, «ένας για όλους και όλοι για έναν», πρέπει να δικαιωθεί μέχρι τέλους.

Είναι σίγουρο ότι τα αφεντικά του ομίλου «Τυράς» επ’ ουδενί δεν εγκαταλείπουν τις προθέσεις τους να μετατρέψουν το εργοστάσιο της ΡΟΔΟΠΗΣ σε εργασιακό κάτεργο. Θα επανέλθουν πιο έτοιμοι και πιο αποφασισμένοι για την υλοποίηση των βάρβαρων και αντεργατικών σχεδίων τους.

Οι σημερινές συνθήκες της βάρβαρης επίθεσης του συστήματος, με τα αντεργατικά, αντιλαϊκά μνημονιακά μέτρα, που εφαρμόζουν οι υποταγμένες στους ιμπεριαλιστές της ΕΕ και του ΔΝΤ κυβερνήσεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) και η αποσυγκρότηση του εργατικού κινήματος, δημιουργούν ευνοϊκό έδαφος για την εργοδοσία.

Ωστόσο ο αγώνας των εργατών της ΡΟΔΟΠΗΣ κατέδειξε ότι η επιδιώξεις του κεφαλαίου για τη μετατροπή των εργαζομένων σε σύγχρονους δούλους, χωρίς δικαιώματα και χωρίς καμιά δυνατότητα οργανωμένης αντίστασης και διεκδίκησης, μπορούν να ανακοπούν.

Το ΚΚΕ(μ-λ) που, μέσα από τη Λαϊκή Αντίσταση-ΑΑΣ, στάθηκε δίπλα στους εργάτες της «ΡΟΔΟΠΗΣ» σε όλη τη διάρκεια του αγώνα τους, θα συνεχίσει να εκφράζει την έμπρακτη αλληλεγγύη του στους αγώνες των εργαζομένων για το δικαίωμα στη ζωή και στη δουλειά. Αγώνες που, όχι μόνο δίνουν ανάσες ελπίδας σε όλους τους εργαζόμενους, αλλά αποτελούν και το μοναδικό πεδίο συγκρότησης της εργατικής τάξης, σε εκείνο το επίπεδο που απαιτεί η σφοδρή επίθεση του κεφαλαίου και η αναγκαιότητα της ανατροπής της.

20 Δεκέμβρη 2015

loading...

Σχετικά Άρθρα