Κόμματα Τελευταία Νέα

Στη Συρία πόλεμος και προσφυγιά, στη Γαλλία τρομοκρατία. Πάλι θύματα οι λαοί, πάλι θύτες οι ιμπεριαλιστές

prosfigiko ekdilosh kke (4) prosfigiko ekdilosh kke prosfigiko ekdilosh kke (1) prosfigiko ekdilosh kke (2) prosfigiko ekdilosh kke (3)

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσαν η Τ.Ε. Ξάνθης του ΚΚΕ και το Τ.Σ. Ξάνθης της ΚΝΕ την Παρασκευή το βράδυ στο Αμφιθέατρο (ΠΡΟΚΑΤ) με θέμα: «Στη Συρία πόλεμος και προσφυγιά, στη Γαλλία τρομοκρατία. Πάλι θύματα οι λαοί, πάλι θύτες οι ιμπεριαλιστές».

Την εκδήλωση άνοιξαν με τραγούδια με θέμα τη μετανάστευση, την προσφυγιά και τον πόλεμο οι Δημήτρης Δούκας, Διονύσης Ζουρμπάνος και Νίκος Καλομοίρης ενώ στο χώρο υπήρχε έκθεση σκίτσων φοιτητών της Αρχιτεκτονικής με θέμα το προσφυγικό.

Ο ομιλητής, Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε: «Το ΚΚΕ δεν έπαψε ούτε στιγμή ακόμα και στις πιο δύσκολες καμπές και κρίσιμες στιγμές εκδήλωσης της καπιταλιστικής κρίσης στην Ελλάδα να προβάλλει τα ζητήματα του πολέμου, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Και με κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και με την «πρώτοδευτερη φορά αριστερά» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ που μαίνεται ο σφαγιασμός διαρκείας του λαού από βάρβαρα αντεργατικά μέτρα, το ΚΚΕ δεν υποτίμησε ποτέ τα ζητήματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και σχεδιασμών στην περιοχή, το φούντωμα των εστιών πολεμικής αναμέτρησης. Δεν πρόκειται για ένα απλό συνδυασμό, αλλά για την ίδια την υπεροχή της πολιτικής του ΚΚΕ που ολοκληρωμένα και τεκμηριώμενα τοποθετείται για όλα. Παρακολουθεί στενά, ενημερώνει πλατιά το λαό, προβλέπει και προειδοποιεί αλλά πάνω από όλα πρωτοστατεί στην κινητοποίηση του λαού για τις κάθε φορά επικίνδυνες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, τα σχέδια των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, για την πορεία έκβασης των σφοδρών ανταγωνισμών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Έχει καθαρό το ΚΚΕ ότι ο πόλεμος είναι η συνέχεια της πολιτικής με άλλα πιο βίαια μέσα. Έτσι είναι ακριβώς. Δεν μπορεί η αστική τάξη, οι εκάστοτε κυβερνήσεις της να γδέρνουν το λαό με κριτήριο τα κέρδη τους στο εσωτερικό της χώρας και η εξωτερική πολιτική τους να είναι προς το συμφέρον των λαών. Δε γίνεται δηλαδή να μην επιδιώκουν και σε διεθνές επίπεδο να αποσπάσουν τα μεγαλύτερα δυνατά κέρδη που προϋποθέτουν κάθε είδους τυχοδιωκτισμό και περιπέτεια με το λαό να είναι το θύμα. Δεν γίνεται να μην τον οδηγεί αργά η γρήγορα στον πόλεμο όλα για όλα, να κουβαλά πολυβόλα, να σκοτώνονται οι λαοί για του αφέντη το φαϊ που λέει το γνωστό τραγούδι. Κι όχι μόνο να σκοτώνονται, να υποφέρουν, να εξαθλιώνονται, να ξεριζώνονται από τις πλούσιες χώρες τους ως πρόσφυγες ή μετανάστες. Του αφεντικού το φαϊ δεν είναι άλλο από της αστικής τάξης το καπιταλιστικό κέρδος που δεν ικανοποιείται μόνο από την απόσπαση της μεγαλύτερης δυνατής κερδοφορίας στην παραγωγή. Τους ενδιαφέρει ο σε αφθονία πάμφθηνος εργάτης που θα τον βρίσκουν μάλιστα ακόμα πιο φτηνά από τον ανταγωνιστή τους. Τους ενδιαφέρουν όμως κι άλλα.

Όπως ο έλεγχος των αγορών, οι ενεργειακές πηγές, οι δρόμοι μεταφοράς τους. Ιδιαίτερα στη φάση της κρίσης αυτό το κομμάτι των συμφερόντων έχει κρίσιμο ρόλο για την εξασφάλιση της ανάκαμψης για τα κέρδη τους. Δείτε αυτήν την περίοδο τις αναλύσεις τους, έχουν αγωνίες, ανησυχούν. Όχι σαν τις δικές μας και τις δικές σας για το αν θα εχει φαι σπίτι, αν θα βγει ένα μεροκάματο, πως θα πληρωθούν χαράτσια και άλλα βάρη που μας φορτώνει η κυβέρνηση. Έχουν άγχος για την επιβράδυνση των οικονομιών, την ύφεση που σημειώνεται. Τους απασχολούν οι τριγμοί οικονομιών όπως η Κίνα, των χωρών Brics, η πτώση του πετρελαίου και οι ανακατατάξεις που σημειώνονται. Τους δυσκολεύει να εκτοξεύσουν τα κέρδη τους όσο αυτοί είχαν αρχικά σχεδιάσει. Κερδίζουν αλλά όχι τόσα όσα θα ήθελαν. Αντιλαμβάνονται ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να υπάρξει στο άμεσο μέλλον νέα κρίση που θα οξύνει τα αδιέξοδα τους».

Μετά το τέλος της ομιλίας ακολούθησε πλούσια συζήτηση με τους παρεβρισκόμενους για τις τελευταίες διεθνείς εξελίξεις.

Τ.Ε. Ξάνθης του ΚΚΕ

Σχετικά Άρθρα