Παραπολιτικά Τελευταία Νέα

Ερώτηση του ΚΚΕ στην βουλή για το θέμα των απολύσεων στην ΡΟΔΟΠΗ ΑΕ

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με θέμα τις απολύσεις εργαζόμενων στην «Βιομηχανία Γάλακτος Ξάνθης ΑΕ “ΡΟΔΟΠΗ”».

Οι εργαζόμενοι στην «Βιομηχανία Γάλακτος Ξάνθης ΑΕ “ΡΟΔΟΠΗ”», που ανήκει στον όμιλο «Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε.», βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Η Βιομηχανία έχει προχωρήσει στην απόλυση 6 εργαζόμενων της, ενώ ήδη έχει γνωστο­ποιηθεί στους εναπομείναντες εργαζόμενους, ότι θα απολυθούν συνολικά 18 εργαζόμενοι.

Μάλιστα οι απολύσεις αυτές συμβαίνουν σε μια περίοδο κατά την οποία η «Ροδόπη Α.Ε.», παρουσιάζει αύξηση της κερδοφορίας της, ακόμα και σε αυτή την εποχή της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, ενώ ο όμιλος έχει επενδύσεις σε Βουλγαρία και Ρουμανία με τεράστια κέρδη. Ο ανταγωνισμός του κλάδου, όμως την κάνει να προσπαθεί να διασφαλίσει τα κέρδη της και την ανταγωνιστικότητα της, με αποτέλεσμα τις παραπάνω απολύσεις των εργαζόμενων σε αυτή, οδηγώντας αυτούς και τις οικογένειες τους στην ανασφάλεια και στην εξαθλίωση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρία χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους για τη διασφάλιση της και μάλιστα εκμεταλλευόμενη το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο, που έχει διαμορφωθεί από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και που διατηρείται και ενισχύεται και από τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 2011, δημιούργησε Ένωση Προσώπων η οποία με τη σειρά της υπέγραψε Επιχειρησιακή Σύμβαση με μεγάλες μειώσεις μισθών. Όλα αυτά τα χρόνια οι εργαζόμενοι δουλεύουν υπό την πίεση προστίμου που παράνομα επέβαλε η εταιρία, για τυχόν λάθος που μπορεί να κάνουν κατά τη διάρκεια της δουλειάς ή κάποιας «ζημιάς» κατά τη μεταφορά, εργάζονται με ωράρια «ανοιχτά», με απλήρωτες υπερωρίες, με τη ζωή τους να έχει μετατραπεί ουσιαστικά σε λάστιχο.

Το 2014 οι εργαζόμενοι περιορίστηκαν σε 74, από 91 που ήταν το 2013. Ενώ υπάρχουν εργαζόμενοι οι οποίοι πλέον εργάζονται με μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών, πρόκειται για τους οδηγούς, η υπηρεσία των οποίων έχει περάσει σε εργολάβο. Με τον τρόπο αυτό η εταιρία μειώνει ακόμη πιο πολύ το μισθολογικό της κόστος. Παράλληλα, κατά καιρούς, πριν από τις απολύσεις, πραγματοποίησε προσλήψεις νέων εργαζόμενων, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με μικρότερους μισθούς, καθώς υπέγραφαν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Με τις απολύσεις και μέσω όλων αυτών των τακτικών η εταιρία προσπαθεί να τρομοκρατήσει και να κρατήσει καθηλωμένους υποταγμένους τους εργαζόμενους, ενώ παράλληλα προσπαθεί να παρεμποδίσει και την συνδικαλιστική τους δράση. Πρόσφατο είναι το γεγονός που η εργοδοσία απαγόρευσε στο «Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Βιομηχανίας Γάλακτος Ξάνθης Ροδόπη Α.Ε.», να πραγματοποιήσει την Γενική του Συνέλευση, στην αίθουσα συνεδριάσεων που βρίσκεται στο χώρο της, κάτι που γινόταν στο παρελθόν, με την δικαιολογία ότι χάνεται χρόνος εργασίας.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση για:

Την ανάκληση όλων των απολύσεων και την διασφάλιση μόνιμης και σταθερής δουλειάς, με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους.

loading...

Σχετικά Άρθρα