Πολιτισμός Τελευταία Νέα

Πέντε χρόνια Δίκτυο Λόγου και Πράξης: «Από το Άβε Μαρία ως το Μινόρε της Αυγής…»

Πέντε χρόνια Δίκτυο Λόγου και Πράξης, πέντε χρόνια δημιουργία ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ:   Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου στον Πολυχώρο Π του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης με μεγάλη επιτυχία και παρουσία μεγάλου αριθμού φίλων και συνεργατών η εκδήλωση με την ευκαιρία των πέντε χρόνων δράσης του Δικτύου Λόγου και Πράξης.

Τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο εμπνευσμένος Μιχάλης Δερμετζόπουλος, που συνέλαβε και υλοποιεί ποικιλότροπα το Μονοπάτι της Ζωής.

Η βραδιά είχε πολλή μουσική, συμμετοχή και συγκίνηση.

Παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν ενθουσιαστικά ο αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Λομβαρδέας  (εκ μέρους του Δημάρχου) και ο π. Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου (εκ μέρους του Μητροπολίτη).

Η βραδιά άνοιξε μουσικά με τις κυρία Ευαγγελία Γκουγκούλη καθηγήτρια του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης στο πιάνο και την  γνωστή υψίφωνο Ριψιμέ Ντανιελιάν στα έργα : Άβε Μαρία, Νανούρισμα του Σαμάρα, Δεν μ’ αγαπάς του Σπάθη και το Love Song. Οι δύο κυρίες μάγεψαν το κοινό.

Στη συνέχεια παρουσίασαν το πλούσιο πρόγραμμά τους τα «Πνευστά της Πόλης» με Μαέστρο το  Γιώργο Ηλιάδη και μέλη : Τρομπέτες: Ηλιάδης Ελευθέριος-Κατερίνα Λάζαρη – Τρομπόνια: Νικόλαος Αθανασίου- Μάριος Χατζηπαρασκευάς – Κλαρινέτα: Γεράσιμος Σταθόπουλος-Ζωή Παλτατσίδου – Φλάουτο: Ηρακλής Δερμεντσίδης – Σαξόφωνο Σοπράνο: Νικόλαος Μήτσου – Σαξόφωνο Άλτο: Χάρης Λαζαρίδης-Χαρούλα Σουμάδη – Σαξόφωνο Τενόρο: Μαριάννα Χρυσοστομίδου  Τύμπανα: Μπαρίς Οβαλί – Κρουστά: Μάκης Αρίφογλου – Τούμπα: Νικόλαος Βαλσαμίδης – Φωνητικά: Ειρήνη Ηλιάδου. Το σχήμα αυτό που είχε παρουσιαστεί και στο Μονοπάτι της Ζωής αποτελεί μια ελπιδοφόρα θαυμαστή ανάσα στο χώρο των πνευστών οργάνων.

Ακολούθησε η τιμητική κορύφωση με την αναφορά στο Μιχάλη Δερμετζόπουλο και το έργο του στο Μονοπάτι της Ζωής. Αναφέρθηκαν σχετικά ο Γιώργος Κωτούλας και ο Μιχάλης Σπανίδης. Εκ μέρους του Δικτύου δωρίθηκε ένας ζωγραφικός πίνακας με την προσωπογραφία του τιμώμενου που φιλοτέχνησε η φίλη του Δικτύου ζωγράφος κυρία Καίτη Σταυροπούλου Βλάχου. Οι Μ, Σπανίδης, Θ. Μαυροδής, Τρ. Βαΐτσης, χάρισαν προσωπικά εικαστικά δώρα στον τιμώμενο, ενώ ο Στέλιος Αρσενίου του χάρισε μια ζαχαροπλαστική σύνθεση με το γρύπα του Δικτύου Λόγου και Πράξης και την αρχαία επιγραφή «Αιέν Λέγειν και Πράττειν». Ο Μιχάλης Δερμετζόπουλος συγκινημένος ευχαρίστησε για την τιμή και υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να πραγματοποιεί τα όνειρά του.

Σημαντικοί μουσικοί της πόλης μας πήραν τη σκυτάλη στη συνέχεια της πλούσιας σε τέχνη και συναίσθημα βραδιάς.

Ο Φώτης Κοντός στο πιάνο συνόδευσε την κυρία Μαρία Μαράδη που με την υπέροχη φωνή της τραγούδησε το «Γύρνα φτερωτή του μύλου» από το Ματωμένο Γάμο του Λόρκα σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι και μάγεψαν το κοινό.

Ο Τάσος Συμεωνίδης απέδωσε με την κιθάρα του ένα θαυμάσιο δικό του νέο τραγούδι «Ασπασία – Σκοινοβάτης μέσα στην υπηρεσία», ενώ ο Μπάμπης Κούκος για ακόμη μια φορά κόσμησε με την κιθάρα και τη φωνή του την εκδήλωση του Δικτύου αποδίδοντας το τραγούδι των Μίκη Θεοδωράκη / Μανόλη Αναγνωστάκη “Δρόμοι παλιοί” και το “Δεν είσαι εδώ” του Χρ. Παναγιώτου.

