Κόμματα Τελευταία Νέα

Για το μάθημα των θρησκευτικών οι πρώτες ερωτήσεις Ν. Νικολόπουλου στη Βουλή

Στη νέα Βουλή φέρνει ο Νίκος Νικολόπουλος το ζήτημα του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία, καθώς με τις δύο πρώτες ερωτήσεις του στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο, προς τον Πρωθυπουργό της χώρας, αλλά και τον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας, ζητάει να πληροφορηθεί τα κυβερνητικά σχέδια για το συγκεκριμένο μάθημα.

Ο κ. Νικολόπουλος επισημαίνει τη σημασία διδασκαλίας του συγκεκριμένου μαθήματος, ενώ σημειώνει ότι η υποχρεωτικότητα του μαθήματος έχει κριθεί τελεσίδικα με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Χανίων του Δεκεμβρίου 2012. Έτσι καταργήθηκε αντίθετη γνωμοδότηση του τότε Συνηγόρου του Πολίτη Γ. Καμίνη, από το 2007. Σημειώνει δε, ότι η συγκεκριμένη απόφαση πρέπει να εφαρμοστεί σε όλα τα σχολεία και να απαλλάσσονται του μαθήματος μόνον οι ετερόδοξοι (π.χ. ρωμαιοκαθολικοί) και οι αλλόθρησκοι (πχ μουσουλμάνοι) με υπεύθυνη δήλωση των γονέων τους. Επίσης για τους απαλλασσόμενους πρέπει να ορισθεί συγκεκριμένο εναλλακτικό και βαθμολογούμενο μάθημα, όπως γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Επίσης, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, αναφερόμενος σε πρόσφατες δηλώσεις της αν. Υπουργού, Σίας Αναγνωστοπούλου, αλλά και τη συνάντηση του Υπουργού, Ν. Φίλη με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδας, κ. Ιερώνυμο, μεταφέρει στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες τη δυσφορία χιλιάδων πολιτών, τονίζει πως για κάθε σκέψη ή απόφαση θα πρέπει να προηγείται διάλογος με την Εκκλησία, καθώς «ο διάλογος παραμένει η μόνη διέξοδος στις άγονες διαμάχες».

Στις δύο ερωτήσεις του, ο κ. Νικολόπουλος ζητάει να πληροφορηθεί εάν οι απόψεις της κ. Αναγνωστοπούλου είναι προσωπικές ή απηχούν την άποψη του Υπουργείου Παιδείας και εάν υπάρχει προγραμματισμός για κατάργηση διδασκαλίας των θρησκευτικών.

Επίσης, ζητάει να μάθε εάν υπήρξε κάποιο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ του κ. Φίλη και του Αρχιεπισκόπου, πως εννοεί ο Υπουργός την «αναμόρφωση» του μαθήματος., αλλά και εάν έχουν υπάρξει αιτήματα προς το υπουργείο από κοινωνικές ή θρησκευτικές ομάδες για την κατάργηση του μαθήματος.

Τέλος, σημειώνοντας ότι επί του θέματος, η βούληση της πλειοψηφίας των Ελλήνων δεν μπορεί να εκφράζεται με υπουργικές αποφάσεις, τονίζει το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, καθώς η διδασκαλία της χρισατιανικής πίστης αποτελεί αναφαίρετο Συνταγματικό δικαίωμα των Ελλήνων γονέων που είναι ενεργά μέλη της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας.

Σχετικά Άρθρα