Παραπολιτικά Τελευταία Νέα

Αντί να καταθέτουν ερωτήσεις οι Συριζαίοι- σαν να είναι αντιπολίτευση- καλύτερα να κοιτάξουν να λύσουν τα προβλήματα του νοσοκομείου μας

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Υγείας με θέμα το Νοσοκομείου Ξάνθης και τις Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας κατέθεσαν οι βουλευτές Ξάνθης του Σύριζα. Βέβαια η αλήθεια είναι ότι οι τρεις βουλευτές νομίζουν ότι είναι ακόμα στη αντιπολίτευση και δεν έχουν αντιληφθεί ότι ΤΩΡΑ ΑΥΤΟΙ πρέπει να λύσουν τα προβλήματα… και φυσικά αυτά δεν λύνονται με κατάθεση ερωτήσεων στην βουλή…

Η ερώτηση

Το τελευταίο διάστημα το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης (Γ.Ν.Ξ.) και το Π.Ε.Δ.Υ. Ξάνθης βρίσκονται αντιμέτωπα με μια σειρά από σοβαρά λειτουργικά κενά.

Δυστυχώς, οι μέχρι στιγμής προσπάθειες αντιμετώπισης ήταν προσωρινής φύσης, ενώ παράλληλα χαρακτηρίστηκαν από αστοχίες οι οποίες έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Νομού.

Πιο συγκεκριμένα, εξαιρετικά οξυμένα προβλήματα παρουσιάζονται στο κομμάτι του Νευρολογικού Ιατρείου καθώς η επιμελήτρια ιατρός είναι επί 3 έτη αποσπασμένη στο “ΑΧΕΠΑ”, ενώ την ίδια στιγμή ο επικουρικός ιατρός του τμήματος διατέθηκε για την κάλυψη ενεργών εφημεριών στο Νοσοκομείο Καβάλας. Σαν αποτέλεσμα, όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού στο Τακτικό Νευρολογικό Ιατρείο και στο Νευροφυσιολογικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου Ξάνθης για τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο ακυρώθηκαν.

Παράλληλα, ιδιαίτερο σοβαρό είναι το πρόβλημα της στελέχωσης της Παθολογικής Κλινικής, για την κάλυψη των ελλείψεων της οποίας μετακινήθηκαν 8 Γενικοί Ιατροί από δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Π.Ε.Δ.Υ. (Π.Ι. Ευλάλου, Κουτσού, Δροσερού, Σελέρου, Μύκης – Γλαύκης και τα Κ.Υ. Σταυρούπολης, Αβδύρων και Εχίνου).

Μια τέτοιου είδους μαζική και ταυτόχρονη μετακίνηση όμως ενδέχεται να δημιουργήσει άμεσα προβλήματα στην παροχή υπηρεσιών υγείας σε μια περιοχή με ήδη αποδυναμωμένη δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Ενδεικτικά, σημειώνεται πως το Κ.Υ. Αβδήρων εξυπηρετεί περίπου 17.000 άτομα (κατά τους θερινούς μήνες το μέγεθος αυτό ανεβαίνει σε περίπου 29.000) ενώ το Π.Ι. Ευλάλου άνω των 5.000. Επιπλέον, Γενικοί Ιατροί από τα 3 προαναφερθέντα Κ.Υ. του Νομού, καλύπτουν σε καθημερινή βάση με κυκλική εναλλαγή την πρωινή λειτουργία του Π.Ε.Δ.Υ Ξάνθης, το ιατρείο της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. καθώς και τις πρωτοβάθμιες  υγειονομικές επιτροπές. Παράλληλα, και παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό το Π.Ε.Δ.Υ. Ξάνθης καταφέρνει να επιτελεί σημαντικό έργο (μικροβιολογικό, ακτινολογικό, οδοντιατρείο, τεστ ΠΑΠ κ.α.).

Επιπλέον, εξαιρετικά άμεση είναι η ανάγκη να διεκπεραιωθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, μεταξύ των οποίων και η πρόσληψη ογκολόγου, προκειμένου να καταστεί εφικτή η διεξαγωγή χημειοθεραπειών από το Γ.Ν.Ξ., καθώς αυτή τη στιγμή οι ασθενείς και οι συγγενείς τους είναι υποχρεωμένοι να διανύουν 120 περίπου χιλ. μέχρι την Αλεξανδρούπολη, και πολλές φορές να επιστρέφουν αυθημερόν, επιβαρύνοντας περεταίρω το ήδη επίπονο της χημειοθεραπείας.

Επειδή η παροχή δημόσιων, δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας αποτελεί βασική υποχρέωση της πολιτείας.

Επειδή η κυβέρνηση πρέπει να ενισχύει ενεργά το έργο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Επειδή η αποδυνάμωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα της δυσλειτουργίας και υποστελέχωσης του Νοσοκομείου της Ξάνθης.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί η Κυβέρνηση για την ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης και του Π.Ε.Δ.Υ. Ξάνθης και την αποκατάσταση της ομαλής τους λειτουργίας;

Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί η Κυβέρνηση προκειμένου το Γ.Ν.Ξ. να παρέχει στους ασθενείς τη δυνατότητα διεξαγωγής χημειοθεραπείας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Γιαννακίδης Στάθης

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Στογιαννίδης Γρηγόρης

loading...

Σχετικά Άρθρα