Τη βραδιά έκλεισαν οι «πατριάρχες της μουσικής σκηνής της Ξάνθης» Τάκης Μιχαηλίδης και Θανάσης Λεμονίδης που ολοκλήρωσαν το αισθαντικό λαϊκό  πρόγραμμά τους με το «Μινόρε της αυγής».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Συντονιστής και οι πρωτεργάτες του Δικτύου αναφέρθηκαν στην πεντάχρονη πορεία του. Από την αρχική Διακήρυξη ίδρυσης του Δικτύου διαβάστηκαν τα εξής σημεία, που διατηρούν την επικαιρότητά τους :

«Όλοι οι άνθρωποι είναι καλοί, συχνά οι καταστάσεις τους αλλοιώνουν, προς το χειρότερο. Όλοι και όλες στη σύγχρονη εποχή λίγο πολύ είμαστε αλλοτριωμένοι. Αν όμως μιλούμε τόσο πολύ για κρίση, είναι γιατί κατά βάθος ελπίζουμε. Να βγούμε όμως μπροστά με την ελπίδα και τ’ όνειρο. Να ανακόψουμε την κατρακύλα και να ορθώσουμε τους στόχους μας (,,,)  Αυτό που ζητούμε από τους τοπικούς άρχοντες δεν είναι ‘ο ουρανός με τ’ άστρα’. Αυτό που ζητούμε είναι να ακούν. Δε θέλουμε να πιάσουμε καρέκλες, δε θέλουμε να γίνουμε αντ’ αυτών. Αυτό που ζητούμε είναι να βλέπουν. Να ακούν και να βλέπουν όλη την κοινωνία. Να λειτουργούν για το κοινό καλό (…) Οι άνθρωποι που ασχολούνται με τα γράμματα και τις τέχνες, οι μορφωμένοι και οι επιστήμονες,  όπως και οι απλοί καθημερινοί άνθρωποι, νιώθουν την ανάγκη να παλέψουν – και πολλοί παλεύουν – για μια πιο όμορφη ζωή, ατομικά και κοινωνικά (…) Έχοντας τις παραπάνω σκέψεις, ανοίγουμε μια πλατιά αγκαλιά, ένα Δίκτυο Λόγου και Πράξης, όπου όλοι και όλες έχουν θέση, όλοι έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις προτάσεις και τις θέσεις τους, τις ιδέες και τις δυνάμεις τους, για να βγει ο τόπος από τη μέγγενη της φθοράς».

Αυτά λέγαμε ανάμεσα και σε άλλα στις αρχές Ιουλίου 2010, οι Θανάσης Μουσόπουλος Συγγραφέας / Σπανίδης Μιχάλης Εκδότης / Κωτούλας Γιώργος Ποιητής / Μουσαδές Αντώνης Συνθέτης. Αργότερα προστέθηκαν και άλλοι και άλλες. Από την αρχή καταλάβαμε ότι δεν είχε νόημα να “γράψουμε” πολλά μέλη, θέλαμε να συμμετέχουν στις δράσεις μας όσοι θέλουν, κι όσο μπορούν.

Τα πέντε προηγούμενα χρόνια ήταν δημιουργικά στη βάση της εργασίας και της συνεργασίας φορέων και προσώπων. Το Δίκτυο συστρατεύθηκε με δεκάδες μουσικούς, ποιητές, εικαστικούς, δημιουργούς, νέους, απλώθηκε σε όλα τα είδη τέχνης. Μπήκε σε σχολεία όλων των βαθμίδων και τα σχολεία βάδισαν στο Μονοπάτι της Ζωής. Καθιερώσαμε τις Γιορτές Κοσύνθου για τον Ιούλιο, τη βδομάδα πολιτισμού στις Γιορτές Παλιάς Πόλης το Σεπτέμβριο, τη μεγάλη Ημερίδα για τον Πολιτισμό και τη Λογοτεχνία της Ξάνθης και της Θράκης το Δεκέμβρη, την Ποίηση που πάει Σχολείο την Άνοιξη.

Όλοι και όλες χωρίς αποκλεισμούς, μια μεγάλη παρέα με όρους και όρια.

Ευχαριστούμε όσους συμπορεύθηκαν. Ευχαριστούμε το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης για την αμέριστη βοήθεια. Ευχαριστούμε όλα τα Μέσα ενημέρωσης της Ξάνθης και της Περιφέρειας που ανιδιοτελώς από την πρώτη στιγμή ενίσχυσαν τις δράσεις του Δικτύου. Ευχαριστούμε το Δημοτικό Ραδιόφωνο – Όμορφη Πόλη που είναι διαρκής χορηγός επικοινωνίας.

Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, κρινόμαστε από όσα λέγαμε και από όσα κάναμε. Όσο λιγότερα λέμε, τόσο περισσότερα πράττουμε. Λέμε : Δίκτυο Λόγου και Πράξης είστε όλοι και όλες εσείς, που συμμετέχετε στη σημερινή μας χαρά. Ο δρόμος είναι ανοιχτός μπροστά μας.

Γιατί, για όλα τα ανθρώπινα υπάρχει ο επόμενος σταθμός.

Θανάσης Μουσόπουλος

Συντονιστής Δικτύου Λόγου και Πράξης

Σχετικά Άρθρα