Οικολογία Τελευταία Νέα

Το Εθνικό Πάρκο Α.Μ.Θ. κοντά στους μαθητές και τη σχολική χρονιά 2015-2016

????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ΕΠΑΜΑΘ- Ενημέρωση σε έκθεση

????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????

Καθώς έχει ξεκινήσει το σχολικό έτος 2015-2016, ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας, θέλει να ευχηθεί στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές όλων των σχολικών μονάδων, καλή σχολική χρονιά.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο Φ.Δ θα πραγματοποιήσει διάφορα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Στόχος είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, σε όλα τα σχολεία του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης. Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε διάφορες εκδηλώσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα που θα προγραμματιστούν την τρέχουσα χρονιά.

Στον φετινό προγραμματισμό περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, ελπίζοντας στη συνέχιση λειτουργίας των Φ.Δ. το 2016, σχεδιάστηκαν εκδηλώσεις στα πλαίσια των επετειακών εορτασμών :

  • «Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού των Ακτών» – Εθελοντικός καθαρισμός ακτών.
  • «Ευρωπαΐκή γιορτή πουλιών» – Περιβαλλοντικά παιχνίδια μέσα από μουσική και κίνηση, Προβολή power point, Ξενάγηση στον υγρότοπο.
  • «Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων» – Ενημέρωση, Δραστηριότητες, Περιβαλλοντικά παιχνίδια, (Χρήση εκπαιδευτικού υλικού της επιτροπής Ramsar).
  • «Χελιδονίσματα» – Προβολή Power point σχετικό με τα χελιδόνια και τη μετανάστευση τους, Κατασκευή χελιδονοφωλιών, Ξενάγηση στον υγρότοπο.
  • «Γιορτές Νεολαίας» – Δραστηριότητες-περιβαλλοντικά παιχνίδια στην Κεντρική πλατεία της Ξάνθης.
  • «Καθαρίστε τη μεσόγειο» – Καθαρισμό ακτών και φυσικών περιοχών.
  • «Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστευσης Ψαριών» – Ενημέρωση-Παρουσίαση (power point), Ηλεκτραλιεία (Συλλογή δειγμάτων ψαριών).
  • «Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας» – Μαθαίνουμε για τη βιοποικιλότητα μέσα από παιχνίδια ρόλων (βιωματικά παιχνίδια).
  • «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος» – Απονομή βραβείων στο πλαίσιο του Διαγωνισμού Ζωγραφικής για μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης δημοτικού.

Μέσα από τα περιβαλλοντικά παιχνίδια και τις δραστηριότητες που οργανώνει ο Φ.Δ., τα παιδιά γνωρίζουν τη φύση και αποκτούν κριτική σκέψη για το περιβάλλον. Με τα παιχνίδια «ρόλων» παρέχεται η δυνατότητα στα παιδιά, να συνδυάσουν στοιχεία και να προτείνουν ιδέες για την επίλυση περιβαλλοντικών προβλημάτων. Επίσης, ενθαρρύνεται η ενεργή συμμετοχή των παιδιών στη διαδικασία της μάθησης, μέσω της ομαδικής συνεργασίας, καθώς και η ατομική πρωτοβουλία αναπτύσσοντας τις δεξιότητές τους. Μέσα από τη διαδικασία αυτή, τα παιδιά θα αναγνωρίσουν τα οφέλη που προσφέρει το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης.

Εκ μέρους του –Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους τους εκπαιδευτικούς, που παρότρυναν τους μαθητές να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις μας κατά το σχολικό έτος 2014-2015, δίνοντάς μας την ευκαιρία να ενημερώσουμε 2.163 παιδιά. Ειδικότερα, στο Κ.Π. Πόρτο Λάγος ενημερώθηκαν 1.422 παιδιά με 162 συνοδούς και στο Κ.Π. Κεραμωτής 741 παιδιά με 39 συνοδούς. Ευελπιστούμε, το νέο σχολικό έτος 2015-2016, να έχουμε τη συμμετοχή και το ενδιαφέρον όλων των σχολικών μονάδων, ανανεώνοντας το ραντεβού μας.

Σχετικά Άρθρα