Η Κομματική Οργάνωση Ξάνθης του ΚΚΕ καλεί το λαό της Ξάνθης να δυναμώσει με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους της γαλακτοβιομηχανίας ΡΟΔΟΠΗ που δίνουν ένα δύσκολο δίκαιο αγώνα ενάντια στις απολύσεις και την εργοδοτική τρομοκρατία.
Είναι ιδιαίτερα σημαντική για όλη την εργατική τάξη της Ξάνθης η επιλογή των εργαζόμενων στη «ΡΟΔΟΠΗ» να αγωνιστούν ενάντια στις επιδιώξεις της εργοδοσίας να διαμορφώσει εργασιακό μεσαίωνα στο εργοστάσιο.
Σε μια περίοδο που η εργοδοτική τρομοκρατία σπάει κόκκαλα σε μια σειρά χώρους και που οι χαμηλοί μισθοί και η λεηλασία του εισοδήματος με τα χαράτσια παλιών και τωρινής κυβέρνησης οδηγούν πέρα από τους ανέργους και τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση.
Σε μια περίοδο που ήδη έχουν περάσει σε 2 γύρους τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και ετοιμάζεται η κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης αλλά και περαιτέρω ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις.
Σε μια περίοδο που οι δυο πανελλαδικές πανεργατικές απεργίες στις 12 Νοέμβρη και 3 Δεκέμβρη σπάσανε το κλίμα αναμονής.
Ο αγώνας των εργαζόμενων στην ΡΟΔΟΠΗ είναι μια σπίθα αγωνιστικής ανάτασης που πρέπει να περάσει και στους υπόλοιπους εργασιακούς χώρους.
Οι εξελίξεις στη γαλακτοβιομηχανία, οι μαζικές απολύσεις δηλαδή, σε μια επιχείρηση ενός ομίλου που κυριολεκτικά έχει μπουκώσει από τα κέρδη και η προσπάθεια επιβολής σε όσους εργάζονται όρων εργασιακής γαλέρας αναδεικνύει μια σειρά ζητήματα.
Α) Κριτήριο των επενδύσεων, της λειτουργίας των καπιταλιστικών επιχειρήσεων είναι το κέρδος και μόνο αυτό. Οι επιχειρήσεις ανοίγουν και κλείνουν ανάλογα με το τι εξυπηρετεί την κερδοφορία συνολικά της εργοδοσίας. Το έχουμε ήδη δει στην Ξάνθη με ΝΤΙΑΝΑ, ΑΛΟΥΜΥΛ, Μιχαηλίδης για να αναφέρουμε μερικά από αυτά. Εργοστάσια με ζάμπλουτους ιδιοκτήτες που είτε επιλέξανε άλλους κλάδους, είτε τη μεταφορά δραστηριοτήτων σε άλλες χώρες με πιο φθηνό εργατικό δυναμικό. Στον ανταγωνισμό με τους άλλους επιχειρηματικούς ομίλους, ο καθένας επιδιώκει να ελαχιστοποιεί το κόστος της μισθοδοσίας έτσι ώστε να είναι πιο ανταγωνιστικός, να κατορθώσει να γιγαντωθεί απέναντι στους αντιπάλους του. Και επειδή «όταν μαλώνουν τα βουβάλια την πατάνε οι βάτραχοι», οι εργαζόμενοι βλέπουν να κουτσουρεύονται τα δικαιώματά τους και να βρίσκονται στο δρόμο. Ο όμιλος ΤΥΡΑΣ – ΟΛΥΜΠΟΣ έχει πάνω από 1100 εργαζόμενους σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία. Με την εκμετάλλευση των εργαζόμενων στην χώρα μας έβγαλε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κέρδη που τα επένδυσε σε χώρες με πιο φτηνό εργατικό κόστος. Πρόκειται για έναν από τους βασικούς παίκτες στην αγορά του κλάδου γάλακτος – ποτών (2oς στο γάλα, 2oς στο στραγγιστό γιαούρτι, 2ος στους χυμούς). Με τη μείωση που θέλει στο κόστος εργασίας με τις απολύσεις και το νέο εργασιακό τοπίο που θέλει να δημιουργήσει μέσα στο εργοστάσιο, ετοιμάζεται για νέες επενδύσεις όπου γης, για περαιτέρω γιγάντωση στον κλάδο.
Β) Οι εργοδότες θέλουν να μην έχουν κανένα εμπόδιο στην αντεργατική τους επίθεση. Για αυτό το πρώτο που στοχοποιούν είναι το σωματείο, όταν έχει ταξικό προσανατολισμό και δεν είναι εργοδοτικό. Η επίθεση των ιδιοκτητών του ομίλου στο Δ.Σ. του σωματείου δείχνουν πως θέλουν να ξεμπερδεύουν με αυτό ώστε να επικρατήσει μέσα στον εργασιακό χώρο μεσαίωνας. Αναδεικνύεται συνολικά η ανάγκη είτε ύπαρξης ταξικών σωματείων σε μια σειρά μεγάλους εργασιακούς χώρους της Ξάνθης όπου δεν υπάρχουν είτε της αλλαγής των συσχετισμών σε άλλους ώστε να παίζουν πραγματικά το ρόλο της υπεράσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων και όχι της εργοδοσίας.
