Αθλητικά Τελευταία Νέα

9 η Διοργάνωση Αγώνων Βουνού Παρθένου Δάσους Παρανεστίου

Ο Δήμος Παρανεστίου, η Περιφέρεια ΑΜΘ – Π.Ε. Δράμας και ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης με την συνδρομή του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και του Γυμνασίου με Λυκειακές τάξεις Παρανεστίου, στις 9-10-11 Οκτωβρίου 2015, διοργανώνουν για 9η συνεχόμενη χρονιά τους Αγώνες Βουνού Παρθένου Δάσους Παρανεστίου Virgin Forest Trail.

Η ιδέα της διοργάνωσης γεννήθηκε το 2007 από την ανάγκη για την προβολή και προστασία του μοναδικού παρθένου δάσους στην Ευρώπη, του Παρθένου Δάσους Παρανεστίου.

Έκτοτε, και κάθε χρόνο, ο Δήμος μας, σε συνεργασία με την πρώην Νομαρχία Δράμας και νυν Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης – Περιφερειακή Ενότητα Δράμας διοργανώνουν τους Αγώνες αυτούς που κατά την διοργάνωση του 2015 εξελίσσονται σε δυο πλέον περιόδους, την Άνοιξη και το Φθινόπωρο.

Το πρόγραμμα των αγώνων περιλαμβάνει:

Τον Υπερμαραθώνιο Αγώνα Βουνού Παρθένου Δάσους (Virgin Forest Ultra Trail), μήκους 162,6 χιλιομέτρων, που θα λάβει χώρα στις 9 -10-11 Οκτωβρίου 2015.

Τον Αγώνα Παρανέστιο Μονοπάτι (Paranesti Path) 46,2 χιλιομέτρων, που θα λάβει χώρα στις 10 Οκτωβρίου 2015.

Στόχος των διοργανωτών, όπως προαναφέραμε, είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού στο πάντα επίκαιρο ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος και η προβολή του μοναδικού περιβάλλοντος της Παρανέστιας Γης και ειδικότερα του Παρθένου Δάσους Παρανεστίου, που αποτελεί το μοναδικό παρθένο δάσος της Ευρώπης, μέσα από ένα μοναδικό, όπως αναδείχθηκε, για τα δεδομένα της χώρας μας αθλητικό γεγονός.

Η επιτυχία του εγχειρήματός μας οφείλεται όχι μόνο στην άρτια διοργάνωση, όπως αυτή μαρτυρείται από τα εκατοντάδες σχόλια των αθλητών που συμμετείχαν σε αυτήν από κάθε γωνιά της χώρας μας και το εξωτερικό, αλλά και στην αξιοθαύμαστη προσπάθεια των ιδίων των αθλητών και στην προθυμία των εκατοντάδων εθελοντών που με την καθοριστική συμβουλή τους ανέβασαν πραγματικά τον αγώνα στις πρώτες θέσεις ανάλογων διοργανώσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στους αγώνες υπεραπόστασης πλην των Ελλήνων αθλητών που είναι οι περισσότεροι, έχουν δηλώσει συμμετοχή και ξένοι αθλητές.

Η ομολογημένη επιτυχία όλων των διοργανώσεων, την κατατάσσει επάξια ως κορυφαία στην Ελλάδα και ισάξια με άλλες φημισμένες παρόμοιων δραστηριοτήτων στο εξωτερικό. Η επιτυχία αυτή έφερε την αναγνώριση και έγκριση των αγώνων VFT από τη διοργάνωση του μεγαλύτερου αγώνα ορεινής υπεραντοχής στον κόσμο, του Ultra Trail Mont Blanc (Άλπεις: κάθε χρόνο συγκεντρώνονται πάνω από 5.000 αθλητές). Η συμμετοχή των αθλητών στους Αγώνες Βουνού VFT αποτελεί κριτήριο για τη συμμετοχή τους στο UTMB, με βαθμολογία 4 βαθμών, που είναι η μέγιστη πανελλήνια.

Η μεγάλη αυτή προσπάθεια στηρίζεται ένθερμα από την τοπική κοινωνία. Πέρα από τους θεσμικούς εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, τοπικοί σύλλογοι και εθελοντικές οργανώσεις, εκατοντάδες εθελοντές και δεκάδες υποστηρικτές, συνδράμουν έμπρακτα στην άρτια διοργάνωση των αγώνων.

Είναι προφανές ότι Αγώνες Βουνού Παρθένου Δάσους Παρανεστίου προβάλουν όχι μόνο την περιοχή του Παρανεστίου αλλά και τη χώρα μας διεθνώς.

Ακολουθεί τo πρόγραμμα των Αγώνων:

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

21:00 Εκκίνηση αγώνα VFUT- 162.6 km

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

09:00 Εκκίνηση του αγώνα Paranesti Path- 46.2 km

13:25 Αναμενόμενοι πρώτοι τερματισμοί του αγώνα Paranesti Path

18:00 Λήξη έγκυρων τερματισμών του αγώνα Paranesti Path

18:40 Αναμενόμενοι πρώτοι τερματισμοί του αγώνα VFUT

Παράλληλες εκδηλώσεις

11:00-13:00 & 16:00-18:00 Οι μεγάλοι ξαναβιώνουν, οι μικροί μαθαίνουν παίζοντας παραδοσιακά παιχνίδια της γειτονιάς στην Πλατεία Σιδηρ. Σταθμού Παρανεστίου.(κυνηγητό, μηλάκια, κορόιδο, λάστιχο, κουτσό, τζαμί, μπίλιες, κρυφτό, μακριά γαϊδούρα, αγαλματάκια)

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

13:00 Λήξη έγκυρων τερματισμών του αγώνα VFUT

Η τελετή απονομής επάθλων αθλητριώ/ών θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Οκτωβρίου, στις 14:00, στην παλατεία Σιδηροδρομικού Σταθμού Παρανεστίου.

 

Σχετικά Άρθρα