fbpx
ΜειονότηταΤελευταία Νέα

Συστηματικότατη δουλειά κάνουν οι Τούρκοι στα θέματα της Θράκης… την ίδια ώρα η ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΟΙΜΑΤΑΙ

Διαβάστε την ενημέρωση που μου στέλνει η «Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης» και θα καταλάβετε ότι οι άνθρωποι κάνουν ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ δουλειά στην Θράκη υπέρ των συμφερόντων της Τουρκίας την ώρα που η ΕΛΛΑΔΑ και ο κυβερνητικός μηχανισμός στην περιοχή κοιμάται των ύπνο του δικαίου….

Η επιστολή που έφτασε στο mail μου αναφέρει:

Τα προβλήματα της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης μεταφέρθηκαν στην ημερήσια διάταξη ενώπιον του ΟΑΣΕ

Η Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης στην Ευρώπη (ΕΟΤΔΘ), στις 30 Σεπτεμβρίου-1 Νοεμβρίου 2015 συμμετείχε στο Συνέδριο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη με θέμα υλοποίηση της ανθρώπινης διάστασης. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Βαρσοβία,  την Τούρκικη μειονότητα της Δυτικής Θράκης εκπροσωπούσαν από την ΕΟΤΔΘ η Διευθύντρια των Διεθνών Μελέκ Κιρματζί Αρίκ ,  τα μέλη της ομάδας Λόμπι και Διεθνών Μελετών η  Φουντά Ρεσίτ  ,μέλη του Πανεπιστημίου  Θράκιας Ινστιτούτο Βαλκανικών Σπουδών Επίκ. Αναπλ. ο Δρ. Αλί Χουσεΐνογλου και μέλη  του Σ.Ε.Μ.Δ.Θ.  ο Οικονομολόγος Ονούρ Μουσταφά Αχμέτ.

Στο συνέδριο του ΟΑΣΕ της ανθρώπινης διαστάσεις, μέλος της Ομοσπονδιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Εθνοτήτων (FUEN) από τις κοινότητες/μειονότητα των Τούρκων της Ρόδου και της Κω και  των Τούρκων Μεσχέτων παρευρέθηκαν για πρώτη φορά με την υποστήριξη της FUEN. Στο συνέδριο, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Τούρκων Ρόδου – Κω και Δωδεκανήσου καθηγητής Δρ.Μουσταφά Καϊμακτσί, ο οποίος ανέφερε ότι η κατάσταση και τα προβλήματα των Τούρκων που ζουν σε Ρόδο και Κω, ο πρόεδρος της VATAN Διεθνής Τουρκικής κοινωνίας μεσχέτ Cavid Aliyev μίλησε των μεσχετοινών πάτρια τους Meskhetian , τα προβλήματα σχετικά με την επιστροφή στη Γεωργία.

Οι διακρίσεις και μισαλλοδοξίες εις βάρος της μειονότητας συνεχίζονται!

Στη συνεδρίαση Διακρίσεις και της μισαλλοδοξίας εναντίον των Μουσουλμάνων ο  Ονούρ Μουσταφά Αχμέτ ζήτησε να σταματήσει η πρακτική του νόμου που καταστρέφει την αυτονομία της μειονότητας από την Ελλάδα με το βακούφια νόμο 3536/2008 τον αριθμό και την ημερομηνία, γνωστό ως «νόμο 240 Ιμάμηδων» 4115/2013 με ημερομηνία. Σε αυτή τη συνεδρίαση που μίλησε και η Μελέκ Κιρματζή Αρίκ,  δηλώνει ότι στην Ελλάδα η Τούρκικη Μειονότητα της Δυτικής Θράκης συνεχίζει να θεωρείται «άλλοι» καθώς δηλώνει πως έγινε αντιληπτή από τα ΜΜΕ της χώρας η  επιτυχία του κόμματος Φιλία, Ισότητα, Ειρήνη (ΚΙΕΦ) στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου . επίσης δήλωσε πως αυτές οι αντιλήψεις έφεραν επιθέσεις μίσους προς της Τούρκικης  Μειονότητας  της Δυτικής Θράκης.

«Νόμο 240 Ιμάμηδων» έχει την παρόμοια εφαρμογή με την περίοδο χούντα, ο ενάρετος Μουφτής της Κομοτηνής καταθέτει στο δικαστήριο.

