Όπως αναφέρει σχετικό δελτίο τύπου που έφρασε στην εφημερίδα μας: «Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF) πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) στις 2 Δεκεμβρίου 2015 στις Βρυξέλλες. Με την συμμετοχή και το Γραφείο Βρυξελλών της ABTTF, ο Πρόεδρος της ABTTF Χαλίτ Χαμπίπογλου και αντιπροέδρους Σαμί Γιουσούφ και Μουσταφά Κασάπ συναντήθηκαν με τον ευρωβουλευτές Jordi Sebastià και Ernest Maragall (Η Ομάδα των Πρασίνων / Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία), οι οποίοι και οι δύο είναι Καταλανοί από την Ισπανία, Nedzhmi Αλί (ALDE ), ο οποίος ανήκει στην τουρκική μειονότητα της Βουλγαρίας, Iskra Mihaylova (ALDE) από τη Βουλγαρία και Csaba Sógor (ΕΛΚ-Χριστιανοδημοκράτες), ο οποίος ανήκει στην ουγγρική μειονότητα της Ρουμανίας.
Μεταφέρθηκαν στους Ευρωβουλευτές πληροφορίες σχετικά με τα προβλήματα και τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν την τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης στην Ελλάδα
Η πρώτη συνεδρίαση εντός του πεδίου της επίσκεψη εργασίας, η αντιπροσωπεία ABTTF συναντήθηκε ένα από τους τρείς συμπροέδρους τις Παραδοσιακές Μειονότητες, Εθνικές Κοινότητες και Γλώσσες της Διακομματικής Ομάδας του ΕΚ με τον Jordi Sebastià και τον Ernest Maragall. Στη συνάντηση ο Πρόεδρος της ABTTF Χαλίτ Χαμπίπογλου ανάλυσε ότι η τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης έχει χορηγηθεί εκπαιδευτική και θρησκευτική αυτονομία από το 1923 με τη Συνθήκη της Λωζάννης και τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση παραβιάζει το δικαίωμα της μειονοτικής εκπαίδευσης στη μητρική γλώσσα μη επιτρέποντας των δίγλωσσων νηπιαγωγείων.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Nedzhmi Ali ο οποίος είναι μέλος του Κινήματος για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες (MRF), το πολιτικό κόμμα της τουρκικής μειονότητας της Βουλγαρία, ο Πρόεδρος της ABTTF Χαλίτ Χαμπίπογλου εξήγησε τα σημερινά προβλήματα, ιδίως όσον αφορά την εκπαίδευση, η τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης και των πρακτικών διακριτικής μεταχείρισης που εκτίθεται σε αυτά, και ζήτησε την υποστήριξή του σε θέματα διατριβές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Ali εξέφρασε την υποστήριξή του για την αιτία της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης και κάλεσε τον Χαμπίπογλου στη Γενική Συνέλευση του MRF που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2016 στην Βουλγαρία.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την Iskra Mihaylova οποία είναι η πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης(REGI) , ο Πρόεδρος της ABTTF Χαλίτ Χαμπίπογλου είπε αν και η Δυτική Θράκη είναι ένα από τα πιο οικονομικά υπανάπτυκτες περιοχές της Ελλάδος, σημείωσε ότι οι τουρκικές κοινότητες της μειονότητας δεν μπορεί να επωφεληθούν αρκετά από τα περιφερειακά και τα ταμεία αγροτικής ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τέλος της επίσκεψης εργασίας, η αντιπροσωπεία της ABTTF συναντήθηκε στο γραφείο του Csaba Sógor ο οποίος είναι μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων. Ο Πρόεδρος της ABTTF Χαμπίπογλου ανάφερε τα σοβαρά προβλήματα της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης που αντιμετωπίζει στον τομέα της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι και εξέφρασε τις τρεις αποφάσεις που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ), το 2007 και το 2008 σε σχέση με την Τουρκική Ένωση της Ξάνθης, του Πολιτιστικού Συλλόγου Τούρκων Γυναικών Νομού Ροδόπης και Μειονότητας Σύλλογος Νέων του Ν. Έβρου δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί από την Ελλάδα».