Γ) Οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου και του μονόδρομου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με κάθε μορφή (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ- ΠΑΣΟΚ – ΛΑΟΣ, ΝΔ –ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ,ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) έχουν δημιουργήσει και διατηρούν ένα νομοθετικό πλαίσιο κατ εντολή των μεγαλοεργοδοτών με στόχο να γίνουν πιο φθηνοί οι εργαζόμενοι, πιο ανταγωνιστικοί οι επιχειρηματικοί όμιλοι ώστε να ξεπεράσουν την καπιταλιστική κρίση προς όφελός τους. Αυτό γίνεται είτε με τους μισθούς των 586 και 511 ευρώ, το διαχωρισμό πάνω και κάτω των 25 χρονών, με την κατάργηση ουσιαστικά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, τη δραματική μείωση των αποζημιώσεων, την αύξηση του ποσοστού απολύσεων, την πρόσληψη εργαζομένων με προγράμματα, τη μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις και τις εργοδοτικές εισφορές ταυτόχρονα με την ένταση της φοροληστείας της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Ταυτόχρονα, με τις περικοπές σε παιδεία- υγεία- πρόνοια, τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, εξοικονομούν χρήματα για να τα δώσουν ζεστά πάλι στους ομίλους. Έξω από κάθε εργοστάσιο υπάρχουν οι πινακίδες με εκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεις. Επιδοτούμενα ήταν και τα εργοστάσια που μετακομίσανε στα Βαλκάνια. Το επόμενο διάστημα από Γενάρη οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και την Κοινωνική Ασφάλιση θα συνεχιστούν. Όταν συζητάνε για μεταρρυθμίσεις στο εργασιακό τοπίο, οι εργαζόμενοι να περιμένουν περαιτέρω διάλυση των δικαιωμάτων τους. Αποτελεί πρόκληση οι βουλευτές της Ξάνθης που ψηφίζουν στη Βουλή αυτές τις ανατροπές να εμφανίζονται ως φιλεργατικοί.
Δ) Είναι παραλογισμός οι άνθρωποι που παράγουν τα προϊόντα να ζουν στην ανασφάλεια για να ζουν ασφαλείς και καλοζωισμένοι αυτοί που τους εκμεταλλεύονται. Για παράδειγμα στη «ΡΟΔΟΠΗ» από τον μικρό κτηνοτρόφο που πέρα από το χτύπημα στο εισόδημά του από τις αντιαγροτικές πολιτικές των κυβερνήσεων, δίνει το γάλα στη γαλακτοβιομηχανία πιο φθηνά και από το νερό και περιμένει μήνες να πληρωθεί, μέχρι τους εργαζόμενους που παίρνουν το γάλα με τα βυτία, το μεταποιούν και το διακινούν, όλοι αυτοί οι εκατοντάδες άνθρωποι εξαρτώνται από τις διαθέσεις, από την δίψα για κέρδος λιγότερων ανθρώπων από τα δάχτυλα του χεριού. Είναι αναγκαία αλλά και ρεαλιστική και λογική μια διαφορετική οργάνωση της κοινωνίας. Τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ κέρδη που γίνονται καταθέσεις στην Ελβετία και όπου άλλου, δημιουργημένα από τον ιδρώτα και το αίμα των εργαζόμενων στη χώρα μας θα μπορούσαν να βελτιώνουν συνολικά τη ζωή μας με μια προϋπόθεση. Με το πέρασμα της ιδιοκτησίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στην κοινωνία, τη μετατροπή τους σε λαϊκή περιουσία, την κοινωνικοποίησή τους. Η εμπειρία και στη ΡΟΔΟΠΗ δείχνει πως όσο αναπτύσσεται ένας όμιλος αυτό σημαίνει χειρότερες εργασιακές σχέσεις, χειρότερη ζωή συνολικά για τους εργαζόμενους, πέταμα ανθρώπων στην ανεργία.
Η πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ είναι η μοναδική ρεαλιστική,
δύσκολη αλλά αναγκαία για τους εργαζόμενους.
Η δημιουργία μιας μεγάλης Λαϊκής Συμμαχίας όλων όσοι παράγουν τον πλούτο στη χώρα μας, των εργατών, των μικρών αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων στην πόλη, της νεολαίας ενάντια σε εκείνους που καρπώνονται τη δουλειά τους, των κομμάτων τους και του κράτους τους με στόχους:
Τη μετατροπή των μονοπωλιακών ομίλων σε λαϊκή περιουσία, τη μονομερή διαγραφή του χρέους, την αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση με εργατική λαϊκή εξουσία, μια άλλη μορφή διακυβέρνησης με την ενεργητική συμμετοχή όλων των εργαζομένων ενάντια στη σαπίλα του αστικού πολιτικού συστήματος.
Όσο δύσκολος και γεμάτες θυσίες κι αν φαίνεται αυτός ο δρόμος, το σίγουρο είναι πως οι θυσίες που θα καταθέσουμε με την επιλογή μας να φτιάξουμε μια ανθρώπινη κοινωνία είναι πολύ λιγότερες από αυτές που καταθέτουμε καθημερινά χωρίς επιλογή όταν βρισκόμαστε σε μια νύχτα στην ουρά της ανεργίας για χρόνια, όταν τα παιδιά μας μεταναστεύουν στο εξωτερικό, όταν ο νέος θεωρεί άπιαστο όνειρο τη δημιουργία οικογένειας με τους εργασιακούς όρους που υπάρχουν. Ταυτόχρονα, πολύ λιγότερες και από την πιθανή εμπλοκή της χώρας μας σε ένα γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην περιοχή για τους αγωγούς και το μοίρασμα των αγορών, τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Η όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας σε ΝΑΤΟ – ΕΕ, στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς κάνει όλο και πιο πιθανό αυτό το ενδεχόμενο.
ΟΛΟΙ για ΕΝΑΝ κι ΕΝΑΣ για ΟΛΟΥΣ
Η Νίκη των εργαζομένων στη ΡΟΔΟΠΗ θα είναι νίκη για όλους τους εργαζόμενους!
Κομματική Οργάνωση Ξάνθης του ΚΚΕ