Όσον αφορά την ελευθερία της θρησκείας ή πεποιθήσεων στη σύνοδο ο Επίκ. Αναπλ. Δρ Αλί ΧουσεΪνογλού δήλωσε πως παρά τις αντιδράσεις κατά του νόμου 4115/2013 με τον αριθμό και ημερομηνία «νόμο 240 Ιμάμηδων» μετά από τα δημοτικά σχολεία ο νόμος εφαρμόζεται και στα τζαμιά, στο τζαμί του Μεγάλο Δέρειου διορίστηκε ένας Μουεζίνης με τίτλο « δάσκαλος».. Η Φουντά Ρεσίτ που ομίλησε στην ίδια συνεδρίαση είπε υπογραμμίζοντας πως παραβιάζουν την ελευθερία της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης να επιλέξουν τους θρησκευτικούς τους ηγέτες σήμερα οι Μουφτήδες διορίζονται από την Κυβέρνηση και εκλέγονται από την κοινότητα έτσι δημιουργείται μια διπλή κατάσταση στην περιοχή. Η Ρεσίτ  Θυμίζει πώς καταδικάστηκαν στο παρελθόν  οι μουφτήδες που εκλεχτήκαν από την κοινωνία με το λόγο ότι παραβίασαν τις επίσημες αρχές. Για τον ίδιο λόγο ο ενάρετος Μουφτής της Κομοτηνής ο Ιμπραχήμ Σερήφ τον Αύγουστο 2015 κλήθηκε εκ νέου από την εισαγγελέα να καταθέσει και θα πάει στο δικαστήριο.

Επίσης ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Τούρκων Ρόδου – Κω και Δωδεκανήσου καθηγητής Δρ.Μουσταφά Καϊμακτσί που συμμετέσχε στη συνεδρίαση της συνόδου  δηλώνει πως την περίοδο που υπογράφηκε Λωζάννης, τα Δωδεκάνησα δεν άνηκαν στην Ελλάδα για αυτό το λόγο οι Τούρκοι που ζουν στη Ρόδο και στη Κω υστερούν από την ιδιότητα και τα δικαιώματα της Λωζάννης σήμερα οι Τούρκοι που κατοικούν στη Ρόδο αναγνωρίζονται από το Ελληνικό κράτος ως πολίτες Ελλήνων  μουσουλμάνων.

Το πιο προβληματικό τομέα της Δυτικής Θράκης είναι η εκπαίδευση!

Η Μελέκ Κίρματζί Αρίκ μιλώντας στο συνέδριο  των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων, ανάφερε ότι σύμφωνα με τη Λωζάννη η τομής εκπαίδευσης της μειονότητας  είναι αυτόνομη  παρόλο όμως αυτό   η αυτόνομη δομή κατά τη διάρκεια των ετών, λόγω της εφαρμογής της κυβέρνησης καταστράφηκε και επίσης, μετέφερε σε όλα τα προβλήματα της τομής εκπαίδευσης. Κίρματζί σημείωσε ότι λόγω των υφιστάμενων εφαρμογών έχει πέσει την ποιότητα της μειονοτικής εκπαίδευσης και επισημαίνοντας ότι χρειάζεται να παραχωρηθεί η αυτόνομη δομή. Την ίδια συνεδρίασε που μίλησε και ο Ονούρ Μουσταφά Αχμέτ, ανάφερε ως ένα χτύπημα για την μειονοτική εκπαίδευση τον νόμο και αριθμό 4310/2014 με ημερομηνία που δημιουργήθηκε για μειονοτική εκπαίδευση Πρόγραμμα Σπουδών για της Μειονότητας  Τμήμα Παιδείας τόνισε τη διακριτική φύση του σχηματισμού για εκπαιδευτές.. Μιλώντας στην ίδια συνεδρίαση σε αυτό το σημείο ο ομιλητής το  Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ελσίνκι Παναγιώτης Δήμητρας στηρίζοντας τη γνώμη  της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης δήλωσε ότι στο καινούριο νόμο  υπάρχει δομή διακρίσεις.

Πήρε λόγο την ίδια συνεδρίαση ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Τούρκων Ρόδου – Κω και Δωδεκανήσου καθηγητής Δρ.Μουσταφά Καϊμακτσί, ζητώντας την έκδοση του δικαίωμα στην εκπαίδευση  με τη μητρική γλώσσα επίσης σημείωσε πως ότι το πρώτο επίπεδο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με προτεραιότητα πρέπει να δοθεί εκπαίδευση στην τουρκική γλώσσα

Η Ελλάδα χρησιμοποίησε το δικαίωμα απάντησης  και στις τρεις συνεδρίες,  επανάλαβε την άποψη ότι η εθνική ταυτότητα της Τούρκικης μειονότητας της Δυτικής Θράκης δεν μπορεί να οριστεί ως ‘’Τούρκοι’’ τους τομείς που  δηλώθηκαν  για τα προβλήματα επανάλαβε την επίσημη άποψη της. Για τους Τούρκους της  Ρόδο και της Κω  η Ελλάδα δήλωσε ότι δεν έχουν καθεστώς που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, ισχυρίστηκε ότι ‘’κάτοχος το  τουρκικό πολιτιστικό υπόβαθρο ” σέβονται τα θρησκευτικά δικαιώματα των μουσουλμάνων, σημειώνοντας ότι οι Τούρκοι έχουν μια ισχυρή ενσωμάτωση των νησιών και είπε ότι δεν υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον για την τουρκική παιδεία.

Σχετικά Άρθρα