Επιστολές Τελευταία Νέα

Θέλω να τον βοηθήσω τον κ. Τσίπρα

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Γνώρισα τον Γιάννη Πολονύφη, το καλοκαίρι, πολύ απογοητευμένος με όλους και με όλα. Μίλησα μαζί του και τον άκουσα να τραγουδά . Σε μια φιλανθρωπική μουσική εκδήλωση για το Σύλλογο Φίλων Παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα», μαζί με τον Μπάμπη Στόκα, την Ελένη Τσαλιγοπούλου και την «Ορχήστρα των Ονείρων» , στο Ίλιον. Συγκινήθηκα. Θέλησα να μάθω περισσότερα. Και διάβασα, σ΄ ένα αφιέρωμα, να λέει : «Δεν το διάλεξα να γεννηθώ τυφλός. Αυτό που διάλεξα είναι να είμαι καλός μαθητής και ξέρω ότι όταν μεγαλώσω θα ασχολούμαι επαγγελματικά με τη μουσική που την αγαπώ πολύ και με ταξιδεύει ».

Προ ημερών, ο Γιάννης Πολονύφης , 11 ετών, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των Ηρώων του ’40 στον Πειραιά, με την οικογένειά του πάντα δίπλα του. Πόσο θάθελα εκείνη τη στιγμή να είχα το τηλέφωνο του πρωθυπουργού. Του γραφείου του. Κάποιου «ανθρώπου» του. Για να τους πω…..

Πριν από 11 χρόνια γεννήθηκε χωρίς την όρασή του. Αλλά έχει ήδη διακριθεί . Σήκωσε στην παρέλαση τη σημαία του σχολείου του ως αριστούχος μαθητής του 35ου Δημοτικό Σχολείο Πειραιά, μαζί με παιδιά που βλέπουν. Παίρνει « Άριστα» και ετοιμάζεται να προοδεύσει και στο Μουσικό Γυμνάσιο Αλίμου.

Δίπλα του, αθόρυβος εθελοντής ο συνταξιούχος πλέον δάσκαλος Ειδικής Αγωγής Αλέξης Γκλίνος, ο πρώτος που εφάρμοσε στην Ελλάδα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ήλιος»   (ομαδική ένταξη τυφλών σε κοινή σχολική τάξη).

«Πέρσι βγήκα στη σύνταξη υποχρεωτικά αλλά δε φεύγω από το σχολείο αν και ο Γιάννης μου δεν πάρει το απολυτήριο του», δηλώνει ο δάσκαλος. «Τέλη της δεκαετίας του ’90- λέει- ξεκινήσαμε εκπαιδευτικά να εντάσσουμε παιδιά με προβλήματα όρασης στην κοινή σχολική τάξη, προετοιμάζοντας τα έτσι και για την ένταξή τους στην κοινωνία. Μετά το Γιάννη που φέτος τελειώνει τη Στ’ τάξη, από ότι φαίνεται το ιστορικό αυτό τμήμα ένταξης τυφλών μαθητών εδώ στον Πειραιά θα σβήσει»…

Ήθελα να του τα πω αυτά του Τσίπρα. Να τα μάθει. Μπορεί να τον βοηθούσαν να πάρει αποφάσεις.

Ο 11χρονος Γιάννης , μένει στου Ζωγράφου . Και πάει δεκάδες χιλιόμετρα μακριά για να παρακολουθεί το πρότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στον Πειραιά.

«Την ίδια στιγμή που μόνο 2 στα 10 παιδιά με αναπηρία στην Ελλάδα καταφέρνουν να πάνε στο σχολείο, ο Γιάννης σηκώνει σήμερα ψηλά τη σημαία της δύναμης, της θέλησης και της αισιοδοξίας, κόντρα στις δυσκολίες των καιρών», δηλώνει ο νεαρός δικηγόρος και Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, παλιός μαθητής διακριθείς και ο ίδιος στο ίδιο σχολείο με τον ίδιο δάσκαλο!

Σχετικά Άρθρα