Επιστολές Τελευταία Νέα

Τίμιο μέν το νοσοκομείο Ξάνθης υποστελεχωμένο δε…

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ: ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΤΗΝ ΤΙΜΙΟΤΗΤΑ, ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΣΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ. ΑΛΛΑ ΣΟΒΑΡΑ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΜΕΝΟ

Πριν λίγες μέρες δημοσιεύτηκε η λίστα της διαφθοράς με 114 νοσοκομεία σε σύνολο 123, των οποίων ορθοπεδικοί γιατροί και άλλα στελέχη παραπέμπονται στο εδώλιο για μίζες ορθοπεδικών υλικών. Το κατηγορητήριο αναφέρει ζημιά 11,6 δισεκατομμυρίων για το δημόσιο, λόγω υπερτιμολογήσεων ορθοπεδικών υλικών κατά 35%!! Από τη λίστα απουσιάζουν 9 νοσοκομεία (τα μισά από αυτά δεν έχουν ορθοπεδική κλινική). Το Νοσοκομείο Ξάνθης που έχει μια ποιοτική και υπερδραστήρια κλινική (είχα την τύχη να τη γνωρίσω και ως ασθενής), δεν βρίσκεται στη λίστα αυτή.

Αυτή η διάκριση (διάκριση καθαρότητας και τιμιότητας) έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες διακρίσεις του Νοσοκομείου Ξάνθης: 4ο σε αποδοτικότητα πανελλαδικά, 3ο στην αξιολόγηση των ασθενών! Οι πολίτες του νομού μας έχουν στη διάθεσή τους ένα αξιόλογο και αξιόμαχο νοσοκομείο, με άριστο προσωπικό που δίνει καθημερινή μάχη με το πρόβλημα της υποστελέχωσης. Πρέπει βέβαια να αναγνωρίσουμε κάποια διορθωτικά βήματα: πρόσληψη 3 επικουρικών γιατρών στην καρδιολογική, και από 1 επικουρικό στο αναισθησιολογικό, στην παιδιατρική, στην ορθοπεδική, στην ψυχιατρική και παράταση μέχρι 30/9/2016 της θητείας των 8 ήδη υπηρετούντων επικουρικών σε διάφορες κλινικές του νοσοκομείου.  Κινδυνεύει όμως η Παθολογική, που εκτός από την έλλειψη ειδικευμένων παθολόγων παρουσιάζει και έλλειψη ειδικευομένων (κενές 5 από τις 8 θέσεις, διότι η απουσία εκπαίδευσης και ειδικών γιατρών, καθώς  και ο υπερβολικός φόρτος εργασίας λειτουργούν απωθητικά για τους νέους γιατρούς), η Καρδιολογική η οποία μη έχοντας μόνιμους γιατρούς  ΕΣΥ δεν έχει δικαίωμα να εκπαιδεύει ειδικευόμενους, το Ακτινολογικό που μη έχοντας προσωπικό αναγκάστηκε να σταματήσει τη διενέργεια ορισμένων εξετάσεων, η Ορθοπεδική στην οποία οι γιατροί χειρουργούν ασταμάτητα από 8 π.μ. μέχρι 11 μ.μ. (το έζησα πρόσφατα ως νοσηλευόμενος). Τεράστιο επίσης πρόβλημα με την έλλειψη πληρωμάτων ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ: ορισμένες φορές δεν αναλαμβάνει την επιστροφή στη Ξάνθη του γιατρού που συνοδεύει ασθενή στη Θεσ/νίκη (πως θα επιστρέψει αυτός στη θέση του 2 η ώρα το πρωί; Με ταξί; Ποιος θα πληρώσει;) και επίσης εξυπηρετεί μικρό μόνο μέρος των εξιτηρίων της ορθοπεδικής με αποτέλεσμα χειρουργημένοι ασθενείς, οι οποίοι δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν χωρίς ασθενοφόρο, να παραμένουν αδικαιολόγητα στο νοσοκομείο για 7 – 10 μέρες, κρατώντας κρεβάτι, επιβαρύνοντας το λιγοστό προσωπικό, εκτοξεύοντας τις δαπάνες και επιπλέον εκτιθέμενοι σε κίνδυνο ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων!

Πρέπει το Υπουργείο να ανταμείψει την υπερπροσπάθεια και την τιμιότητα του προσωπικού του Νοσοκομείου Ξάνθης, προχωρώντας:

στην άμεση προκήρυξη θέσεων μονίμων γιατρών ΕΣΥ (2 στην παθολογική και 2 στην καρδιολογική),

στην επιστροφή των ρουσφετολογικά αποσπασμένων από την προηγούμενη ηγεσία  του Υπουργείου (2013-2014) 1 ακτινολόγου και 1 νευρολόγου

στην καθιέρωση κινήτρων προυπηρεσίας για την κάλυψη θέσεως στα νοσοκομεία της περιφέρειας, ώστε να πάψει το φαινόμενο να αρνούνται οι γιατροί τον διορισμό τους στις ήδη προκηρυγμένες θέσεις ειδικών (καλύφθηκαν μόνο οι 4 από τις 11) και ειδικευομένων (π.χ. παθολογική μόνον 3 από 8).

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΔΑΜΙΔΗΣ

ΜΕΛΟΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

loading...

Σχετικά Άρθρα