Οικολογία Τελευταία Νέα

Η συνύπαρξη Ανθρώπου και Άγριας Ζωής στην οροσειρά της Ροδόπης

foreas diaxeir foreas diaxeir (1)

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015 από το Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (ΦΔΟΡ), η προγραμματιζόμενη ημερίδα με τίτλο: «Συνύπαρξη Ανθρώπου και Άγριας Ζωής στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης» στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου Κομνηνών Δήμου Ξάνθης.

Την ημερίδα άνοιξε ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης κ. Σταύρος Κεχαγιόγλου ο οποίος χαιρέτισε τις εργασίες της ημερίδας και παρουσίασε το Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης. Επίσης χαιρετισμό απηύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Ξάνθης, κ. Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης και ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Ξάνθης, κ. Ιορδάνης Χατζηευφραιμίδης. Μεταξύ των εκλεκτών καλεσμένων παρευρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Ξάνθης, κ. Κυριάκος Παπαδόπουλος, η Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Κοινότητας των Κομνηνών, κα Κυριακή Τοπουζίδου και ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦΔΟΡ, κ. Νικόλαος Ευφραιμίδης, ο Προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Αλεξανδρούπολης, κ. Θανάσης Πανάγος, ο Δασάρχης Σταυρούπολης, κ. Θεόδωρος Τσολακίδης, στελέχη της Δασικής υπηρεσίας και της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ξάνθης, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦΔΟΡ, παραγωγοί και άλλοι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του ΕΠΟΡ, καθώς και πλήθος κόσμου.

Στο πλαίσιο της ημερίδας παρουσιάστηκαν θέματα που αφορούν την υφιστάμενη κατάσταση και τις ορθές πρακτικές διαχείρισης της άγριας πανίδας εντός του ΕΠΟΡ, τη συνύπαρξη των τοπικών κοινωνιών με τα μεγάλα σαρκοφάγα, το θεσμικό πλαίσιο παροχής αποζημιώσεων από κρούσματα άγριας ζωής σε ζωική και φυτική παραγωγή, τους κατάλληλους σκύλους φύλαξης κοπαδιών, καθώς και την περίπτωση των εγκαταλελειμμένων οπωρώνων. Στο τέλος κάθε ενότητας ακολούθησε υποβολή ερωτήσεων από τους παρευρισκόμενους, καθώς και συζήτηση σχετικά με τα θέματα που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της ημερίδας . Το ενδιαφέρον του κοινού διατηρήθηκε αμείωτο μέχρι την λήξη των εργασιών.

Τόσο από τα θέματα που παρουσιάστηκαν, όσο και από τις ερωτήσεις που υποβλήθηκαν, αλλά και από τη συζήτηση που ακολούθησε μεταξύ των παρευρισκόμενων, κατά τη διάρκεια της ημερίδας, προέκυψαν χρήσιμα συμπεράσματα. Αυτά αναμένεται να αποτελέσουν πολύτιμο εργαλείο και να δώσουν λύσεις για την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και άγριας ζωής εντός του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης.

Τέλος ο ΦΔΟΡ αισθάνεται  την ανάγκη να ευχαριστήσει το Δήμο Ξάνθης για την παραχώρηση της αίθουσας του Συνεδριακού Κέντρου Κομνηνών αλλά και για τη συνεχή υποστήριξή του στο έργο μας. Ιδιαιτέρως δε, ευχαριστεί τους εισηγητές και όλους όσους μας αγκάλιασαν με το ενδιαφέρον τους και τη παρουσία τους για μια ακόμα φορά.

Σχετικά Άρθρα