fbpx
ΚοινωνίαΤελευταία Νέα

«Ολοκληρώθηκε η Διήμερη Συνάντηση του Διασυνοριακού Δικτύου του GIMMIE SHELTER»

«Περιφερειάρχης: Να στοχοποιήσουμε ειδικά τα κοινωνικά ελλείμματα»

 

Κομοτηνή 01.11.2015 – Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Διήμερη Συνάντηση του Διασυνοριακού Δικτύου που διοργάνωσε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης στο πλαίσιο ολοκλήρωσης του έργου ‘’GIMMIE SHELTER’’ / Joint Strategy for the social protections of vulnerable social groups / Κοινή στρατηγική κοινωνικής προστασίας ευπαθών ομάδων» του Προγράμματος Διασυνοριακής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα- Βουλγαρία 2007-2013.

Την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου και ώρα 11.00 πμ στο ξενοδοχείο Κούρος στην Δράμα πραγματοποιήθηκε «Τεχνική Συνάντηση του Διασυνοριακού Δικτύου για τους εμπλεκόμενους φορείς- Συζήτηση για τη λειτουργία του Δικτύου».

Την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου και ώρα 10.00πμ στο Ξενοδοχείο Z Palace στην Ξάνθη πραγματοποιήθηκε «Ανοιχτή Εκδήλωση του Διασυνοριακού Δικτύου για παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου». Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα αποτελέσματα του έργου και ενδιαφέρουσες ομιλίες και καλές πρακτικές σχετικά με την προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ, κ. Γεώργιος Παυλίδης, ο οποίος τόνισε: «Είναι κοινή μας υποχρέωση και ευθύνη σε περίοδο βαθιάς κρίσης να εξαλειφθούν οι γκρίζες ζώνες φτώχειας, ανεργίας, ανέχειας και πείνας. Το πρόγραμμα ‘’GIMMIE SHELTER’’ για την προστασία των παιδιών στα φανάρια, των ατόμων τρίτης ηλικίας και άλλων ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων σημείωσε επιτυχία. Πρόθεση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ είναι να συνεχισθεί, να στοχοποιηθούν ειδικά κοινωνικά φαινόμενα κρυμμένα στις πτυχές της κοινωνίας, όπως η αναζήτηση τροφής από τους κάδους, η προστασία των ατόμων τρίτης ηλικίας με δυσκολία πρόσβασης στις κοινωνικές υποδομές, τα άτομα που παρουσιάζουν δυσκολίες στην παροχή κοινωνικής προστασίας, και γενικότερα τα κοινωνικά ελλείμματα, συμπληρωματικά με τα υπόλοιπα προγράμματα».

Χαιρετισμό απεύθυναν επίσης οι κ. Χρήστος Γεωργιτσόπουλος, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, και κ. Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης, Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης καθώς και ο Γενικός Διευθυντής της Unicef Ελλάδος κ. Ηλίας Λυμπέρης. Την έναρξη τον ομιλιών σήμανε ο κ. Λάμπρος Τσούργιαννης, ο οποίος παρουσίασε το σύνολο του έργου στους παρευρισκόμενους ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφέρειας Σμόλιαν, κ. Adrian Petrov, παρουσίασε τις δράσεις που υλοποιήθηκαν από την Περιφερειακή Διοίκηση του Σμόλιαν στο πλαίσιο του έργου. Η Ψυχολόγος και Αντιπρόσωπος του Δ.Σ. «Η ΣΤΗΡΙΞΗ», κα Κυριακή Αλατζά μίλησε για το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας και το Δίκτυο Εθελοντών παρουσιάζοντας την πορεία, την εξέλιξη του έργου και τα αποτελέσματά του. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το κοινό παρακολούθησε την ομιλία τα κ. Μαριάννας Κολοβού, Εκπροσώπου της «ΑΡΣΙΣ» με τίτλο «Επείγουσα και προσωρινή φιλοξενία των ανηλίκων σε κίνδυνο».

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης περιλάμβανε παρουσίαση της Μελέτης για την υφιστάμενη κατάσταση στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη από τον κ. Δήμο Ισπικούδη, Τοπικό Συντονιστή για το έργο εκ μέρους της Καραθεοδωρή Α.Ε. Ιδιαίτερη στιγμή αποτέλεσε η παρουσίαση του έργου της Ένωσης Κυριών Δράμας, από την Πρόεδρο κα Αλίκη Τσιαμούρα με θέμα «Ένωση Κυριών Δράμας: Μια κυψέλη προσφοράς και ανθρωπιάς». Στη συνέχεια ακολούθησε άλλη μια ενδιαφέρουσα ομιλία από την κα Μαργαρίτα Κελεσή, Ψυχολόγο και Διευθύντρια Υπηρεσιών Εθνικού Κέντρου και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης με τίτλο «Η πολιτική του ΕΚΚΑ σε σχέση με τις ευπαθείς ομάδες».

Η εκδήλωση έκλεισε με συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης, συντονιστής της οποίας ήταν ο κ. Χρήστος Πάρτσιας, Στέλεχος του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης ΑΜΘ., και η οποία αποσκοπούσε στον εντοπισμό τοπικών αναγκών κοινωνική πρόνοιας και συζήτηση επί της προετοιμασίας υποβολής νέων προτάσεων στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 του Διασυνοριακού προγράμματος Ελλάδα-Βουλγαρία. Επίσης παρουσιάστηκε, από τον κ. Σταύρο Αμοιρά, Task Manager του Δικτύου, η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Διασυνοριακού Δικτύου Συνεργασίας GIMMIE SHELTER ως Καινοτόμο Εργαλείο Κοινωνικής Μέριμνας και ακολούθησε συζήτηση για τις δυνατότητες κεφαλαιοποίησης του.

Το έργο “GIMMIE SHELTER” χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.

Σχετικά Άρθρα